Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten neljässä toimipaikassa voi 19. helmikuuta alkaen valtuuttaa luottohenkilönsä asioimaan puolestaan terveys‑, sosiaali- ja apteekkiasioissa. Palvelu on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille, joilla ei ole digitaalisia tunnistautumisvälineitä kuten verkkopankkitunnuksia.
Valtuuttaminen mahdollistaa toisen henkilön puolesta asioimisen esimerkiksi OmaKannassa ja Siun soten verkkopalveluissa, jotka edellyttävät vahvaa tunnistautumista. Valtuudet tallennetaan Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-valtuuksiin.
Valtuuttaminen antaa esimerkiksi ikääntyneiden tai edunvalvonnassa olevien henkilöiden läheisille sujuvamman tavan olla tukena sosiaali- ja terveysasioissa. Puhelin- tai käyntiasioinnin sijaan valtuutettu voi hoitaa vaikkapa reseptien uusimispyyntöjä ja erilaisia hakemusasioita, tai tarkistaa laboratoriotuloksia ja vastaanottokäyntien kirjauksia suoraan digitaalisista palveluista. Valtuutus mahdollistaa myös reseptilääkkeiden noutamisen toisen henkilön puolesta.
Valtuutuksen puolesta asiointiin Siun soten toimipaikoissa voi antaa rajatusti vain terveydenhuoltoon, apteekkiasiointiin, sosiaalihuollon asioiden hoitoon tai sosiaaliturvan etuusasioiden hoitamiseen, tai useampaan näistä.
Kevään aikana kokeillaan avustettua valtuutusten tekemistä Siun soten toimipaikoissa
Jos verkkopankkitunnukset ovat olemassa, voi valtuutuksen tehdä verkossa Suomi.fi-valtuudet palvelussa itse. Kevään aikana (19.2.–26.4.2024) valtuutuksen voi käydä tekemässä avustetusti myös neljässä Siun soten toimipaikassa: Pohjois-Karjalan keskussairaalalla sekä Juuan, Tohmajärven ja Kiteen terveysasemilla. Valtuutuksen antaminen edellyttää silloin valtuuttavan henkilökohtaista käyntiä paikan päällä. Valtuutuksen voi aina käydä tekemässä myös Digi- ja väestöviraston toimipaikoissa.
– Verkkopalvelut helpottavat arkea ja ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta. Haluamme omalta osaltamme edistää kaikkien mahdollisuuksia hyötyä niistä, siksi nyt kevään aikana kokeilemme avustettua valtuutusten tekemisen mahdollisuutta myös omissa toimipaikoissamme. Kokeilu kestää huhtikuun loppuun ja sen jälkeen arvioidaan sen jatkumista, kertoo Siun soten tiedonhallintapäällikkö Tiina Vatanen.
Siun sote tarjoaa kokeilun ajan myös valtuuttamiseen liittyvää neuvontaa ja ohjausta kirjaamon puhelinpalvelussa, puh. 013 330 8285. Käytännön ohjeet on koottu myös Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/puolesta-asiointi.
Aivan ensimmäisenä valtuuttajan kannattaa keskustella ja sopia luottohenkilönsä kanssa asioista, joita tämä ryhtyy hoitamaan hänen puolestaan, muistuttaa Vatanen.
Sujuvampaa arkea Suomi.fi-valtuuksilla
Digi- ja väestötietoviraston arvion mukaan Suomessa on noin puoli miljoonaa henkilöä, jotka ovat jääneet digitaalisten palvelujen ulkopuolelle joko puuttuvien tunnistautumisvälineiden tai digitaitojen takia. Heihin kuuluu esimerkiksi osa ikäihmisistä, vammaisista, edunvalvonnassa olevista henkilöistä, maahanmuuttajista sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaista.
– Tilanne on työläs myös tukena toimiville omaisille ja tukihenkilöille. Yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa valtuutusten tekemisessä on yksi tärkeä askel, joka helpottaa hyvinvointiin liittyvien asioiden hoitamista läheisen puolesta ja hänen kanssaan, taustoittaa erityisasiantuntija Sanna Suomalainen-Ajanko Digi- ja väestötietovirastosta.
Siun sote on toinen hyvinvointialue Suomessa, jossa vastaava avustetun valtuuttamisen toimintamalli otetaan käyttöön. Digi- ja väestötietovirasto käynnistää parhaillaan vastaavaa palvelua muillakin hyvinvointialueilla.
Siun soten toimipaikoissa valtuutuksen puolesta asiointiin voi antaa:
- Terveydenhuollon asioiden hoitoon. Valtuutettu henkilö voi ilmoittaa, vastaanottaa ja tarkastella valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja esimerkiksi OmaKannassa ja Siun soten verkkoajanvarauksessa.
- Apteekkiasiointiin. Valtuutettu henkilö voi esimerkiksi noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä tai tarkistaa reseptitietoja. Valtuutus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa, joten asioida voi missä päin Suomea tahansa.
- Sosiaalihuollon asioiden hoitoon. Siun soten alueen sosiaalihuollon tiedot eivät vielä näy OmaKannassa. Kun sosiaalihuollon tiedot siirtyvät OmaKantaan, voi valtuutettu henkilö asioida siellä valtuuttajan puolesta.
- Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitamiseen. valtuutettu henkilö voi hakea sosiaaliturvaetuuksia valtuuttajan puolesta sekä saada ja ilmoittaa valtuuttajan etuuksiin liittyviä tietoja OmaKelassa.
Suomi.fi-valtuudet pähkinänkuoressa
- Suomi.fi-valtuudet on turvallinen tapa valtuuttaa toinen henkilö tai organisaatio asioimaan puolestaan eri digipalveluissa.
- Suomi.fi-valtuuksilla voi asioida niissä palveluissa, jotka tarkistavat asiointioikeuden Suomi.fi-valtuuksilla. Sitä hyödyntävät tällä hetkellä esimerkiksi Kela, Verohallinto, Traficom, apteekit, hyvinvointialueet, kunnat sekä monet julkisen ja yksityisen sektorin terveyspalvelut.
- Valtuudet on integroitu yli 257 asiointipalveluun. Näiden lisäksi palvelu on käytössä kaikissa Suomen apteekeissa.
- Suomi.fi-valtuudet ovat osa Digi- ja väestötietoviraston tarjoamaa kansallista digitaalista infrastruktuuria.
- Lisätietoa Suomi.fi-valtuuksista osoitteessa: suomi.fi/valtuudet.