Pohjois-Karjalan, Itä-Savon, Kuopion ja Siilinjärven ympäristöterveydenhuollot toteuttivat vuoden 2023 gluteenittomien pizzojen valvontahankkeen. Hankkeen tavoitteena oli selvittää, ovatko pizzerioiden ja ravintoloiden gluteenittomina markkinoidut pizzat todella gluteenittomia.
Pizzanäytteitä kerättiin koko tutkimusalueelta yhteensä 93 kappaletta. Näytteistä 73 oli gluteenittomia ja 20 näytteen tulos ylitti gluteenittomille tuotteille määritellyn raja-arvon (>20 mg/kg). Jotta tuotetta voidaan sanoa gluteenittomaksi, gluteenipitoisuuden täytyy olla alle 20 mg/kg. Erittäin vähägluteenisen tuotteen määritelmä on 20–100 mg/kg ja gluteenia sisältävissä tuotteissa gluteenia yli 100 mg/kg. Pizzaa voidaan markkinoida vain gluteenittomana tai tavanomaisena pizzana. Jos pizzaa markkinoidaan gluteenittomana, on koko pizzan oltava gluteeniton.
Näytteenottokohteissa suoritettujen haastatteluiden ja tarkastusten perusteella ei löytynyt yhtä tekijää, mikä selittäisi ylittäneiden tulosten korkean gluteenipitoisuuden. Havainnot ja näytetulos saattoivat myös olla ristiriidassa keskenään: kohteissa, joissa pizza valmistettiin huolellisesti, näytetuloksen gluteenipitoisuus saattoi kuitenkin ylittää raja-arvon. Pizzanäytteiden hakemisen yhteydessä tehdyssä tarkastuksessa havainnoitiin gluteenittomaan pizzaan käytettyjen täytteiden gluteenittomuutta, säilytystä ja työskentelytapoja valmistuksesta aina lopputuotteen luovuttamiseen saakka.
Kuluttajien on tärkeää pystyä luottamaan tuotteen gluteenittomuuteen. Gluteenittomia tuotteita tarvitsevien asiakkaiden määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosien aikana. Keliakiaa sairastaa noin 2 prosenttia väestöstä, lisäksi gluteenitonta ruokavaliota noudatetaan myös muun muassa Crohnin taudin, Colitis Ulcerosan eli haavaisen paksusuolitulehduksen, reuman, psoriasiksen ja ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden hoidossa.
Hankkeen myötä nousi esille, että erillään pidon varmistaminen ja ristikontaminaation arviointi on gluteenin osalta haastavaa. Gluteenittomien ja tavanomaisten pizzojen valmistaminen eri aikaan, oikeanlainen säilytys, puhtaat ja jauhottomat työvälineet ja työvaatteet takaavat gluteenittoman lopputuloksen. Hankkeessa todettiin myös, että gluteenittomuuden hallinta on haasteellista osalle toimijoista, ja tarvittaisiin lisää ohjeistusta ja neuvontaa eri kielillä.
Tutkimusraportin tiivistelmä
Ympäristöterveydenhuollon sivuille