Siun sote palkkaa vuosittain satoja kesätyön­te­ki­jöitä

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote on maakunnan suurin työnantaja lähes 8000 työnte­ki­jällään. Kesälo­ma­kausi touko­kuusta syyskuulle tarkoittaa satojen kesänuorten ja ‑työnte­ki­jöiden palkkausta.

– Juuri nyt on käsillä se aika vuodesta, kun kesätyön­te­kijät saapuvat Siun soten yksiköihin. Nuorten ja opiske­li­joiden kesätyöt ovat osa ennakoivaa rekry­tointia eli panos­tamme tulevai­suuden työka­ve­reihin, toteaa rekry­toin­ti­pääl­likkö Heli Sivonen.

Suurin osa Siun soten kesätyön­te­ki­jöistä on sote-alan opiske­li­joita. Opiske­lijat saavat arvokasta työko­ke­musta sosiaali- ja tervey­sa­lalta, mahdol­li­suuden kehittää osaamistaan ja luoda tärkeitä ammatil­lisia verkostoja – ja kenties jopa löytää tulevai­suuden työpaik­kansa!

– Sote-alan opiske­lijat ovat meille kullan arvoisia. Rekry­toin­tiyk­sik­kömme tekee ympäri vuoden yhteis­työtä oppilai­tosten kanssa ja kohtaa opiske­li­joita jatku­vasti. Pidämme esimer­kiksi matalan kynnyksen aulat­reffejä sekä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulla että ammatil­lisen opetuksen koulu­tus­kun­tayhtymä Riverialla kuukausittain, Sivonen kertoo.

Sote-alan ammat­ti­laisten ja opiske­li­joiden kesätyö­ha­ke­muksia Siun soteen vuonna 2024 tuli 755 kappa­letta.

– Saimme hyvin kesätyö­ha­ke­muksia sairaan­hoi­ta­jiksi, tervey­den­hoi­ta­jiksi, kätilöiksi, röntgen­hoi­ta­jiksi, fysio­te­ra­peu­teiksi, ensihoi­ta­jiksi, pelas­ta­jiksi, hammas­hoi­ta­jiksi, lähihoi­ta­jiksi, ohjaa­jiksi, hoiva-avusta­jiksi sekä henki­lö­koh­tainen avusta­jiksi, listaa Sivonen.

16–18-vuotiailta tuli 345 hakemusta

Kesätöitä Siun sote tarjoaa myös 16–18-vuotiaille nuorille, jotka eivät vielä opiskele alaa. Kesäksi 2024 Siun sote sai nuorilta 345 hakemusta. Perin­tei­sesti kesänuorten työteh­tävät painot­tuvat erilaisiin virike­toi­minnan tehtäviin ja osittain avustaviin hoiva­teh­täviin. Nuorten kesätyö kestää kaksi viikkoa, kun taas sote-alan opiske­li­joille on tarjolla pidempiä kesätöitä.

– Nuoret ovat juuri perus­kou­lunsa päättä­neitä, opiske­li­joita tai lukio­laisia. Osalla heistä voi tulevai­suuden ala olla jo selvempää kuin toisilla. Siksi on tärkeää, että nuorelle sopivaa tehtävää muotoillaan vielä kesätyön alettua. Olemme rohkaisseet nuoria avoimesti kertomaan kesätyön alussa omia toiveitaan ja mahdol­li­suuk­siaan osallistua itselleen mielek­kääseen työhön, Heli Sivonen mainitsee.

Siun sote haluaa tarjota sote-alalla ensias­ke­leitaan ottaville nuorille positii­visia kokemuksia työelä­mässä. Tämä varmis­tetaan katta­valla pereh­dy­tyk­sellä ja jatku­valla tuella jokaisen kesätyön­te­kijän kohdalla.

– Pereh­dytys ja tuki mahdol­lis­tavat sujuvan siirty­misen työteh­täviin ja onnis­tu­misen kokemukset. Meillä tarvitaan jatkos­sakin ihmisiä, joiden sydän sykkii sote-alalle. Nuoret kesätyön­te­ki­jämme pääsevät tekemään merki­tyk­sel­listä työtä, jossa he voivat aidosti vaikuttaa asiak­kai­demme hyvin­vointiin ja elämän­laatuun, Sivonen jatkaa.