Siun soten yhteisen tilan­ne­kes­kuksen kehit­tä­minen jatkuu osana hyvin­voin­tia­lueen palveluja

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten yhteisen tilan­ne­kes­kuksen toiminta vakiin­nu­tetaan kiinteäksi osaksi palve­lujen kokonai­suutta. Tilan­ne­kes­kuksen toimintaa kehitettiin vuoden 2023 aikana osana Tulevai­suuden sosiaali- ja terveys­kes­kus­han­ketta. Hankkeen päätyttyä vuoden 2024 alusta toiminnan koordi­naatio on jatkunut Siun sotessa pelas­tus­laitos ‑ja turval­li­suus­pal­ve­lujen toimia­lu­eella palvellen koko hyvin­voin­tia­luetta yli toimia­lue­ra­jojen. 

Tilan­ne­kes­kuksen tehtävänä on auttaa ja tukea sosiaali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­laisia erityi­sesti silloin kun asiakkaan palve­lu­tarve on äkillinen, ympäri vuoro­kauden viikon jokaisena päivänä. Tilan­ne­keskus tukee osaltaan hyvin­voin­tia­lueen palve­lu­lu­pauksen toteut­ta­mista: oikea palvelu, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. 

- Tilan­ne­kes­kuksen vahvuus on siinä, että eri alojen ammat­ti­laiset työsken­te­levät samassa tilassa. Yhtei­sessä toimi­ti­lassa toimiessa asiakkaan tai avuntar­vit­sijan asioita voidaan helposti ratkoa moniam­ma­til­li­sesti, jolloin avuntar­vitsija saa tarvit­se­mansa avut tai palvelut sujuvammin, turval­li­suus­pääl­likkö Pekka Nevalainen sanoo.

Tilan­ne­kes­kuksen toiminnan kehit­tä­mi­sellä on pyritty vastaamaan mm. henki­löstön riittä­vyyden haasteisiin sekä maakunnan ikäih­misten määrän ja sitä myötä heidän palve­lujen tarpeensa kasvuun.

- Tilan­ne­kes­kuksen tavoit­teena on poistaa päällek­käistä työtä ja sen myötä lisätä käytössä olevaa resurssia. Tunnis­timme haasteen, että suuressa organi­saa­tiossa toimia­lueet voivat tehdä tietä­mättään päällek­käistä työtä. Asiak­kaalle tämä voi näyttäytyä niin, että useampi ihminen selvittää samoja asioista, vaikka asia voisi hyvin tulla hoide­tuksi yhden ammat­ti­laisen kautta. Tähän haasteeseen yhteinen tilan­nekuva tuo ratkaisuja, Nevalainen toteaa.

Esimerkkinä päällek­käisen työn vähen­tä­mi­sestä toimii ensihoidon virtu­aa­liyk­sikkö, joka aloitti toimin­tansa tilan­ne­kes­kuk­sessa huhti­kuussa 2023. Virtu­aa­liyk­sikkö saa tehtä­vänsä hätäkes­kuksen kautta. Yksikölle ohjataan kiireet­tömät ensihoi­to­teh­tävät. Virtu­aa­liyk­sikkö saa noin 350 tehtävää kuukau­dessa.

- Virtu­aa­liyk­sikön hoitaja kartoittaa avuntar­vit­sijan tarpeita eli asiakkaan luokse ei automaat­ti­sesti lähetetä esimer­kiksi ambulanssia, vaan asiaa selvi­tetään tarkemmin, jolloin asiakas saa tarvit­se­mansa avun suoraan eikä esimer­kiksi päivys­tys­käynnin kautta. Tehtä­vistä noin puolet päätyvät jonkun muun yhteis­työ­tahon kuin ensihoidon tehtä­viksi. Monesti ensiavun sijaan tarve on esimer­kiksi sosiaa­li­pal­ve­luille, ensihoi­to­pääl­likkö Kari Törrönen sanoo.

Moniam­ma­til­lista apua äkilli­sissä tilan­teissa

Tilan­ne­kes­kuksen päivit­täiset tehtävät ovat usein äkillisiä ja nopeita ratkaisuja vaativia tehtäviä. Usein tehtävät tulevat tilan­ne­kes­kukseen virka-ajan ulkopuo­lella tai viikon­lop­puisin. 

- Esimer­kiksi jos omais­hoitaja sairastuu äkilli­sesti ja joutuu sairaalaan. Tällöin omais­hoi­dettava tarvitsee apua. Tilan­ne­kes­kuksen kautta omais­hoi­det­ta­valle voidaan järjestää kotiin riittävät palvelut, jolla hän pärjää itsenäi­sesti kotona tai tarvit­taessa omais­hoi­det­ta­valle voidaan järjes­tellä tilapäinen asumis­paikka omais­hoi­tajan sairaa­lassa olon ajaksi. Näin omais­hoi­det­tavan ei tarvitse lähteä päivys­tykseen, vaan hän saa oikea-aikaisen ja oikein kohden­netun avun moniam­ma­til­lisen ratkaisun avulla, palve­lue­si­henkilö Katri Tuulensola kertoo.

Tilan­ne­keskus on varau­tunut toimimaan myös erilai­sissa häiriö­ti­lan­teissa. 

- Olemme käyttäneet esimerkkinä kerros­ta­lo­paloa. Kerros­ta­lo­pa­lossa pelas­tus­toi­mella on oma roolinsa, ensihoi­to­pal­ve­luilla ja sosiaali- ja kriisi­päi­vys­tyk­sellä omansa. Lisäksi tämän kaltainen kerros­ta­lopalo tehtävä sitoo muitakin viran­omais­tahoja mm. poliisi, vesilaitos, sähköyhtiö sekä mahdol­li­sesti ympäris­tö­ter­veyden huolto. Joten yhteisen tilan­ne­kuvan saaminen ja moniam­ma­til­linen yhteistyö onkin erittäin tärkeää, valmius­pääl­likkö Pasi Markkanen toteaa.

- Samoissa tiloissa työskentely ja tarvit­tavien tilan­ne­tie­tojen sekä tilan­ne­kuvien jakaminen eri ammat­ti­laisten kesken antaa toiselle viran­omai­selle aikaa valmis­tau­tu­miseen ja varau­tu­miseen, jos heille jokin rooli tehtä­vässä tulee. Eri viran­omaistyön yhdis­tyessä eri asiakas ja potilas­ryhmät saavat parempaa ja oikea aikai­sesti kohden­nettua palvelua, Nevalainen kertoo.

Toiminnan kehit­tä­mistä jatketaan

Tilan­ne­kes­kuksen perusta on nyt raken­nettu ja yhteis­työstä on jo saatu hyviä kokemuksia. Toiminnan kehit­tä­minen jatkuu edelleen. Esimer­kiksi reaaliai­kaisen tilan­ne­kuvan luomiseen tarvitaan tueksi erilaisia järjes­telmiä. Tällä hetkellä käytössä on nykyisten järjes­telmien tuottamaa tietoa, mutta kuluvan vuoden tavoit­teena on saada käyttöön myös uusia järjes­telmiä. 

- Järjes­telmien avulla saamme esimer­kiksi reaaliai­kai­sesti ammat­ti­laisten käyttöön eri hoivayk­si­köiden paikka­ti­lanteen. Tämä helpottaa mm. potilaiden jatko­hoi­to­paikkoja järjes­tel­täessä. Lisäksi järjes­telmien avulla voimme luoda turvaa ja ammatil­lista tukea yksin työsken­te­le­ville helpot­ta­malla avun pyytä­mistä. Järjes­telmät antavat meille jatkossa myös tietoa siitä, missä ammat­ti­lai­semme liikkuvat, jolloin pystymme ohjaamaan apua tarvit­sevan luokse häntä lähellä olevan tarkoi­tuk­sen­mu­kai­simman ammat­ti­laisen, valmius­asian­tuntija Heikki Kärki kertoo.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten yhtei­sessä tilan­ne­kes­kuk­sessa työsken­telee päivystävä palomestari, ensihoidon kenttä­johtaja, kaksi ensihoidon työnte­kijää, kaksi ikään­ty­neiden palve­luiden asiakas­oh­jaajaa ja sosiaa­lioh­jaaja sekä sosiaali- ja kriisi­päi­vys­tyksen työnte­kijät. Lisäksi palve­lusuun­nit­telija kehittää terveys- ja sairaa­la­pal­ve­lujen toimintaa tilan­ne­kes­kuk­sessa ja valmius­asian­tuntija koordinoi tilan­ne­kes­kuksen toimintaa tilan­ne­kes­kuksen siirryttyä Siun soten omaksi toimin­naksi.