Pelas­tus­lai­toksen vuoden 2023 toiminta ja kehitys näyttää hyvältä

Vuosi 2023 näyttäytyy positii­visena Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­lai­tok­sella. Onnet­to­muuksien määrä hieman väheni, lisäksi toimin­ta­val­mius­ajoissa tapahtui paran­nusta.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta käsitteli pelas­tus­lai­toksen tulos- ja toimin­ta­ra­portin kokouk­sessaan 15.2.2024. Pöytä­kirja on julkaistu Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa.

Pelas­tus­toimen ja ensihoidon kiireel­lisen avunsaannin toimin­ta­val­mius­ajoissa on tapah­tunut myönteistä kehitystä kuluneen viime vuoden aikana. Viime vuonna toimin­tansa aloit­tanut uusi Pekkalan pelas­tus­asema on paran­tanut pelas­tus­toimen toimin­ta­val­miusaikoja Joensuun keskustan ja Penttilän 1‑riskiruutujen alueilla.

– Tehdyillä kehit­tä­mis­toi­men­pi­teillä on siis ollut toivottu vaikutus, pelas­tus­johtaja Markus Viita­niemi toteaa tyyty­väisenä. Pelas­tus­toimen osalta toimin­ta­val­miuden kehit­tä­mistä jatketaan tänä vuonna muun muassa Outokum­mussa, Nurmek­sessa ja Kontio­lah­della ja tavoit­teena on saada paran­nettua valmiutta myös muiden ongel­ma­ruu­tujen osalta.

Pelas­tus­toimen palve­lutaso on toteu­tunut pääsään­töi­sesti suunni­telmien mukaisena, mutta palve­lu­ta­sossa on edelleen myös puutteita. Riski­ruu­tu­koh­taisia tavoi­te­aikoja ei ole saavu­tettu Lehmon, Kontio­lahden, Ylämyllyn, Polvi­järven ja Nurmeksen alueella yksit­täi­sissä 2. riski­luokan ruuduissa sekä Ranta­kylän alueella yksit­täi­sissä 1. riski­luokan ruuduissa.

Itä-Suomen aluehal­lin­to­vi­raston asian­tuntija-arvion mukaan pelas­tus­toi­minnan palve­lujen kehitys­tar­peista merkit­tävin on toimin­ta­val­miusai­kojen puutteiden korjaa­minen. Tämä on huomioitu pelas­tus­toimen palve­lu­tason kehit­tä­mis­suun­ni­tel­massa. Hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuusto on sitou­tunut talous­ar­viossa ja talous­suun­ni­tel­massa vuosille 2024–2027 varaamaan määrä­rahat tilanteen korjaa­miseen.

– Tämä mahdol­listaa pitkä­jän­teisen ja suunni­tel­mal­lisen kehit­tä­misen kohti lakisää­teistä tasoa, pelas­tus­johtaja Markus Viita­niemi toteaa. Pidän tärkeänä maakunnan asukkaiden turval­li­suuden näkökul­masta, että pelas­tus­lai­toksen tuottamat palvelut säilyvät jatkos­sakin lähipal­ve­luina ja tarvittava apu tulee hätäti­lan­teissa riittävän nopeasti.

Ensihoidon palve­lu­ta­so­pää­tök­sessä asetet­tuihin aikata­voit­teisiin päästiin vuonna 2023 kiireel­listen tehtävien (AB) osalta kaikkien riski­luo­kissa. Tämä on paran­nusta edeltävään vuoteen, jolloin ydintaa­jaman osalta aikata­voitteet eivät toteu­tuneet. Tässä myöntei­sessä kehityk­sessä merkit­täviä tekijöitä olivat Joensuun Pekkalan pelas­tus­a­se­malle sijoi­tettu ensihoi­to­yk­sikkö, yhden­hoi­tajan yksikön toiminnan laajen­ta­minen ja ensihoidon johta­mis­jär­jes­telmän uudis­ta­minen sekä Kiteen ja Lieksan pelas­tus­a­se­mille palve­luin­te­graation paran­ta­mi­seksi tehdyt lisähen­ki­lös­tö­re­sur­soinnit, jotka ovat nopeut­taneet kiireel­lisen avun saata­vuutta.

Palve­lu­ta­so­pää­töksen tavoit­ta­mi­saika ei toteu­tunut kiireet­tömien ensihoi­to­teh­tävien osalta koko maakun­nassa. Tavoi­teaika näissä tehtä­vissä oli vuonna 2023 30 minuuttia ja Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella kyseisten tehtävien tavoit­ta­mis­viive oli 37:02 minuuttia. Tämä on kuitenkin paran­tunut vuodesta 2022, jolloin kyseinen aika oli 38:59 minuuttia.

Vuoden 2023 tehtä­vä­määrät

Pohjois-Karjalan pelas­tus­lai­tok­sella oli lakisää­teisiä pelas­tus­toimen hälytys­teh­täviä yhteensä 2 462 kappa­letta vuoden 2023 aikana. Lisäksi pelas­tus­toimen resurs­seilla tuettiin ensihoitoa ja kotiin vietäviä palveluja vuoden aikana 794 kertaa. Tehtä­vä­määrä väheni 7,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

– Merkit­tävää vähen­ty­mistä on tapah­tunut liiken­neon­net­to­muuksien ja vahin­gon­tor­jun­ta­teh­tävien määrissä, mikä on hyvä asia, kommentoi pelas­tus­johtaja Markus Viita­niemi.

Vastaa­vasti erilaisten tarkas­tus­teh­tävien, ensivas­te­teh­tävien ja kotiin vietävien palve­lujen tukiteh­tä­vä­määrät lisään­tyivät edelliseen vuoteen verrattuna.

Pelas­tus­toimen tehtävät vuonna 2023:

Onnet­to­muuk­sissa, joissa tarvittiin pelas­tus­toimen apua, loukkaantui 256 henkilöä ja menehtyi 13 henkilöä vuoden aikana. Pelas­tus­lai­toksen toimesta pelas­tettiin 85 henkilöä onnet­to­muuksien aiheut­ta­mista vaara­ti­lan­teista. Pelas­tus­lai­toksen pelas­taman omaisuuden arvioidaan olevan noin 32 miljoonaa euroa. Maastoa ja metsää paloi vuoden aikana yhteensä 27 hehtaarin verran.

Pelas­tus­lai­toksen valvon­ta­teh­tävät ja onnet­to­muuksien ehkäisyn muut tehtävät toteu­tuivat lähes valvon­ta­suun­ni­telman mukai­sesti, toki osa tavoit­teista siirrettiin kuluvalle vuodelle työnte­ki­jä­pulan vuoksi.

Erilaisia valvon­ta­teh­täviä suori­tettiin vuoden 2023 aikana 1 990 kappa­letta ja kodin palotur­val­li­suuden itsear­vioinnin teki 1 504 maakunnan asukasta. Pelas­tus­lai­toksen ja pelas­tusa­lan­liiton järjes­tämiin koulutus- ja valis­tus­ti­lai­suuksiin osallistui vuoden aikana 27 301 henkilöä. Ikäih­misten koteihin tehtiin 358 turval­li­suus­kat­sel­musta.

Myös ensihoidon tehtä­vä­määrä väheni

Ensihoidon ambulans­si­teh­täviä hoidettiin vuoden 2023 aikana yhteensä 44 898, mikä on 0,86 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022. Siun soten tilan­ne­kes­kuk­sessa aloitettiin viime vuonna niin kutsutun virtu­aa­liam­bu­lanssin toiminta, joka käytän­nössä tarkoittaa sitä, että kiireet­tö­millä tehtä­villä yksikön ensihoitaja soittaa ensin kohteeseen ja tekee hoidon tarpeen arvioinnin. Näitä tehtäviä oli vuoden aikana 6 243. Virtu­aa­liyk­sikön toiminta auttaa ambulans­si­hen­ki­löstöä keskit­tymään kiireel­listen tehtävien hoita­miseen.

Ensihoidon tehtävät vuonna 2023: