Kaikissa Siun soten tervey­den­huollon verkkoa­jan­va­rauk­sissa käyttöön vahva tunnis­tau­tu­minen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen — Siun soten tervey­den­huollon kaikkien verkkoa­jan­va­rausten yhtey­dessä on tehtävä vahva tunnis­tau­tu­minen 1.8.2024 alkaen. Muutos koskee aiemmin ilman vahvaa tunnis­tau­tu­mista vaati­neita ajanva­rauksia koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huol­lossa, ehkäi­sy­neu­vo­lassa ja mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luissa. Lisäksi muutos koskee asiakas­koor­di­naat­to­reille tehtäviä ajanva­rauksia liittyen nuorten mielen hyvin­vointiin sekä Siun sotessa annet­tavien kausi­ro­ko­tusten ajanva­rauksia. Vahva tunnis­tau­tu­minen turvaa asiakkaan sähköistä asiointia, antaa asiak­kaalle mahdol­li­suuden muokata varauk­siaan, ja päivittää ajanva­rauksen yhtey­dessä puhelin­nu­meron ja sähkö­pos­tio­soitteen potilas­tie­to­jär­jes­telmään. 

Verkkoa­jan­va­rauksien tunnis­tau­tu­mi­sessa käytetään julkis­hal­linnon asioin­ti­pal­ve­lujen yhteistä Suomi.fi-tunnistusta, jossa tunnis­tau­tu­misen voi tehdä pankki­tun­nuk­silla, varmen­ne­kor­tilla tai mobii­li­var­men­teella. Huoltajat voivat asioida alaikäisten lastensa puolesta. Huoltajan on mahdol­lista nähdä palve­lussa ne alaikäisen varatut ajat, jotka huoltaja tai alaikäinen itse on tunnis­tau­tu­neena varannut, ja joiden näkymistä alaikäinen ei ole kieltänyt huolta­jalta. Verkkoa­jan­va­rauksia voi tehdä myös täysi-ikäisen henkilön puolesta Suomi.fi-valtuudella. Lisätietoja puolesta asiointiin saa suomi.fi-verkkosivulta.

Ajanva­raa­miseen liitty­vissä asioissa asiakas voi kysyä puheli­mitse neuvoa siitä palve­lusta, johon on varaa­massa aikaa. Palve­lu­koh­taiset ajanva­raus­nu­merot löytyvät siunsote.fi-verkkosivuilta.

Jos asiak­kaalla ei ole mahdol­li­suutta vahvaan tunnis­tau­tu­miseen, hän voi varata ajan palveluun puheli­mitse.