Ikääntyneiden kotona asumista tuetaan entistä vahvemmin sosiaalihuollon palveluilla. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue — Siun soten kotihoidossa on aloittanut hiljattain kahdeksan sosiaaliohjaajaa. Sosiaaliohjaajan virat on täytetty määräaikaisina vuoden 2025 helmikuun loppuun saakka. Tavoitteena on tukea entistä paremmin turvallista kotona asumista oikea-aikaisilla ja oikeatasoilla palveluilla.
Sosiaaliohjaajat toimivat kotihoidon tiimien sosiaalihuollon asiantuntijoina. Sosiaaliohjaajien tehtäviin kuuluvat mm. asiakkaan palvelujen tarpeen arviointi ja asiakassuunnitelmien teko sekä kotona asuvien ikääntyneiden ohjaus ja neuvonta.
Kotihoidon palvelut käynnistyvät aina arviointijaksolla. Arviointijakson aikana sosiaaliohjaaja kartoittaa ikääntyneen sosiaalipalvelujen tarpeet. Moniammatillinen yhteistyö mahdollistaa ikääntyneen palvelujen tarpeen kokonaisvaltaisen arvioinnin ja seurannan.
- Painopisteenä kotihoidossa on perinteisesti ollut hoito ja hoiva, josta vastaavat lähi- ja sairaanhoitajat sekä fysio- ja toimintaterapeutit. Hoito- ja hoivapalvelujen lisäksi ikääntyneet tarvitsevat usein myös tukea arjen hallinnassa, esimerkiksi talouteen, asumiseen, päihteettömyyteen, turvallisuuden tunteeseen ja osallisuuteen liittyvissä asioissa, kotihoidon palvelujohtaja Kati Poutanen kertoo.
Tuettu asuminen voi lykätä raskaampien palvelujen tarvetta
Kotihoidossa työskentelevien sosiaaliohjaajien myötä Siun sotessa pystytään tarjoamaan entistä paremmin niin sanottua tuettua asumista ikääntyneille, joilla on haasteita arjen hallinnassa.
- Tuetun asumisen asiakkaalla ei välttämättä ole terveydenhuollon hoidollista tarvetta, vaan asiakas tarvitsee tukea elämän hallintaan pystyäkseen jatkamaan turvallista ja itsenäistä elämää kotonaan. Sosiaaliohjaaja toimii tuetun asumisen asiakkaiden omatyöntekijänä. Tarvittaessa arkea tuetaan myös muiden alojen ammattilaisten avulla, kotihoidon palvelupäällikkö Eeva Nykänen toteaa.
Tuetulla asumisella voidaan korvata tai täydentää kotihoidon palveluja ja parhaimmillaan tuetulla asumisella voidaan lykätä raskaampien kotihoidon palvelujen tarvetta tai siirtymistä yhteisölliseen asumispalveluun
Sosiaaliohjaajan tehtävät kiinnostivat
Siun soten ikääntyneiden kotihoidon sosiaaliohjaajien tehtävät kiinnostivat ammattilaisia. Kahdeksaan määräaikaiseen tehtävään jätettiin 25 hakemusta. Hakijoista 16 oli päteviä tehtävään ja heistä 12 haasteltiin.
- Oli ilo huomata miten paljon kiinnostusta ja positiivista pöhinää sosiaaliohjaajien hakeminen osaksi kotihoidon tiimejä sai aikaan. Sosiaalihuollon asiantuntijat täydentävät hienosti tiimejämme ja tuovat sosiaalipalvelut lähelle asiakkaitamme, Poutanen iloitsee.
Sosiaaliohjaajat työskentelevät eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Lieksan kotihoidossa sosiaaliohjaajana työskentelevä Virpi Määttä kiinnostui uudenlaisesta tehtävästä. Hän pitää ennaltaehkäisevää tuettua asumista tärkeänä.
- Ajatuksena antaa tukea ja ohjausta mahdollisesti ennen kotihoidon säännöllistä asiakkuutta esimerkiksi tukemalla asiakkaan voimavaroja ja löytää tukipalveluja, jotta asiakas voi vielä pärjätä itsenäisesti ja niin, että löytyisi odottamisen arvoisia merkityksellisiä asioita, vaikka päivätoimintaan ohjaaminen tai päiväkahvit ystävän kanssa.
- Lyhyen kokemukseni perusteella minut on otettu hyvin vastaan kotihoidossa. Olen saanut käyttää ammattitaitoani jo hyödyksi esimerkiksi palveluseteli‑, asumistuki‑, kuljetustuki- ja ohjausasioissa. Odotan, että voin löytää yhteistyössä moniammatillisesti keinoja ikääntyvän osallisuuden ja yksinäisyyden tarpeisiin. Tässä voisimme tehdä yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa, Määttä kertoo.
Myös kotihoidon työyhteisössä on iloittu sosiaaliohjaajien tulosta työyhteisöön.
- Kotihoidon asiakkaiden mahdollisuus saada tukea ja ohjausta erilaisiin tukiin ja palveluihin on selkeä etu, joka kasvattaa myös työyhteisön osaamista. Sosiaaliohjaajan tehtävänkuva on kehittymässä koko ajan ja nyt on jo nähtävissä, että erilaisten sosiaalisten tukien hakemiseen ja ohjaukseen on tarvetta ja henkilökunta ottaa koko ajan enemmän yhteyttä sosiaaliohjaajaamme, Lieksan kotihoidon palveluesihenkilö Jenni Moilanen kertoo.