Rotta­ha­vaintoja Joensuussa – torjunnan kulma­kivenä siisti pihapiiri ja ehjät jäteastiat

Siun soten ympäris­tö­ter­vey­den­huolto on kesän aikana saanut Joensuun alueella ilmoi­tuksia rotta­ha­vain­noista. Ensisi­jainen vastuu jyrsi­jä­tor­jun­nasta on kiinteis­tö­no­mis­ta­jilla.

Jokainen kiinteis­tö­no­mistaja voi vaikuttaa jyrsi­jöiden torjuntaan omalla toimin­nallaan ja varsin arkisilla ratkai­suilla. Etenkin omako­tia­lueilla torjunta onnistuu parhaiten asukkaiden yhteis­työnä. Kerros- tai rivita­loa­suk­kaiden tulee olla yhtey­dessä taloyhtiön isännöit­sijään tai huollon asiakas­pal­veluun.

Varsi­naisen loukuilla tapah­tuvan torjunnan lisäksi jokaisen tulisi omassa pihapii­rissään huolehtia siitä, ettei rotilla tai muillakaan jyrsi­jöillä ole lymy- tai ruoka­paikkoja. Jäteas­tioiden on oltava ehjiä ja kannel­lisia. Astioiden ulkopuo­lelle ei saa kerätä jätteitä, eikä roska­pusseja tule jättää yöksi esimer­kiksi teras­sille. Tarvit­taessa on tihen­nettävä jäteas­tioiden tyhjen­nys­kertoja.

Talous­jätteen kompos­tointi on sallittua vain sulje­tuissa jyrsi­jäe­ris­te­tyissä kompos­to­reissa. Avokom­postia voi käyttää ainoastaan puutar­ha­jät­teille, eikä niihin saa laittaa mitään elintar­vi­ke­jä­tettä, ei myöskään omenoita tai muuta vastaavaa puutarhan satoa. Omenat tulee kerätä pois myös puiden juurilta.

Lemmikkien ruokintaa ulkona on vältettävä, tai ruoka-astiat tähteineen on haettava pois ruokinnan jälkeen.

Myös lintujen ruokin­ta­paikat on pidettävä puhtaana. Lintu­laudan alla oleva maa on säännöl­li­sesti puhdis­tettava sieme­nistä. Lintuja ei tarvitse ruokkia kesällä, eikä ruokinta talvel­lakaan saa tapahtua maasta.

Ulkona, etenkin seinien vieressä säily­tet­tävät tavarat ja materi­aalit tarjoavat rotille suoja­paikkoja. Tavarat tulisikin sijoittaa ilmavan telineen päälle, mielellään puolen metrin korkeu­delle maanpin­nasta ja kahden metrin etäisyy­delle raken­nuk­sesta. Vähällä käytöllä olevat vajat ja muut ulkora­ken­nukset tarjoavat niin ikään jyrsi­jöille oivia suoja­paikkoja.

Jos rottia tai niiden jälkiä havaitaan, tapahtuu niiden pyynti loukut­ta­malla. Loukut sijoi­tetaan epäil­lyille rottien kulku­rei­teille. Loukut tulee suojata niin, etteivät lapset tai muut kuin pyydet­tävät eläimet pääse niihin käsiksi. Lisäksi loukku on kiinni­tettävä esim. seinään.

Loukut on tyhjen­nettävä säännöl­li­sesti. Kuolleet eläimet hävitetään poltto­kel­poisen jätteen mukana. Mikäli oma torjunta ei näytä tehoavan riittä­västi, tulee kääntyä tuholais­tor­junnan ammat­ti­laisen puoleen. Myrkytys ei ole mahdol­lista yksityis­hen­ki­löiden toimesta.

Saat tarvit­taessa neuvoja ja apua Siun soten terveys­tar­kas­ta­jilta, yhteys­tiedot löytyvät verkko­si­vuil­tamme: www.siunsote.fi/terveydensuojelu.