Some yleis­tynyt päihteiden hankin­nassa – kampanja muistuttaa: älä välitä alaikäi­sille

Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvin­voin­tia­lueet sekä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kampan­joivat yhdessä kuntien ja yhteis­työ­kump­pa­neiden kanssa sen puolesta, ettei alkoholia tai muitakaan päihteitä pidä välittää alaikäi­sille. Alkoholin tai nikotii­ni­tuot­teiden välit­tä­minen alaikäi­selle on aina rikos. Aihe on nyt erityisen ajankoh­tainen, kun koulujen ja oppilai­tosten päättä­jäiset lähes­tyvät. 

Kampanjan sanoma on suunnattu erityi­sesti alaikäisten lasten ja nuorten huolta­jille sekä nuoren lähipiiriin kuulu­ville täysi-ikäisille kavereille ja sisaruk­sille. Tutki­musten valossa nuori saa alkoholia perhe­pii­ristä huolta­jilta ja täysi-ikäisiltä sisaruk­silta sekä kavereiltaan, vaikka sosiaa­lisen median rooli päihteiden hankinnan kanavana on kasvanut. Itä-Suomen polii­si­laitos muistuttaa huoltajia, että päihteiden saanti somesta on helppoa, kun nuorella on käytössään puhelin ja yleiset viesti­pal­velut, esimer­kiksi Snapchat. 

– Alkoholia, nikotii­ni­tuot­teita ja huumeita saa helposti ostoil­moi­tuksen perus­teella, mutta myös myynti-ilmoi­tukset ovat arkipäi­väisiä. Nuorten ei tarvitse itse edes tehdä aloitetta, vaan somevirtaan ilmestyy erilaisia tuotteiden myynti-ilmoi­tuksia ja hakijaksi ilmoit­tau­tuvia henki­löitä. Houkutus päihtei­den­käyttöön on aina liittynyt päättä­jäisiin sosiaa­lisen paineen vuoksi, mutta some on tuonut tähänkin ilmiöön oman lisämaus­teensa. Huoltajan tulisi opastaa nuorta somen käyttöön sekä olla kiinnos­tunut siitä, mitä toimintoja nuori käyttää ja tarvit­taessa rajata niitä, ohjeistaa rikos­ko­mi­sario Minna Väistö Itä-Suomen polii­si­lai­tok­selta. 

Aikuisen tehtävä on toimia vastuul­li­sesti ja kieltäytyä hakupyyn­nöstä

Aikuisen kannattaa jo etukäteen pohtia omaa vastaustaan sen varalta, että alaikäinen tulee pyytämään alkoholia. Vanhemmat saattavat ostaa lapselleen alkoholia, koska ajatte­levat, että voivat tällä tapaa kontrol­loida nuoren juomista ja olla tietoisia siitä, mitä nuori juo. Kuitenkin alkoholin antaminen alaikäi­selle viestii nuorelle, että alaikäisten alkoholin käyttö olisi sallittua. 

– Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, minkä verran nuori juo. Usein vanhempien ostaman alkoholin lisäksi nuoret juovat myös muuta alkoholia. Vanhemman on hyvä näyttää esimerkkiä kieltäy­tyessään, perus­tella kantansa ja pohtia yhdessä nuoren kanssa muita, päihteet­tömiä juhli­mis­tapoja, toteaa Elisa Aarnio, Itä-Suomen asian­tuntija EHYT ry:stä.

Kampanja on osa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue — Siun sotessa toteu­tet­tavaa ehkäi­sevää päihdetyön toimintaa. Hakematta paras ‑kampanja näkyy Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvin­voin­tia­lueiden, EHYT ry:n, kuntien ja yhteis­työ­kump­pa­neiden viestin­tä­ka­na­vissa 20.5.–2.6.2024. Lisätietoa kampan­jasta ja alkoholin välit­tä­misen seurauk­sista löytyy osoit­teesta: https://ehyt.fi/hakemattaparas