Kontiolahden Lehmossa omakotitalon pihalla tulee vastaan kaksi miestä, jotka tervehtivät iloisesti auringon paistaessa. Vanhempi miehistä kulkee rollaattorin kanssa, toinen on perhehoitaja Timo Tuononen. Miehet ovat lähdössä jo päivän toiselle kävelylenkille.
Omakotitalon sisällä perhehoitaja Taru Tuonosen istuu kahden rouvan kanssa olohuoneessa juttelemassa. Jutustelun lomassa selaillaan myös päivän lehtiä. Tunnelma on leppoinen ja kotoisa.
Tuonoset alkoivat pohtia yhdessä jokunen vuosi sitten mahdollisuutta perustaa ikääntyneiden perhekoti omaan kotiinsa. Pariskunta kävi perhehoitajille tarkoitetun valmennuksen ja Perhekoti Harjun hoiva avasi ovensa vappuna 2022. Tuonosten perhekoti tarjoaa osavuorokautista ja lyhytaikaista perhehoitoa ikääntyneille. Asukkaat perhekotiin tulevat Siun soten palveluohjauksen kautta.
- Minä ja puolisomme asumme ainoastaan pysyvästi täällä, muut asukkaat ovat niin sanotusti käypäläisiä eli asuvat täällä tilapäisesti kuka minkäkin aikaa. Osa on täällä vain päivisin ja menee yöksi kotiin, osa on muutamista vuorokausista viikkoon yötä päivää. Joskus harvoin joku on ollut useamman viikon esimerkiksi odottamassa hoivakotipaikkaa, Taru Tuononen kertoo.
Suurin osa asukkaista on omaishoidettavia, jotka tulevat perhekotiin omaishoitajien lakisääteisten vapaiden ajaksi. Perhehoidolla voidaan tukea myös yksin kotona asuvia vanhuksia.
- Perhekodissamme on enenevässä määrin myös ikääntyneitä, joiden kotona asumista ja pärjäämistä tuetaan perhehoidolla ja samalla lievitetään mahdollista yksinäisyyttä. Eli kotona asuvat ovat hetken meillä ja palaavat sitten kotiin. Usein yksinasuvat käyvät meillä säännöllisesti kerran kuussa, Taru Tuononen sanoo.
”Ihan niin kuin kotona olisin”
Perhekodissa perhehoitaja tai ‑hoitajat avaavat oman kotinsa ikääntyneille. Arkea eletään yhdessä. Tuonoset kertovat, että päiviä rytmittävät pitkälti viisi tarjottavaa ateriaa. Ruokailemaan kokoonnutaan aina yhdessä saman pöydän ääreen. Ruokailujen välissä tehdään yhdessä asioita, kuten ulkoillan, luetaan lehtiä, pelaillaan ja jutellaan. Erillisiä sääntöjä perhekodissa ei ole, mutta yhdestä tavasta pyritään pitämään kiinni.
- Yöllä nukutaan. Pyrimme siihen, että iltakymmenestä aamuseitsemään asukkaiden olisi hyvä pärjätä omineen ja nukkua yö. Tämä on oikeastaan yksi perhehoitoon tulon edellytys, koska meillä ei ole täällä erikseen yövuoroa, vaan mekin nukumme yöllä, Tuonoset kertovat.
Irja Hassinen kertoo viihtyvänsä oikein hyvin perhekodissa. Hän asuu Tuonosten luona kerran kuukaudessa 5–7 päivän ajan.
- Täällä on seuraa. Kotona asun yksin, vaikka onhan siinä kerrostalossakin naapureita, joiden kanssa on tullut hyvin tutuksi. Seuraa on sielläkin. Vaan tämä tuo vaihtelua. Hirmukivat ovat nämä perhehoitajat, isäntäväki, täällä. Mielellään tänne aina tulee.
- Pelailemme ja lenkkeilemme. Joskus yritän myös autella emäntää pienissä asioissa. Hyvin täällä päivät sujuvat, ihan niin kuin kotona olisin. Joka päivä otan myös pienet nokoset, Hassinen naurahtaa.
Työ ja vapaa-aika yhdistyvät
Perhehoidossa työ on aina läsnä, samoin vapaa-aika. Kuten perheessä, myös perhehoidossa, elämää eletään yhdessä. Näin ollen työtä ja vapaa-aikaa on vaikea erottaa toisistaan. Varsinaista työaikaa ei ole.
- Kun meillä on täällä asiakkaita, niin olemme käytännössä 24/7 töissä, mutta elämme samalla myös omaa elämäämme 24/7. Sanotaan, että perhehoitajuus ei ole työ, vaan se on elämäntapa. Minulle se tarkoittaa sitä, että työ ja henkilökohtainen elämä on yksi ja sama asia, Taru Tuononen pohtii.
- Tällaisessa lyhytaikaisessa perhehoidossa pystyy aika hyvin kuitenkin rytmittämään töitä, ja esimerkiksi me olemme nyt alkaneet pitää joka kuukausi myös vapaata. Aluksi emme vapaita pitäneet, vaan nyt kun olemme jo jonkin aikaa toimineet, niin olemme ottaneet ihan tarkoituksella säännöllisesti vapaata. Minusta se on tärkeää saada myös ihan omaa aikaa. Vapaapäivinä sitä jostain kumman syystä haluaa usein lähteä reissuun.
Tuonosia motivoi työn merkityksellisyys
Idea perhekodista syntyi Tuonosille halusta saada muutosta työelämäänsä. Timo työskenteli aiemmin tehdastyössä ja Taru puhtauspalvelualalla.
- Halusimme molemmat muutosta ja pois nykytyöelämän kiireestä. Halusimme päästä vaikuttamaan siihen, millaista työtä teemme. Tässä työssä voimme vaikuttaa oikeastaan aivan kaikkeen. Kaipasimme myös sellaista rauhallisempaa tahtia, Tuonoset pohtivat.
- Tavallaan koen, että olemme palanneet vähän kuin taaksepäin elämässä. Meillä on iso perhe, viisi lasta. Minä olen ollut aikoinaan pitkään kotona lasten kanssa. Tässä on nyt sitä aikaisempaa elämänrytmiä taas enemmän.
Tuonosten perhekoti on toiminut nyt kaksi vuotta. Motivaatio työhön ja halu jatkaa perhehoitoa on edelleen korkealla. Eniten pariskuntaa motivoi työn merkityksellisyys.
- Kaikissa töissä ei välttämättä tule aina semmoista oloa, että tämä on todella tärkeätä työtä, mutta tässä se tulee. Joka päivä tietää tekevänsä tärkeätä työtä, Taru Tuononen toteaa.
Lue lisää Siun soten perhehoidosta 17.5.2024 julkaistusta tiedotteesta: Siun sote kehittää aktiivisesti ikääntyneiden perhehoitoa — Ajankohtaista — siunsote.fi