Suunni­telma Outokummun ja Polvi­järven sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mi­sestä on julkaistu

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten alueel­linen suunni­telma sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mi­sestä Outokum­mussa ja Polvi­jär­vellä on julkaistu.

Suunni­telma on julkaistu myös Siun soten verkko­si­vuilla osoit­teessa: www.siunsote.fi/palvelustrategia. Suora linkki asiakirjaan: Alueel­linen sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­telma vuosille 2024–2027: Outokumpu ja Polvi­järvi (pdf). Suunni­telma on lähetetty molempiin kuntiin sekä hyvin­voin­tia­lueen vaikut­ta­mis­toi­mie­li­mille ja lauta­kun­nille lausut­ta­vaksi.

Järjes­tä­mis­suun­ni­tel­massa on kuvattu Outokummun laajan palvelun sote-aseman palve­lu­va­li­koima sekä Polvi­järven kiinteään toimi­paikkaan tuotet­tavat liikkuvat lähipal­velut. Suunni­tel­massa on myös arviot hyvin­voin­tia­lueen tilatar­peista alueella sekä laskelmat suunni­telman talous­vai­ku­tuk­sista.

Järjes­tä­mis­suun­ni­tel­missa perus­ter­vey­den­huollon palve­lu­tar­vetta peilataan sairas­ta­vuusin­deksiin, ei suoraan väestö­määrään. Outokummun ja Polvi­järven alueella tämä tarkoittaa sitä, että hyvin­voin­tia­lueen palvelut on suunni­teltu noin 14 500 hengen väestölle, kun alueen yhteen­las­kettu väestö­määrä on noin 9900 henkeä.

Outokummun ja Polvi­järven palve­luista päätetään lausun­to­kier­roksen ja henki­lös­tö­vai­ku­tuksia koskevien yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen jälkeen toukokuun lopussa, jonka jälkeen toimeenpano alkaa vaiheittain. Yhdessä yössä muutokset eivät tapahdu, vaan niin talou­del­liset resurssit kuin henki­löstön saata­vuuskin sanelevat raameja käytännön toteu­tuk­selle ja aikatau­luille.

Outokummun laajan palvelun sote-asemalta tuotetaan liikkuvat lähipal­velut Polvi­jär­velle

Outokummun laajan palvelun sote-asemalla on suunni­telman mukaan tarkoitus järjestää hoitajan, lääkärin, fysio­te­ra­peutin, mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen, neuvo­la­pal­ve­lujen ja suun tervey­den­huollon vastaan­ot­to­pal­veluja kaikkina arkipäivinä. Kuvan­ta­mis­pal­velut ja näytteenotto toimi­sivat niin ikään arkipäi­visin. Geriatrian polikli­nikan palve­luita olisi tarjolla viikoittain. Lasten toimin­ta­te­rapian palvelut olisivat Liperissä, kuten tälläkin hetkellä. Sote-aseman yhtey­dessä toimii 20-paikkainen kuntou­tus­sai­raala eli perus­ter­vey­den­huollon vuodeo­sasto. Koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huolto toimii oppilai­tok­silla, ja koulu­laisten suun terveys­tar­kas­tuksia tehtäisiin myös kouluilla.

Polvi­järven kiinteässä toimi­pai­kassa on suunni­telman mukaan määrä järjestää hoitajan ja fysio­te­ra­peutin vastaan­ot­to­pal­velut arkipäi­visin ja lääkärin vastaan­ot­to­pal­velut kolmena päivänä viikossa. Mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen hoitajan vastaanotto olisi Polvi­jär­vellä kahtena päivänä viikossa. Näytteenoton aukio­loajat perus­tui­sivat näytteen­ot­to­määriin. Geriatrian polikli­nikan toimintaa sekä neuvo­la­pal­veluja olisi Polvi­jär­vellä viikoittain. Aikuisten hammas­hoi­to­la­pal­velut olisivat Outokum­mussa, mutta lasten ja hoiva­kotien asukkaiden oikomis­hoitoja ja suuhy­gie­nistin vastaan­ot­to­käyntejä tehtäisiin kouluilla, päivä­ko­deissa ja asumis­pal­ve­luissa paikan päällä. Koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huollon palvelut toteu­tetaan edelleen lähipal­veluna. Lähimmät kuvan­ta­mis­pal­velut olisivat tarjolla Outokum­mussa tai Liperissä.

Sosiaa­li­pal­velut jatkuvat sekä Outokum­mussa että Polvi­jär­vellä käytän­nössä ennallaan. Sekä ikään­ty­neiden palve­luissa että perhe- ja sosiaa­li­pal­ve­luissa suurin osa palve­luista toteu­tetaan jo nyt kotikäyn­teinä tai liikkuvana lähipal­veluna, kuten muun muassa kotihoito. Asumis­pal­ve­luita eivät laajan palvelun sote-asemien muutos­suun­ni­telmat koske, vaan ikään­ty­neiden ja vammaisten asumi­syk­siköt jatkavat ennallaan, samoin kuin kuntouttava päivä­toi­minta ja kehitys­vam­maisten työ- ja päivä­toi­minnot.

Hyvin­voin­tia­lueen palvelut toimivat pääasiassa kunnilta vuokra­tuissa tiloissa, ja tilaneu­vot­telut käydään kuntien kanssa erikseen. Toimi­tiloja tullaan tarvit­semaan jatkos­sakin, mutta tarvit­tavien neliöiden määrä on pienempi sekä Outokum­mussa että Polvi­jär­vellä.

Etene­minen ja päätök­senteko

Hyvin­voin­tia­lueen palve­lu­verkon toimeen­panoon liittyvät muutokset ja niiden vaiku­tukset henki­löstöön käydään läpi yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­luissa. Neuvot­telut etenevät yksi laajan palvelun sote-asema ja sieltä käsin tuotet­tavat liikkuvat lähipal­velut kerrallaan.

Jokai­sesta laajan palvelun sote-asemasta ja sen vaiku­tusa­lu­eesta laaditaan alueel­linen palve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­telma, joka lähetetään lausun­noille yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen aikana. Lausunnot pyydetään kunkin alueen kunnilta sekä hyvin­voin­tia­lueen lauta­kun­nilta ja vaikut­ta­mis­toi­mie­li­miltä. Päätös palve­lujen järjes­tä­mi­sestä kullakin sote-asemalla ja sen vaiku­tusa­lu­eella tehdään hyvin­voin­tia­lueen aluehal­li­tuk­sessa vasta lausun­to­kier­roksen ja neuvot­te­lujen jälkeen.

Outokummun ja Polvi­järven palve­luista on määrä päättää aluehal­li­tuk­sessa 29. touko­kuuta.

Seuraa­vaksi käsit­te­ly­vuo­rossa on Liperin laajan palvelun sote-asema sekä Heinä­veden ja Viini­järven liikkuvat lähipal­velut. Käsittely on alkamassa yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­luissa toukokuun alussa, ja alueel­linen järjes­tä­mis­suun­ni­telma julkaistaan viikon 21 alussa.