Siun soten lasten kuntou­tuksen palve­luihin tulee uusi lähete­käy­täntö 8.4.2024 alkaen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote sujuvoittaa alle koului­käisten lasten ohjau­tu­mista ensivaiheen kuntou­tus­tarpeen arvioon uuden­lai­sella lähete­käy­tän­nöllä. 8.4.2024 alkaen lähetteen lasten kuntou­tuksen palve­luihin tekee neuvolan tervey­den­hoitaja ja joissakin tilan­teissa lääkäri. Aiemmin palve­luihin on voinut ohjautua tervey­den­huollon lisäksi muun muassa varhais­kas­va­tuksen kautta.

Joskus lapsi tarvitsee lisätukea, jotta hän kehit­tyisi parhaalla mahdol­li­sella tavalla. Kehityksen pulmia voi tulla esiin esimer­kiksi puheen ja kielen, keskit­ty­misen, hahmot­ta­misen, motoristen tai sosiaa­listen taitojen alueella. Silloin puhe‑, toiminta- tai fysio­te­ra­peutti, psykologi tai lääkäri voivat tutkia lasta, ohjata perhettä ja suunni­tella kuntou­tusta.

Jos sinulla on huolta lapsesi kehityk­sestä, arjen taidoista tai valmiuk­sista, ota asia puheeksi lapsen varhais­kas­va­tuk­sessa ja ota yhteyttä neuvolan tervey­den­hoi­tajaan, toteaa neuvo­la­toi­minnan, koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huollon ylihoitaja Anita Lindevall.

Lapsen huoltaja voi varata puhelinajan neuvolan tervey­den­hoi­ta­jalle keski­tetyn puhelin­pal­velun tai sähköisen ajanva­rauksen kautta: www.siunsote.fi/ajanvaraus. Myös varhais­kas­va­tuksen työntekijä voi varata puhelinajan tervey­den­hoi­ta­jalle keski­tetyn puhelin­pal­velun kautta sovit­tuaan ensin asiasta lapsen huoltajan kanssa: www.siunsote.fi/neuvolat.

Uusi lähete­käy­täntö on osa lasten kuntou­tuksen palve­lujen kokonais­ke­hit­tä­mistä Siun sotessa. Lasten ohjau­tu­minen kuntou­tukseen on ollut monika­na­vaista, josta on voinut seurata jonoja, päällek­käistä työtä tai ohjau­tu­mista väärään palveluun. Lähete­käy­tännön uudis­ta­mista on työstetty keväästä 2023 alkaen yhteis­työssä Siun soten neuvo­la­toi­minnan, koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huollon, kuntou­tuksen terapia­pal­ve­lujen ja asian­tun­ti­ja­pal­ve­lujen sekä varhais­kas­va­tuksen kanssa.

Uuden­laista toimin­ta­mallia, jossa lasten ensioh­jau­tu­minen kuntou­tus­tarpeen arvioon tapahtuu aina neuvolan tervey­den­hoi­tajan ohjaamana, on pilotoitu alkuvuoden 2024 aikana. Pilotista saadun palautteen perus­teella perheen osallisuus ja moniam­ma­til­linen yhteistyö ovat vahvis­tuneet. Muutoksen tavoit­teena on, että lapsi saa Siun soten palve­lu­lu­pauksen mukai­sesti oikean palvelun oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Toiminnan lähtö­kohtana on ennal­taeh­käisy sekä hyvin­voinnin, terveyden ja turval­li­suuden edistä­minen.