Kulje­tus­pal­ve­lujen ja vammais­pal­ve­lujen asiakkaat tyyty­väisiä saamaansa palveluun

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote kysyi asiakas­pa­lau­tetta kulje­tus­pal­ve­luista sekä vammais­pal­velun sosiaa­li­työstä ja sosiaa­lioh­jauk­sesta kevään 2024 aikana. Kysely­tu­lokset osoit­tavat, että kulje­tus­pal­ve­lujen ja vammais­pal­ve­lujen asiakkaat ovat tyyty­väisiä saamaansa palveluun.

Palau­te­ky­selyt toteu­tettiin yhteis­työssä Pohjois-Karjalan Matko­je­nyh­dis­te­ly­kes­kuksen ja Pohjois-Karjalan Sosiaa­li­tur­vayh­dis­tyksen kanssa. Kyselyt posti­tettiin asiak­kaille, ja vastaukset annettiin joko paperi­lo­mak­keella, sähköi­sesti tai puheli­mitse. Tyyty­väi­syyttä palve­luihin mitattiin muun muassa mieli­pi­de­väit­tä­millä ja suosit­te­lu­ha­luk­kuutta mittaa­valla NPS-luvulla. Lisäksi asiak­kailta pyydettiin avointa palau­tetta palve­luista.

– On ilo huomata, että kulje­tus­pal­ve­lujen asiakas­tyy­ty­väisyys on kasvanut tasai­sesti vuosien varrella ja asiak­kaiden kokemus palve­lusta on hyvällä tasolla. Asiak­kaiden antamaa palau­tetta hyödyn­netään toiminnan ja palvelun kehit­tä­mi­sessä. Käsit­te­lemme kysely­tu­loksia myös kuntien ja hyvin­voin­tia­lueen vammais­neu­vos­tojen kanssa syksyn aikana, palve­lu­pääl­likkö Kristiina Räsänen kertoo.

Asiakas­tyy­ty­väisyys kulje­tus­pal­veluja kohtaan vahvis­tunut viime vuosien aikana

Kulje­tus­pal­velun asiakas­pa­lau­te­ky­se­lyllä kerättiin palau­tetta vammais­pal­ve­lulain ja sosiaa­li­huol­tolain mukai­sesta kulje­tus­pal­ve­lusta. Kulje­tus­pal­velut ovat tarkoi­tettu henki­löille, jotka eivät heiken­tyneen toimin­ta­kyvyn vuoksi voi käyttää julkisia liiken­ne­vä­li­neitä. Kysely lähetettiin 2037 asiak­kaalle, joista kyselyyn vastasi 28 prosenttia.

Kyselyn tulosten perus­teella asiakkaat ovat erittäin tyyty­väisiä kulje­tus­pal­veluun. Mieli­pi­de­väit­tämien perus­teella asiakkaat ovat erityisen tyyty­väisiä kuljet­tajien toimintaan ja kokevat kulje­tus­pal­velun tukevan arjessa selviy­ty­mistä. Vastaa­jista reilu kolmasosa suosit­telisi palvelua toiselle henki­lölle erittäin toden­nä­köi­sesti. Lisäksi tyyty­väisyys palveluun välittyy kyselyyn jätetystä avoimesta palaut­teesta.

Palvelun keskei­simmät kehitys­kohteet liittyvät asiak­kaiden vaiku­tus­mah­dol­li­suuksiin sekä palvelun järjes­tä­mis­tapaan. Mieli­pi­de­väit­tämien perus­teella asiakkaat kokevat mahdol­li­suuden vaikuttaa palvelun suunnit­teluun, arviointiin ja päätök­sen­tekoon puutteel­li­seksi. Palvelun hyödyn­tä­mistä hanka­loit­tavina asioina koetaan kyydin pitkä tilausaika, aikatau­lujen epäluo­tet­tavuus, matkojen kunta­rajat sekä asioinnit erilli­sillä meno- ja paluu­kyy­deillä. Lisäksi asiakkaat toivovat, että voisivat mahdol­li­suuksien mukaan valita tarpei­siinsa sopivan auton ja tutun kuljet­tajan.

Asiak­kaita pyydettiin arvioimaan kulje­tus­pal­ve­lujen järjes­tä­misen tapaa astei­kolla 1–5 (huono — erinomainen). Vastaa­jista 80 prosenttia antoi palve­lulle arvosa­naksi 3 tai enemmän ja keskiar­voksi muodostui 3,7. Vuonna 2018 kulje­tus­pal­ve­lujen asiakkaat arvioivat palve­lujen järjes­tä­misen tapaa keskiar­volla 2,7, minkä jälkeen keskiarvo on noussut jokai­sessa kyselyssä. Kulje­tus­pal­velun asiakas­pa­lau­te­kysely toteu­tettiin neljättä kertaa.

Vammais­pal­ve­lujen kyselyyn vastan­neista lähes kolmasosa suosit­telisi palvelua erittäin toden­nä­köi­sesti

Vammais­pal­ve­lujen asiakas­tyy­ty­väi­syys­ky­se­lyllä kerättiin palau­tetta vammais­pal­velun sosiaa­li­työstä ja sosiaa­lioh­jauk­sesta. Kysely­lomake lähetettiin 1822 vammais­pal­ve­lujen sosiaa­lityön ja ‑ohjauksen asiak­kaalle, joista kyselyyn vastasi 26 prosenttia. 

Kyselyn tulokset osoit­tavat, että asiakkaat ovat pääosin tyyty­väisiä saamaansa palveluun. Mieli­pi­de­väit­tämien perus­teella asiakkaat kokevat saaneensa asial­lista palvelua ja asian­tun­tevaa apua vammais­pal­ve­luista. Vastaa­jista lähes kolmasosa suosit­telisi palvelua toiselle henki­lölle erittäin toden­nä­köi­sesti. Yleisin avoin palaute kyselyssä oli kiitos tai tyyty­väi­syyden ilmaus palveluun.

Mieli­pi­de­väit­tämien ja avoimen palautteen perus­teella palvelun keskei­simmät kehitys­kohteet ovat työnte­kijän tavoit­ta­minen, tiedot­ta­minen ja asiakkaan neuvo­minen palveluja koskien. Asiakkaat toivovat selkeyttä asiointiin ja palve­lujen hakemiseen. Lisäksi avoimesta palaut­teesta välittyy vahvasti kohtaa­misen ja kuulluksi tulemisen tarve. Osa vastaa­jista toivoi myös pääse­vänsä osallis­tumaan ja vaikut­tamaan palve­lujen kehit­tä­miseen. 

Vammais­pal­velun asiakas­pa­lau­te­kysely toteu­tettiin kulje­tus­pal­velun kyselyn yhtey­dessä kolmatta kertaa. Aiempina vuosina toteu­tet­tuihin kyselyihin verrattuna asiakas­tyy­ty­väi­syys­ky­selyn tulokset olivat pysyneet hyvin saman­suun­taisina.

Palau­tetta kysytään jatkossa asioinnin päätteeksi 

Kulje­tus­pal­ve­lujen ja vammais­pal­ve­lujen asiakas­pa­lau­te­ky­selyt toteu­tettiin viimeistä kertaa tässä muodossa. Heinäkuun alusta alkaen vammais­pal­ve­lujen sosiaa­li­työssä ja ‑ohjauk­sessa asiak­kailta pyydetään palau­tetta asioinnin päätteeksi tablet-laitteella. Liikku­misen tuen osalta palaut­teen­ke­ruu­me­ne­telmiä selvi­tetään syksyn aikana.

Saadun palautteen avulla seurataan NPS-lukua, joka kertoo reaaliai­kai­sesti, kuinka suuri osa asiak­kaista suosit­telisi Siun sotea lähei­silleen ja tutta­villeen. NPS-luku sijoittuu välille ‑100 ja 100 ja positii­vinen tulos kertoo, että palve­lulla on enemmän suosit­te­li­joita kuin arvos­te­li­joita.