Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten vuoden 2024 talousarvio on laadittu 15 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Huhtikuun talousennusteen mukaan hyvinvointialueen käyttötalousmenot ovat ylittymässä 15 miljoonaa euroa. Tämän vuoksi hyvinvointialueella on suunniteltu ja joudutaan toteuttamaan lukuisia säästötoimenpiteitä talousarviossa pysymiseksi.
Säästöt vaikuttavat koko henkilöstöön sekä palvelujen sulkujen ja supistusten myötä myös Pohjois-Karjalan asukkaisiin. Toiminnan ja talouden tasapainottaminen on kuitenkin välttämätöntä, sillä voimassa oleva rahoituslainsäädäntö edellyttää hyvinvointialueita kattamaan taseeseen kertyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä.
Hoitoon pääsyn parantamiseen ja toiminnan uudistamiseen on panostettu
Tänä vuonna Siun sotessa on panostettu erityisesti lakisääteisten palvelujen saatavuuden parantamiseen, mikä näkyy jo positiivisena asiakaspalautteena sekä nopeampana hoitoon ja palveluihin pääsynä muun muassa erikoissairaanhoidossa. Uudet digitaaliset palvelut on avattu, ja ne palvelevat suurta osaa koko maakunnan väestöstä nopeasti ja vaivattomasti.
Lakisääteisin palveluihin panostamisen vastapainoksi vuoden 2024 talousarvio sisältää strategisen uudistusohjelman, jolla tavoitellaan 10 miljoonan euron säästöjä kuluvan vuoden aikana. Alkuvuoden talouskehitys kuitenkin osoittaa, ettei tämä yksin riitä, vaan ennakoitua runsaampi ostopalvelujen ja vuokratyövoiman käyttö sekä lomapalkkavelan purkaminen edellyttävät lisäsäästötoimenpiteitä talousarviossa pysymiseksi.
Lisäsäästöjä haetaan mm. lääkäripalvelujen ostojen vähentämisellä
Hyvinvointialueella on käynnistetty aluehallituksen linjausten mukaisesti mittavat, koko henkilöstöä koskevat säästötalkoot, joilla arvioidaan saatavan aikaan noin 5–10 miljoonan euron säästöt. Keskeisenä keinona on kalliiden ostopalvelujen ja vuokratyövoiman käytön merkittävä vähentäminen tämän ja myös tulevien vuosien aikana.
Tämän vuoksi ostopalveluna tuotettua Nurmeksen terveysaseman ilta- ja viikonloppuvastaanottotoimintaa ja Rääkkylän terveysaseman hammaslääkäripalvelua ei ole nyt voimassa olevien sopimusten päättymisen jälkeen mahdollista enää jatkaa. Nurmeksen ilta- ja viikonloppujen sopimus päättyy marraskuun lopussa, Rääkkylän hammaslääkäripalvelujen ostopalvelusopimusta ei jatketa elokuun alusta alkaen.
Lomapalkkavelan purkaminen näkyy toimipisteiden aukioloajoissa loppuvuonna
Kesälomakauden jälkeen toimialueilla tullaan toteuttamaan toimipisteiden määräaikaisia sulkuja ja toiminnan supistuksia, joiden avulla henkilöstö pystyy pitämään vuosilomia, lomarahavapaita ja palkattomia virkavapaita. Sulut ja supistukset suunnitellaan siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa palvelujen käyttäjille. Sulut ja supistukset eivät koske ihmisten henkeä, terveyttä ja turvallisuutta ylläpitävää päivystys- ja muuta kiireellistä toimintaa. Toiminnan suluista ja supistuksista tiedotetaan tarkemmin kesälomakauden jälkeen.
Säästötalkoot sisältävät myös materiaalien ostojen ja hankintojen rajoittamista, toimien ja virkojen täyttämättä jättämistä sekä henkilöstön koulutus‑, matka- ja majoituskustannusten huomattavia leikkauksia. Uusia kehittämishankkeita ei aloiteta kuluvan vuoden aikana, vaan keskitytään käynnissä olevien hankkeiden loppuun saattamiseen.
Säästötoimenpiteiden riittävyyttä arvioidaan toisen osavuosikatsauksen perusteella
Aluehallitus on 29.5.2024 kokouksessaan linjannut, että säästötoimenpiteiden riittävyyttä arvioidaan hyvinvointialueen toisen osavuosikatsauksen perusteella. Mikäli säästöt eivät ole riittäviä, joudutaan loppuvuoden ajalle etsimään lisää toiminnan ja talouden sopeuttamiskeinoja.
Hyvinvointialueen on huolehdittava lakisääteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä kaikissa olosuhteissa. Tätä hyvinvointialueen perustehtävää ei säästöillä voida vaarantaa.