Uudet kalojen käyttö­ra­joi­tukset ja ‑suosi­tukset ovat tulleet voimaan Joensuussa Enon ja Tuupo­vaaran alueilla sekä Ilomant­sissa

Joensuussa Enon ja Tuupo­vaaran alueilla sekä Ilomant­sissa on otettu käyttöön uudet kalojen käyttö­ra­joi­tukset ja ‑suosi­tukset 1.6.2024 alkaen. Ympäris­tö­ter­vey­den­huollon jaosto kumosi kokouk­sessaan (14.5.2024 § 12) aiemmat Joensuun kaupungin ympäris­tö­ter­vey­den­huollon jaoston päätökset (19.3.2014 § 6 ja 16.9.2015 § 11) koskie­na­lueiden kalojen käyttö­ra­joi­tuksia ja –suosi­tuksia. Katso uudet käyttö­ra­joi­tukset ja suosi­tukset: Pohjois-Karjalan vesis­töjen kalojen käyttö­ra­joi­tukset ja ‑suosi­tukset 1.6.2024 alkaen.

Käyttö­ra­joi­tusten alaisia kaloja ei tule saattaa markki­noille, ellei erikseen pystytä osoit­tamaan, että eloho­pea­pi­toisuus ei ylitä säädettyjä raja-arvoja. Näiden kalojen käyttöä suosi­tellaan vältet­tä­väksi myös yksityis­ta­louk­sissa korkeiden eloho­pea­pi­toi­suuksien takia.

Kalojen eloho­pea­val­von­ta­hanke kohdis­tettiin vesis­töihin, joissa on aiemmin annettu käyttö­ra­joi­tuksia ja ‑suosi­tuksia kalojen sisäl­tämien eloho­pea­pi­toi­suuksien vuoksi. Lisäksi kalanäyt­teitä tutkittiin vesis­töistä, joissa on aiemmin ilmennyt korkeahkoja eloho­pea­pi­toi­suuksia. Uudet käyttö­ra­joi­tukset ja ‑suosi­tukset pohjau­tuvat nyt saatuihin ja aikai­sempiin tuloksiin.

Kalanäyt­teitä kerättiin 32 vesis­töstä Joensuun (Enon ja Tuupo­vaaran pitäjät), Nurmeksen ja Lieksan kaupun­geista sekä Ilomantsin, Rääkkylän, Liperin ja Juuan kunnista. Tutkit­tavia kalalajeja olivat ahven, hauki, made ja kuha. 

Kalojen eloho­pea­pi­toi­suusraja-arvojen ylityksiä oli 18 vesis­tö­alu­eella. Nyt toteu­tettu tutkimus osoitti kalojen eloho­pea­pi­toi­suuksien selvi­tykset aiheel­li­seksi. Käyttö­ra­joi­tuksia ei asetettu Lieksan, Nurmeksen, Juuan, Rääkkylän ja Liperin alueelle.

EU:n komission asetuksen (1881/2006) mukaan elintar­vik­keena käytet­tävän kalan eloho­pea­pi­toisuus ei saa ylittää 0,5 milli­grammaa kilossa kalan tuore­painoa kohti laskettuna (mg/kg tp). Hauelle pitoi­suus­ra­jaksi on asetettu 1,0 mg/kg tuore­pai­nosta. 

Valvon­ta­hankkeen rahoit­tajina toimivat Pohjois-Karjalan Ympäris­tö­terveys, Vattenfall Oy/ Sähkön­tuo­tanto, Stora Enso Oyj Enocell Mill, Metsä­hal­litus, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy, Kuurnan Voima Oy, Tornator Oy, UPM Energy Oy, Kitee-Jänisjoen kalata­lousalue, Koitereen kalata­lousalue, Pielisen-Karjalan kalata­lousalue, Valtimon kalata­lousalue, Oriveden kalata­lousalue, Koitajoen kalata­lousalue, Ilomantsin, Rääkkylän, Liperin ja Juuan kunnat sekä Joensuun, Lieksan ja Nurmeksen kaupungit. 

Lisätietoja:

terveys­tar­kastaja Eeva Rautiainen p. 013 330 8231
terveys­tar­kastaja Pirjo Kosonen p. 013 330 8216