Lapsi­per­heiden palve­lu­tarpeen arviointi perheiden tukena – ”Olemme sitä varten, että selvi­tämme kaiken­ko­koisia huolia”

Siun soten lapsi­per­heiden palve­lu­tarpeen arvioinnin yksikkö tarjoaa perheille neuvontaa ja ohjausta sekä apua ja tukea erilai­sissa elämän­ti­lan­teissa. Kun lapsesta herää huoli, palve­lu­tarpeen arvioinnin yksikön työnte­kijät auttavat. 

Lapsi­per­heiden palve­lu­tarpeen arvioin­nilla tarkoi­tetaan sosiaa­li­huollon ammat­ti­hen­kilön tekemää arviointia perheen tuen tarpeesta. Tuen tarpeet voivat liittyä esimer­kiksi lapsen kasvuun ja kehitykseen, vanhem­muuteen tai haastavaan elämän­ti­lan­teeseen. Arviointi voi käynnistyä useampaa reittiä pitkin. Perheen­jä­senet voivat itse pyytää apua tilan­tee­seensa tai lähipii­rissä voi herätä huoli perheestä. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä palve­lu­tarpeen arvioinnin työnte­ki­jöihin, minkä jälkeen yhteis­työssä perheen kanssa päätetään, tuleeko palve­lujen tarvetta selvittää tarkemmin.

– Huoli lapsesta, nuoresta tai perheestä tulisi tuoda ilmi mahdol­li­simman matalalla kynnyk­sellä. Meidän tehtä­vämme on arvioida tilanne ja auttaa asiakasta ohjau­tumaan oikean tuen äärelle, johtava sosiaa­li­työn­tekijä Piritta Sinkkonen painottaa.

Pienimmät huolet voivat ratketa jo ensim­mäisen yhtey­denoton aikana. Jos perheellä on tarvetta yksit­täi­selle palve­lulle, kuten lapsi­per­heiden kotipal­ve­lulle tai kasvatus- ja perhe­neu­von­nalle, voidaan palvelut aloittaa ilman laajempaa palve­lu­tarpeen arviointia. Yhtey­denotto ei automaat­ti­sesti tarkoita sosiaa­li­huollon asiak­kuutta, vaan sosiaa­li­huollon palve­lujen tarve arvioidaan yhdessä ammat­ti­laisen kanssa.

Palve­lu­tarpeen arvioin­nissa luodaan yhteinen ymmärrys perheen kokonais­ti­lan­teesta. Tavoit­teena on löytää yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat perhettä parhaiten. Palve­lu­tarpeen arviointi toteu­tetaan yksilöl­li­sesti perheen tarpeet, toiveet ja mieli­piteet huomioiden. 

– Palve­lu­tarpeen arviointi on yhteis­työtä perheen kanssa. Perheen mieli­pi­teitä kuunnellaan esityksiä ja päätöksiä tehtäessä. Palve­lu­tarpeen arvioin­nissa voidaan tehdä yhteis­työtä muiden lasta ympäröivien toimi­joiden, kuten varhais­kas­va­tuksen tai koulun kanssa, Sinkkonen kertoo.

Palve­lu­tarpeen arvioinnin keskiössä on lapsi. Lapsi on aina mukana, kun perheen palve­lujen tarvetta arvioidaan. Lasta pyritään tapaamaan myös ilman vanhempia, mikäli se on lapsen iän puolesta mahdol­lista.

– Tehtä­vä­nämme on huolehtia, että lapsi tulee näkyväksi ja hänen etunsa huomioidaan palveluja suunni­tel­taessa. On ensiar­voisen tärkeää, että lapsi tietää, mihin hänellä on oikeus, sosiaa­lioh­jaaja Sanni Tanskanen kertoo.

Perheen palve­lujen tarve arvioidaan aina, kun lapsesta tai lapsen kasvuo­loista herää huoli. Toisinaan se voi jännittää vanhempia tai muita perheen­jä­seniä. 

– Olemme usein se ensim­mäinen kosketus sosiaa­li­huollon palve­luihin. Avun pyytä­minen tai työnte­kijän tapaa­minen voi jännittää tai herättää huolta. On hienoa, kun saamme raken­nettua luotta­muksen perheen kanssa ja perhe kokee asioinnin päätteeksi, että tämä olikin positii­vinen kokemus, sosiaa­lioh­jaaja Anna-Maria Karppanen kertoo.

Lapsi­per­heiden palve­lu­tarpeen yksikköön voi olla yhtey­dessä puheli­mitse, Miunpal­ve­lujen sähköisen ilmoi­tuksen tai Omaolo-palvelun Muu yhtey­denotto ‑lomakkeen kautta. Yhteys­tiedot löytyvät verkko­si­vuil­tamme (Palve­luihin hakeu­tu­minen — siunsote.fi). Jos perheessä huomataan palve­lujen tarvetta, ammat­ti­laiset arvioivat yhdessä perheen kanssa, mistä palve­lusta perhe hyötyisi ja kuka palvelun toteuttaa. Palve­lu­tarpeen arviointi valmistuu kolmen kuukauden kuluessa yhtey­de­no­tosta. Arvioinnin jälkeen perhe ohjataan tarvit­taessa kunnal­lisiin, kolmannen sektorin tai sosiaali- ja tervey­den­huollon palve­luihin. 

– Kannustan hakemaan apua mahdol­li­simman varhai­sessa vaiheessa, mikäli arjessa lapsen kanssa ilmenee haasteita. Aina ei tarvitse pärjätä ja jaksaa yksin kaikkea. Olemme sitä varten, että selvi­tämme kaiken­ko­koisia huolia, Karppanen muistuttaa.