Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten vammaispalveluissa otetaan käyttöön uusi tiimityön malli helmikuun alusta alkaen. Jatkossa vammaispalvelujen sosiaalityössä ja sosiaaliohjauksessa asiakkaan tukena on hänen ikänsä mukaisesti joko lasten ja nuorten tiimi tai aikuisten tiimi. Tiimityön mallin tavoitteena on sujuvoittaa ja kehittää palveluja asiakkaiden kannalta toimivammiksi.
Vammaispalvelujen sosiaalityö ja ‑ohjaus edistää ja tukee vammaisen henkilön mahdollisuuksia omatoimiseen elämään. Sosiaalityöntekijöistä ja sosiaaliohjaajista koostuvat tiimit tarjoavat asiakkaille vahvempaa osaamista asiakkaan palvelujen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tiimin ammattilaiset tekevät yhteistyötä asiakkaan palvelutarpeen mukaisesti ja voivat tarvittaessa konsultoida muita ammattilaisia. Tiimityöskentelyn myötä asiakas voidaan kohdata yhä kokonaisvaltaisemmin.
– Tiimityöskentely edistää asiakkaiden yhdenvertaista kohtelua, palvelujen oikea-aikaista kohdentumista ja varmistaa palvelujen saatavuuden henkilöstön vaihtuessa tai poissaolojen aikana. Tiimityön mallia lähdettiin kehittämään henkilöstömme toiveesta. Henkilöstömme toi esiin, että tiimityöskentely sujuvoittaisi sekä asiakkaidemme palvelupolkuja että ammattilaistemme työtä, palvelupäällikkö Kristiina Räsänen kertoo.
Lasten ja nuorten sekä aikuisten tiimit vastaavat jo asiakkuudessa olevien asiakkaiden palvelujen toteuttamisesta. Lasten ja nuorten tiimiin ohjautuu alle 20-vuotiaat asiakkaat ja aikuisten tiimiin puolestaan yli 20-vuotiaat asiakkaat. Uusien asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnista vastaa jatkossakin maakunnallisesti toimiva palvelutarpeen arvioinnin tiimi.
Muutoksella ei ole vaikutusta asiakkaan yhteydenottokanaviin, vaan asiakas voi edelleen olla palveluihinsa liittyen yhteydessä hänelle nimettyyn omatyöntekijäänsä. Mikäli tiimityön malliin siirtymisen myötä asiakkaan omatyöntekijä vaihtuu, asiakkaalle ilmoitetaan siitä henkilökohtaisesti. Erityisen tuen asiakkaan palvelujen kokonaisuudesta vastaa aina sosiaalityöntekijä ja muiden asiakkaiden osalta sosiaaliohjaaja.
Vammaispalvelujen tiimityön mallilla valmistaudutaan uuden vammaispalvelulain voimaantuloon. Laki tulisi korvaamaan nykyisen vammaispalvelulain ja kehitysvammalain. Moniammatillisessa tiimityöskentelyssä kiinnitetään erityistä huomiota lasten, nuorten sekä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kokonaistilanteen arvioimiseen ja päätöksentekoon.
– Lain muuttuessa tiimimalli vahvistaa moniammatillisuutta ja erityisosaamista. Uudessa vammaispalvelulaissa vammaissosiaalityön tehtävänä on esimerkiksi selvittää lapsen mielipidettä hänelle merkityksellisistä asioista sekä arvioida lapsen etua. Työntekijällä tulee olla tällöin riittävästi mahdollisuuksia perehtyä lapsen ja perheen tilanteeseen sekä tehdä moniammatillista yhteistyötä, Räsänen kertoo.