EPELI-peliryh­mä­toi­minta tarjoaa pelikas­va­tusta digitaa­li­sesta pelaa­mi­sesta kiinnos­tu­neille nuorille

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten lapsi­per­he­pal­ve­luissa pilotoidaan virtu­aa­lista EPELI-peliryh­mä­toi­mintaa, jonka tarkoi­tuksena on edistää nuorten ymmär­rystä digitaa­li­sesta pelaa­mi­sesta. Pilotoin­nilla pyritään selvit­tämään, miten Pohjois-Karja­lassa voitaisi tarjota nuorille pelikas­va­tusta ja lisätä tietoi­suutta pelaa­misen ilmiöistä.

Peliryh­mä­toi­minta on ennal­taeh­käi­sevää, matala­kyn­nyk­sistä ja yhtei­söl­listä toimintaa, jossa käsitellään pelikas­va­tuk­sel­lisin keinoin pelejä, pelaa­misen eri tasoja sekä pelikult­tuurin liittyviä kokonai­suuksia. Toiminta on tarkoi­tettu Pohjois-Karja­lassa asuville 13–17-vuotiaille nuorille, jotka pitävät digipe­laa­mi­sesta ja viettävät aikaa pelien ja erilaisten sosiaa­lisen median alustojen äärellä. Peliryhmä kokoontuu viikoittain sulje­tussa virtu­aa­li­ryh­mässä. Tapaa­miset ovat tiistaisin kello 17–19 ja kevään osalta toiminta käynnistyy 30.1.2024.

Ryhmä­toi­mintaa ohjaavat Siun soten ammat­ti­laiset, jotka ovat peliym­pä­ris­tössä läsnä koko ryhmän kokoon­tu­misen ajan. Peliryhmän tapaa­miset koostuvat yhtei­söl­li­sestä pelaa­mi­sesta, keskus­te­lusta ja pelikas­va­tuk­sel­li­sista esityk­sistä. Nuoria kannus­tetaan miettimään omaa suhdetta pelaa­miseen sekä tuetaan toimimaan vastuul­li­sesti ja tiedos­ta­vasti virtu­aa­li­sessa ympäris­tössä. 

– Tärkeintä on, että yhteinen peliko­kemus olisi jokai­selle mieluinen. Ryhmässä nuoret voivat osallistua pelaa­miseen itselleen mielui­salla tavalla ja pääsevät näyttämään omia pelitai­tojaan ohjaa­jille, jotka toimivat tapaa­mi­sissa turval­lisina aikuisina. Ohjaajat kannus­tavat omalla esimer­killään aktii­viseen sosiaa­liseen kanssa­käy­miseen pelaa­misen aikana, peliryh­mä­toi­minnan ohjaaja Miika Miljuhin kertoo. 

EPELI-peliryh­mä­toi­minnan tavoit­teena on syventää nuorten tietä­mystä pelaa­mi­sesta ja tukea nuorten pelikas­va­tusta. Toimin­nalla pyritään tarjoamaan nuorille tietoa pelaa­misen eri ulottu­vuuk­sista, paran­tamaan media- ja pelilu­ku­taitoa sekä ehkäi­semään pelaa­misen haittoja. Lisäksi tavoit­teena on tukea nuoria löytämään uusia kaveri­kon­takteja saman mielen­kiin­non­kohteen ääreltä Pohjois-Karja­lasta.

– EPELI-peliryhmä on hyvä esimerkki pelikas­va­tuk­sesta, jota tarvitaan yhä enene­vissä määrin. Ryhmässä saa hyödyl­listä tietoa muun muassa pelaa­misen perus­teista, totutuista käytös­mal­leista sekä pelaa­misen positii­vi­sista että negatii­vi­sista puolista. Ryhmässä nuoret pääsevät keskus­te­lemaan pelaa­mi­sesta ja kuulemaan toistensa näkemyksiä pelaa­misen ilmiöistä, peliryh­mä­toi­minnan ohjaaja Marko Pehkonen kertoo. 

Nuorten antamat palautteet peliryh­mä­toi­min­nasta ovat olleet myönteisiä. Ryhmä­toi­minta on koettu mukavaksi ja opetta­vai­seksi. Erityi­sesti pelikas­va­tuk­sel­liset esitykset ovat olleet osallis­tujien mieleen.

– Ryhmästä on muodos­tunut yhtei­söl­linen paikka, jossa nuoret pääsevät vaikut­tamaan toiminnan sisäl­töihin. Ohjaajina tuomme ehdotuksia ryhmään ja nuorten enemmis­töää­nillä tehdään päätöksiä, jotka ohjaavat sisällön raken­tu­mista. Näin saadaan vahvis­tettua nuorten osalli­suuden tunnetta, Miljuhin kertoo. 

– On ollut positii­vi­sesti yllät­tävää, että erityi­sesti pelikas­va­tuk­sel­liset esitykset, joissa käsitellään keskus­tellen erilaisia pelaa­misen teemoja ovat nousseet yhtei­söl­lisen pelaa­misen ohitse suosiossaan, Miljuhin jatkaa.

Kuinka peliryh­mä­toi­mintaan pääsee mukaan?

Jos kiinnostuit EPELI-peliryh­mä­toi­min­nasta, haluat mukaan peliryhmään tai haluat tietää toimin­nasta lisää, otathan yhteyttä peliryh­mä­toi­minnan ohjaajaan Miika Milju­hiniin joko sähkö­pos­titse miika.miljuhin(at)siunsote.fi tai puheli­mitse 013 330 4944. 

Ennen peliryhmään liitty­mistä sovitaan yhteinen etäyh­tey­dellä toteu­tettava tapaa­minen nuoren ja peliryhmän ohjaajan kanssa. Tapaa­mi­sessa tutus­tutaan nuoreen, pereh­dytään peliryh­mä­toi­minnan sääntöihin ja käytän­teisiin, keskus­tellaan pelaa­mi­sesta ja käydään läpi mahdol­lisia toimintaan liittyviä kysymyksiä. Myös nuoren huoltaja voi halutessaan osallistua tapaa­miseen. 

Toimintaan osallis­tu­minen edellyttää myös kirjal­lista suostu­musta nuoren huolta­jalta. Suostumus- ja hakemus­lomake sekä toiminnan tieto­suo­ja­se­loste lähetetään nuoren huolta­jalle halua­mallaan tavalla joko sähkö­pos­titse tai postitse. 

Peliryh­mä­toi­mintaan voi osallistua missä vaiheessa tahansa toimin­ta­kautta. Toiminta perustuu vapaa­eh­toi­suuteen ja on nuorelle maksu­tonta.