”Ilomantsin terveys­asema on kandiys­tä­väl­linen”

Ilomantsin terveys­asema on saanut kesäkandin varsin kaukaa. Romaniassa lääke­tie­dettä opiskeleva Sara Pekkala on opinto­jensa loppusuo­ralla ja hoitaa ilomant­si­laisia terveys­a­seman lääkärinä.

Pekkala suoritti opintoi­hinsa kuuluvaa harjoit­telua muutama vuosi sitten Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa. Siun soten rekry­toinnin kautta hän kuuli kesätyö­mah­dol­li­suu­desta Ilomant­sissa ja päätti kokeilla.

“Olen tykännyt tosi paljon olla Ilomant­sissa. Saan hyvää kokemusta ja varmuutta työhön, koska täällä potilas­kanta on aika monisai­rasta ja työ on monipuo­lista. Olen päässyt tekemään toimen­pi­teitä kuten injek­tioita ja haavojen ompelua. Myös lasten­neu­volaa ja ehkäi­sy­neu­volaa olen päässyt jonkun verran tekemään tässä alkuun. Sanoisin, että täällä myös kandin palkkataso on oikein hyvä, mutta tärkeintä on oppi ja kokemus mitä saa”, Pekkala kertoo.

Lääkä­riksi Pohjois-Karjalaan? Haemme 4.5.2025 mennessä ylilää­käriä Lieksan, Outokummun sekä Kiteen sote-keskuksiin sekä 10 terveys­kes­kus­lää­käriä Pohjois-Karjalaan. Tarjolla on Joensuun sote-keskuksen alueelle kolme (3) terveys­kes­kus­lää­kärin virkaa sekä Kontio­lahden, Liperin, Outokummun, Lieksan, Nurmeksen, Ilomantsin ja Kiteen sote-keskusten alueelle kuhunkin yksi (1) terveys­kes­kus­lää­kärin virka.

Hän kertoo saavansa haasta­vampiin potilas­ta­pauksiin apua senio­ri­lää­kä­reiltä.

“Senio­rituki on lähellä. Ei siis pelkästään puhelimen päässä, vaan ihan nurkan takana niin, että seniori voi tulla luokseni, kun asiakas on vielä vastaa­no­tolla. Voimme sitten yhdessä miettiä mitä kannattaa tehdä tai kokeilla. Ilomantsin terveys­asema on erittäin kandiys­tä­väl­linen minun näkemykseni mukaan.”

Ilomantsin terveys­a­se­malla kandeilla on tunnin vastaan­ot­toajat, joilla pyritään varmis­tamaan kandeille riittävä aika perehtyä ja hoitaa asiakas sekä tehdä tarvit­tavat kirjaukset.

“Tietenkin työtä on paljon, mutta ei ole kuitenkaan semmoista mahdo­tonta työkuormaa. Jos alkaa tuntua, että ei jaksa, niin siihenkin saa apua. Rankoista päivistä voi jutella seniorin kanssa. Sitten pääsee taas eteenpäin. Ja välillä on kevyempiä päiviä.”

Hän kehuu erityi­sesti Ilomantsin terveys­a­seman positii­vista ja todella hyvää yhteis­henkeä.

“Minut otettiin heti mukaan kaikkeen ja saan tosi hyvin apua sekä hoita­jilta, sihtee­reiltä että tietenkin senio­reilta. Täällä on tosi lämmin­hen­kisiä ja autta­vaisia ihmisiä.”

Joensuusta noin 70 kilometrin päässä itärajan tuntu­massa sijaitseva Ilomantsi on sopinut Lapista kotoisin olevalle Pekka­lalle hyvin.

“Murteen kanssa ei ole ollut haasteita. Itsea­siassa tuntuu, että välillä siihen adaptoituu. Potilaat ovat olleet tosi mukavia sekä leppoisia ja he ovat ottaneet minut opiske­lijana hyvin vastaan. He ovat jopa heittäneet vitsiä ja itse olen heittänyt vitsiä takaisin. Ilomant­sissa on ollut semmoinen olo, että saa olla ihan oma itsensä.”

Ilomant­sissa on ollut semmoinen olo, että saa olla ihan oma itsensä.

Kesätyö­urak­kansa aikana Pekkala on ehtinyt Iloman­tissa muun muassa uimaan. Retket paikal­lisiin kansal­lis­puis­toihin ovat suunni­tel­missa loppu­ke­sälle.

Romanian tervey­den­hoito eroaa suoma­lai­sesta

Lääke­tieteen opiskelu Romanian yliopis­toissa kestää kuusi vuotta. Opiskelu tapahtuu luennoilla englannin kielellä, mutta opiske­luihin kuuluu romanian kielen kursseja. Opiskelu tapahtuu luentojen lisäksi pienryh­missä. Opiskelu tapahtuu pääsään­töi­sesti yliopis­tolla ensim­mäisinä vuosina, jonka jälkeen opetusta on luentojen lisäksi sairaa­loissa.

“Halusin opiskella ulkomailla ja mietin eri vaihtoehtoja. Viro ja Latvia tuntuivat aika kalliilta. Romania on edullinen ja myös EU-alueella, siksi valitsin Romanian. Opiskelu siellä on erilaista Suomeen verrattuna, mutta olen tykännyt siitä. Ihmiset eivät välttä­mättä hakeudu yhtä ajoissa sairaan­hoidon piiriin Romaniassa kuin Suomessa, siksi siellä tulee paljon mielen­kiin­toisia, pitkäl­lekin edenneitä tapauksia vastaan. Lisäksi esimer­kiksi tuhka­rokko on hyvin yleinen lasten keskuu­dessa Romaniassa.”

Pekkala kuvailee myös, miten erilainen tervey­den­huol­to­jär­jes­telmä on Romaniassa verrattuna Suomeen.

“Suomessa on julkinen tervey­den­huol­to­jär­jes­telmä. Romaniassa on puolestaan enemmän yksityisprak­tii­koita. Yleis­lää­kärit Romaniassa ovat perhe­lää­kä­reitä, jotka ohjaavat eteenpäin. Sairaa­loissa Romaniassa toimitaan eri tavalla eikä siellä ole selkeitä hoito­linjoja kuten Suomessa. Romaniassa hoito voi edetä enemmän lääkärin tuntuman mukaan.”

Kiinnos­taako Ilomantsi?

Tutustu kunnan tarjoamiin mahdol­li­suuksiin Ilomantsin kotisi­vuilta: Ilomantsin kunta

Siun soten kaikki avoimet työpaikat löydät tästä linkistä: Avoimet työpaikat