Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote sujuvoittaa alle kouluikäisten lasten ohjautumista ensivaiheen kuntoutustarpeen arvioon uudenlaisella lähetekäytännöllä. 8.4.2024 alkaen lähetteen lasten kuntoutuksen palveluihin tekee neuvolan terveydenhoitaja ja joissakin tilanteissa lääkäri. Aiemmin palveluihin on voinut ohjautua terveydenhuollon lisäksi muun muassa varhaiskasvatuksen kautta.
Joskus lapsi tarvitsee lisätukea, jotta hän kehittyisi parhaalla mahdollisella tavalla. Kehityksen pulmia voi tulla esiin esimerkiksi puheen ja kielen, keskittymisen, hahmottamisen, motoristen tai sosiaalisten taitojen alueella. Silloin puhe‑, toiminta- tai fysioterapeutti, psykologi tai lääkäri voivat tutkia lasta, ohjata perhettä ja suunnitella kuntoutusta.
Jos sinulla on huolta lapsesi kehityksestä, arjen taidoista tai valmiuksista, ota asia puheeksi lapsen varhaiskasvatuksessa ja ota yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan, toteaa neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylihoitaja Anita Lindevall.
Lapsen huoltaja voi varata puhelinajan neuvolan terveydenhoitajalle keskitetyn puhelinpalvelun tai sähköisen ajanvarauksen kautta: www.siunsote.fi/ajanvaraus. Myös varhaiskasvatuksen työntekijä voi varata puhelinajan terveydenhoitajalle keskitetyn puhelinpalvelun kautta sovittuaan ensin asiasta lapsen huoltajan kanssa: www.siunsote.fi/neuvolat.
Uusi lähetekäytäntö on osa lasten kuntoutuksen palvelujen kokonaiskehittämistä Siun sotessa. Lasten ohjautuminen kuntoutukseen on ollut monikanavaista, josta on voinut seurata jonoja, päällekkäistä työtä tai ohjautumista väärään palveluun. Lähetekäytännön uudistamista on työstetty keväästä 2023 alkaen yhteistyössä Siun soten neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, kuntoutuksen terapiapalvelujen ja asiantuntijapalvelujen sekä varhaiskasvatuksen kanssa.
Uudenlaista toimintamallia, jossa lasten ensiohjautuminen kuntoutustarpeen arvioon tapahtuu aina neuvolan terveydenhoitajan ohjaamana, on pilotoitu alkuvuoden 2024 aikana. Pilotista saadun palautteen perusteella perheen osallisuus ja moniammatillinen yhteistyö ovat vahvistuneet. Muutoksen tavoitteena on, että lapsi saa Siun soten palvelulupauksen mukaisesti oikean palvelun oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Toiminnan lähtökohtana on ennaltaehkäisy sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen.