Kiusaa­minen ja perheissä ilmenevät neurop­sy­kiat­riset haasteet herät­tivät keskus­telua – pohjois­kar­ja­laiset osallis­tuivat aktii­vi­sesti Polis-kyselyihin

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote kysyi pohjois­kar­ja­lai­silta nuorilta ja lapsi­per­heiltä ajatuksia kiusaa­mi­sesta ja neurop­sy­kiat­ri­sista haasteista kevään 2024 aikana. 

Kyselyt kiinnos­tivat pohjois­kar­ja­laisia ja vastauksia kyselyihin saatiin runsaasti. Nuorille suunnattuun kiusaa­misen ehkäi­se­misen teemoihin pureu­tuvaan kyselyyn osallistui yhteensä 378 nuorta. Osallis­tujat antoivat kysely­alus­talla yhteensä 16 739 ääntä erilaisiin kiusaa­misen teemoja käsit­te­leviin väitteisiin. Neurop­sy­kiat­risia haasteita käsit­te­levään kyselyyn vastasi yhteensä 258 osallis­tujaa. Osallis­tujat antoivat kysely­alus­talla yhteensä 11 368 ääntä väitteisiin, jotka käsit­te­livät neurop­sy­kiat­risia pulmia perheiden arjessa. 

Kyselyjen vastaukset käsiteltiin ilmiö­työ­pa­joissa, joihin osallistui alueen vanhempia ja nuoria, sosiaali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­laisia, hallinnon edustajia, päättäjiä sekä sidos­ryhmien edustajia, kuten kuntien, järjes­töjen ja seura­kuntien työnte­ki­jöitä. 

Kiusaa­mis­ko­ke­mukset vaikut­tavat nuorten ajatteluun ja mielen­ter­veyteen

Nuorille suunnatun kyselyn tulosten perus­teella kiusaa­mis­ko­ke­mukset vaikut­tavat sekä nuorten ajatteluun että mielen­ter­veyteen ja hyvin­vointiin. Kiusaa­mis­ko­ke­mukset voivat jättää kipeän jäljen ja heijastua nuoren elämään vielä pitkään kiusaa­misen päätyt­tyäkin.

Ilmiö­työ­pa­jassa keskus­teltiin moniam­ma­til­li­sesti kiusaa­misen ehkäi­se­mi­sestä ja turval­li­suuden edistä­mi­sestä. Nuorten ohjaa­minen aktii­vi­suuteen ja osalli­suuteen luo vahvan perustan yhtei­söl­li­syy­delle sekä vahvistaa nuorten sosiaa­lisia taitoja. Tunne- ja vuoro­vai­ku­tus­tai­tojen vahvis­ta­minen on keskeinen osa kiusaa­misen ehkäisyä, sillä kyseiset taidot auttavat nuoria ilmai­semaan itseään ja tunnis­tamaan kiusaa­mista yhtei­söissä. 

– Nuorten keski­näinen tuki voi olla tehokas tapa ehkäistä kiusaa­mista, koska nuoret ovat toisilleen tärkeimpiä esimerkkejä. Nuorten osallis­tu­minen kiusaa­misen ennal­taeh­käisyyn luo vastuun­ottoa omasta ja toisten hyvin­voin­nista yhtei­sössä, erityis­asian­tuntija Sirpa Turunen toteaa.

Lisäksi on tärkeää, että kaikki nuorten kanssa työsken­te­levät ammat­ti­laiset koulu­tetaan tunnis­tamaan ja puuttumaan kiusaa­miseen. Välitön puuttu­minen kiusaa­miseen luo turval­lisen ympäristön ja osoittaa samalla, ettei kiusaa­mista sallita. Ammat­ti­laisten yhteinen sitou­tu­minen luo vahvan tukiver­koston ja tehostaa näin osaltaan kiusaa­misen ehkäisyä sekä siihen puuttu­mista. Laaja yhteistyö mahdol­listaa myös kokonais­val­taisen toimin­ta­mallin kehit­tä­misen kiusaa­misen torjuntaan.

Neurop­sy­kiat­riset haasteet heijas­tuvat koko perheen arkeen 

Perheille suunnatun kyselyn vastausten perus­teella perheiden tilanteet ja tuen tarpeet neurop­sy­kiat­risiin haasteisiin liittyen ovat hyvin yksilöl­lisiä. Osa vanhem­mista koki saavansa riittä­västi apua ja tukea perheensä arkeen. Puolestaan osa vanhem­mista koki, etteivät he ole saaneet riittä­västi tietoa hoidon, tuen ja kuntou­tuksen keinoista. 

Vanhemmat kokivat, että erilaisia neurop­sy­kiat­risia kuntou­tus­muotoja on ollut vaikeaa saada. Vastausten perus­teella osa vanhem­mista kokee, että lasten ja nuorten neurop­sy­kiat­risia piirteitä ei osata tunnistaa riittävän hyvin ja varhain. Lisäksi vanhemmat ovat voineet jopa kokea syyllis­tä­mistä lapsensa tai nuorensa neurop­sy­kiat­ri­sista haasteista.

– Kysely­vas­tauk­sista voidaan tulkita, että perheiden tilanteet ovat moninaisia ja neurop­sy­kiat­riset haasteet vaikut­tavat perheiden elämässä useilla eri osa-alueilla. Haasteet eivät vaikuta pelkästään yksilöön, vaan laajasti koko perheen elämään, projek­ti­suun­nit­telija Minna Patama kertoo.

Ilmiö­työ­pajan keskus­te­luissa korostui se, että perheiden oikea-aikainen tuki vaatii selkeästi sovitut monia­laiset yhteis­työ­ra­kenteet. Tärkeänä pidettiin perhe­kes­keistä verkos­to­maista työsken­telyä, jossa voidaan huomioida perheen kokonais­ti­lanne ja sujuvoittaa tiedon siirty­mistä toimi­jalta toiselle. Perheen ja ammat­ti­laisten yhteinen keskustelu tuen, kuntou­tuksen ja hoidon mahdol­li­suuk­sista osallistaa myös perheet palve­lu­jensa suunnit­teluun.

 – Perheille, joissa on neurop­sy­kiat­risia haasteita, matalan­kyn­nyksen tuki on erittäin tärkeää. Tuen tulisi olla helposti löydet­tä­vissä ja sitä tulisi saada riittävän varhai­sessa vaiheessa. Lisäksi on tärkeää lisätä yleistä tietoutta neuro­mo­ni­nai­suu­desta ja olla mukana luomassa jokai­selle turval­lista ympäristöä, jossa moninai­suutta arvos­tetaan, kehit­tä­jä­työn­tekijä Tuija Klingberg toteaa.

Ilmiö­työ­pa­jojen keskus­te­lujen pohjalta laadittiin julki­lausumat hyvin­voin­tia­lueen päättä­jille luovu­tet­ta­viksi. Kiusaa­misen ehkäi­se­mistä sekä neurop­sy­kiat­risia haasteita käsit­te­levät julki­lausumat luovu­tetaan hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuus­tolle seuraa­vassa kokouk­sessa 12.6.2024 sekä vaikut­ta­mis­toi­mie­li­mille touko-kesäkuun aikana. Julki­lausumat ovat myös luetta­vissa verkko­si­vuil­tamme: Kyselyt — siunsote.fi. 

Uuden­laisen toimin­ta­mallin tavoit­teena on saada nuorten ja perheiden ääni osaksi päätök­sen­tekoa sekä mahdol­listaa heidän osallis­tu­mi­sensa ajankoh­taisten aiheiden käsit­telyyn matalalla kynnyk­sellä. Lisää aiheesta voi lukea myös aiemmin julkais­tusta tiedot­teesta: Pohjois­kar­ja­laisten ääni osaksi päätök­sen­tekoa ja palve­lujen kehit­tä­mistä.