Rääkkylässä sijaitsevassa ikääntyneiden asumisyksikkö Pihlajakodissa on ollut muutosten syksy. Elokuun lopulla samassa rakennuksessa olevat terveyskeskussairaalan 12 potilaspaikkaa muutettiin ikääntyneiden kodeiksi ja yhdistettiin osaksi Pihlajakodin asumisyksikköä.
Terveyskeskussairaalan potilaina oli pääosin asumispaikkaa odottavia ikääntyneitä. Muutoksen myötä vanhukset pääsivät tarpeitaan vastaavaan asumispalveluun ja uusi koti järjestyi kotiseudun maisemista lähipalveluna. Pihlajakodin uudet tilat on nimetty Pihlajapirtiksi.
- Kaikilla pysyvästi Pihlajakodissa asuvilla on yhden hengen asunnot, joihin olemme mm. hankkineen puiset hoivasängyt kodikkuutta luomaan. Jokainen asukas saa sitten sisustaa kotinsa omien mieltymystensä mukaan, palveluesihenkilö Jyrki Peuha kertoo.
Pihlajakodin uusia ja vanhoja tiloja yhdistää käytävä. Henkilökunta liikkuu sujuvasti molempien tilojen välillä. Käytävät ovat myös syksyllä Pihlajakotiin muuttaneen Anjan mieleen.
- Käytävät ovat tosi ihanat. Niitä pitkin voi kävellä pitkiäkin matkoja nyt, kun ulkona ei oikein pääse hyvin liikkumaan. Pidän myös siitä, että täällä on ikkunoita joka suuntaan. Voi ihailla maisemia, milloin iltaruskoa ja milloin sinistä hetkeä.
Anja on sisustanut kotinsa oman näköisekseen. Seinillä olevista tauluista ja julisteista löytyy monta tarinaa kerrottavaksi. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi.
Anja kertoo viihtyneensä Pihlajakodissa hyvin, vaikka välillä ikävä entiseen kotiin onkin. Höpöttäjäksi itseään kuvaavalle rouvalle uudesta kodista on löytynyt mukavasti juttuseuraa. Tytär käy myös äitinsä seurana, joulunkin äiti ja tytär aikovat viettää yhdessä.
- Emme ole koskaan aiemmin viettäneet joulua kahdestaan, mutta nyt aiomme näin tehdä. Menen tyttäreni luokse jouluksi.
Anjan kodissa on myös hyvin jouluinen tunnelma. Jouluvalot luovat lämmintä tunnelmaa ja seiniä koristaa useat jouluiset koristeet.
- Paljon on perinteisiä joulukuvia, jotka ovat olleet aina mukana jouluissani.
Koristevalot luovat lämpöistä ja jouluista tunnelmaa Anjan kodissa. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi.
Uudet asumispaikat tulivat tarpeeseen
Pihlajakodissa on tällä hetkellä yhteensä 32 asukasta. Asumisyksikkö on niin sanottu yhdistelmäyksikkö eli Pihlajakodissa on yhteistöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista. Työntekijöitä yksikössä on 21.
Henkilöstölle terveyskeskussairaalan muutos oli iso, koska perusterveydenhuollon palveluita tuottava terveyskeskussairaala muuttui sosiaalipalveluihin perustuvaksi asumispalveluiksi. Muutos on sujunut kuitenkin hyvin.
- Vasta muutama kuukausi on menty uudella tavalla, ja jo nyt toiminta sujuu hyvin. Työntekijöiltä tämä on vaatinut sopeutumista ja työtapojen muutosta. Terveyskeskussairaalassa oli potilaita ja nyt meillä on täällä asukkaita omissa kodeissaan. Se vaatii myös henkilöstöltä erilaista otetta työhön, Peuha kertoo.
- Yhteishenki Pihlajakodissa on hyvä. Teemme tiivistä yhteistyötä osastojen välillä ja autamme toisiamme, kertoo lähihoitaja Meri Lampen-Ingberg.
Lähihoitajaksi oppisopimuksella opiskeleva Sirpa Kamppuri ja lähihoitaja Meri Lampen-Ingberg ovat viihtyneet hyvin laajentuneessa Pihlajakodissa. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi.
Entisen terveyskeskussairaalan asiakkaat olivat pääasiassa asumispaikkaa odottavia ikääntyneitä. Osa odottajista sai pysyvän kodin Pihlajakodista ja osa siirtyi toiseen asumisyksikköön. Uudet asumisyksiköt tulivat tarpeeseen.
- Pitkäaikaisen asumisen jonoa ei muutoksen myötä Rääkkylässä enää ole, vaan voimme tarjota kaikille yhteisöllistä asumista tai ympärivuorokautista palveluasumista tarvitseville asumisen paikan. Ennen muutosta Rääkkylässä oli 6–9 jonottajaa. Lisäksi voimme tarjota omaishoidonvapaita entistä paremmin, palvelupäällikkö Sari Vatanen kertoo.
Siun sotessa on ratkottu jatkohoidon riittävyyttä syksyn ajan koko maakunnan alueella. Tavoitteena on, että palveluja tarvitsevat saavat hoitoa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Tämän toteutumiseksi Siun sotessa on tehty tiivistä yhteistyötä eri palvelujen kesken.