”Työmme ei ole vain hoito­työtä, vaan ihmisten kohtaa­mista”

Sinikello on vanhusten tehos­tetun palve­lua­su­misen yksikkö Heinä­ve­dellä. Sinikello on useim­mille asiak­kaille viimeinen asuin­paikka, josta pyritään tekemään viihtyisä koti. Asuminen yksikössä on kuin piste iin päälle asukkaan pitkässä elämässä, jonka mahdol­lis­tavat ystäväl­liset, huumo­rin­ta­juiset, iloiset ja ammat­ti­tai­toiset hoitajat. Sinikel­lossa työsken­telee sairaan­hoi­tajia, lähihoi­tajia, virike­työn­tekijä, hoiva-avustajia ja laitos­huoltaja. Yhteensä henki­löstöä on noin 20, ja hoito­hen­ki­lö­kun­nalla on yhteen­las­kettuna satojen vuosien kokemus hoito­työstä.

Työssä viihty­misen salai­suu­deksi Sinikellon työnte­kijät Iida Kosunen, Kirsti Hottinen ja Johanna Kovanen listaavat hyvän työyh­teisön, luotet­tavat työka­verit ja ihanat asukkaat.

“Tämä ei ole yksin­ker­taista eikä helpointa työtä, vaan aika vaativaa. Työssä saa haastaa itseensä. Ja sen takia me olemme täällä pysyneet. Töissä ei ole ollut tylsää”, lähihoitaja Kirsti Hottinen sanoo.

Sairaan­kul­jet­tajana työt aloit­tanut Hottinen on työsken­nellyt Heinä­veden sairaa­lan­mäellä vuodesta 1983 lähtien.

“Sairaan­kul­jet­tajana olin paljon poissa kotoa, siksi vaihdoin erilaiseen työhön. Työ Sinikel­lossa on mielen­kiin­toista ja haasteel­lista”, Kirsti kertoo.

Hänen kolle­gansa Iida Kosunen on tehnyt hoito­työtä yli 40 vuotta ja eläköi­ty­minen häämöttää lähitu­le­vai­suu­dessa lähihoi­tajan työstä Sinikel­losta

“Olin seitsemän vuotta Helsingin kotihoi­dossa töissä, mutta halusin takaisin maalle ja Heinä­ve­delle, mistä olen kotoisin. Täällä elämän­rytmi oli ihan toisen­lainen kuin etelässä. Juna-asemalla ihmiset juoksivat aina junaan, Heinä­ve­dellä ei tarvitse juosta eikä ihmisillä ei ole mikään kiire”, Iida sanoo.

Sinikellon sairaan­hoitaja ja palve­lu­vas­taava Johanna Kovanen muutti Heinä­ve­delle miehen suvun perässä kymme­nisen vuotta sitten.

“Asun Heinä­veden kylällä ja nautin siitä, että pääsen pyörällä tai kävellen Heinä­veden ’vuoris­to­sai­raalaan’ töihin. Muistan kun alkuvuosina ihmet­telin sairaa­lanmäen puissa kasvavaa naavaa, ja että miten hyvä ilman­laatu täällä on. Heinä­ve­dellä on todella hieno ja puhdas luonto”, Johanna mainitsee.

”Vanhuksen silmät kertovat paljon”

Iidan, Kirstin ja Johannan mukaan hoitotyö voi olla ajoittain raskasta, mutta sitäkin enemmän se on palkit­sevaa. Naiskol­mikko pohtii myös miten eri tavoin hoito­työtä voi tehdä. He kokevat, että Sinikel­lossa jokainen hoitaja voi työsken­nellä omalla persoo­nallaan.

Sinikel­lossa hoidetaan asukkaita viimeisten elämän­vuosien ajan. Asukkaat tulevat pitkien hoito­suh­teiden myötä.

“Meidän asiak­kaamme ovat aivan ihania. Täällä näkee heidän viimeisten elinvuosien elämän­kaaren. Me saamme olla autta­massa, tukemassa ja saatte­le­massa asukkaita yhdessä omaisten kanssa. Omaiset ovat meidän voima­va­ramme ja kanssa­kul­ki­jamme hoito­työssä. Minun mielestäni parasta työssäni on asukkaan kohtaa­minen ja se, että asukas tulee tyyty­väi­seksi ja hymyilee. Vaikka vanhus ei pystyisi enää puheella kommu­ni­koimaan niin hymy tulee usein ja silmät kertovat paljon. Se vain pitää osata nähdä. Työmme ei ole vain hoito­työtä vaan ihmisten kohtaa­mista”, Kirsti tietää.

“Työ antaa niin paljon itselle. Luomme luotta­muksen asukkaaseen ja annamme aikaa. Tämä on oikeasti tosi tärkeää työtä. Omaa työtä pitää arvostaa ja myös esihen­kilön pitää arvostaa työnte­ki­jöiden työtä”, tietää palve­lu­vas­taava Johanna.

Sinikel­lossa omaa työtä voi tuunata

Miksi Sinikelloon ja Heinä­ve­delle kannattaa tulla töihin Iidan, Johannan ja Kirstin mielestä?

“Ensin­näkin Heinävesi on hyvä paikka asua. Täällä hoitajan palkalla voi elää leveästi. Toiseksi meillä otetaan uudet työnte­kijät hyvin vastaan. Oman paikan porukassa löytää ihan varmasti. Kun on rohkeutta ja avoimuutta, niin pärjää. Täällä saa kysyä ja pitääkin kysyä, me kyllä autetaan ja neuvotaan. Täällä ei tarvitse yksin tehdä työtä”, Kirsti pohtii.

Palve­lu­vas­taavana Johanna Kovanen pitää pereh­dy­tystä tärkeänä osana uusien työnte­ki­jöiden vastaan­ottoa.

“Heinä­ve­dellä, Sinikel­lossa ja kaikissa yksiköis­sämme niin paikal­liset, kotimaiset kuin kansain­vä­liset työnte­ki­jätkin otetaan osaksi yhteisöä ja ollaan omalta osaltamme kasvat­ta­massa heistä hyviä hoitajia. Kun pereh­dy­tämme ja opetamme uusia työnte­ki­jöitä, samalla peilaamme omaa työtämme. Esimer­kiksi kansain­vä­listen työnte­ki­jöi­demme kunnioitus asiak­kaita kohtaan ja läsnäolo on herätellyt meitä”, palve­lu­vas­taava Johanna mainitsee.

Nykyään puhutaan työn tuunaa­mi­sesta. Palve­lu­vas­taavan mukaan myös Sinikel­lossa omaa työnkuvaa voi muokata.

“Voi miettiä omia vastuu­alueita ja minkä­lai­sissa koulu­tuk­sissa haluaa käydä. Voi opiskella ja tuoda uuden osaamisen työyh­teisöön. Jousta­vasti voidaan sopia mitä vuoroja haluaa tehdä ja tekeekö kokoai­kaista vai osa-aikaista työtä. Yleisesti ottaen sairaan­hoi­ta­jilla on kolmi­vuo­rotyö, mutta meillä Sinikel­lossa sairaan­hoi­tajat tekevät pääasiassa päivä­vuoroa, koska silloin sairaan­hoi­tajan työn resurssi on tärkeä ja erityisen tarpeel­linen”, Johanna Kovanen mainitsee.

Myös lähihoitaja Iida Kosunen allekir­joittaa työnan­tajan ja esihen­kilön jousta­vuuden erilai­sissa elämän­ti­lan­teissa.

“Minä olen tehnyt jo 15 vuotta osa-aikaista työtä ja se on ollut työnan­ta­jalle ihan ok. Olen sitä mieltä, että Sinikel­lossa on hyvät esihen­kilöt, jotka joustavat elämän­ti­lanteen mukaan. Ja olen kokenut, että olen tullut kuulluksi”, Iida toteaa.

Heinä­ve­dellä kaikki terveh­tivät toisiaan

Iida, Kirsti ja Johanna kertovat Heinä­veden olevan hyvä paikka niin tehdä työtä kuin asua. Heinä­ve­deltä löytyy palve­luita, kauppoja ja uusi koulu, kuntosali, urhei­lu­kenttä ja monipuo­linen kirjasto.

“Perhe ja lapset saavat minut pysymään täällä. Minulla myös lapset ovat töissä sotea­lalla ja osa täällä Heinä­ve­dellä, vaikka sanoivat, etteivät ikinä jäisi tänne. Tämä on hyvä paikka”, Kirsti kiteyttää.

“Täällä on upea luonto ja pienen Heinä­veden etu on yhtei­söl­lisyys. Kaikki terveh­tivät toisiaan ja jäädään jutte­lemaan ihan vierai­denkin kanssa”, jatkaa Johanna.

Vasta­painoa hoito­työlle Iida, Kirsti ja Johanna saavat perheestä, lapsista, lapsen­lap­sista, ystävistä ja luonnosta. Suomen metsäi­sim­mässä kunnassa Heinä­ve­dellä puhdasta luontoa todel­lakin riittää.

“Heinä­ve­dellä asuessa luonto antaa paljon erilaisia harras­tus­mah­dol­li­suuksia. Meillä on puhtaat järvet uimiseen, veneilyyn, retkeilyyn ja kalas­ta­miseen. Metsissä voi marjastaa, sienestää ja retkeillä vapaasti. Talvella Pääsky­vuoren lasket­te­lu­kes­kuk­sessa on upeat rinteet, hoidetut hiihto­ladut sekä mootto­ri­kelk­ka­rei­tistö”, listaa Kirsti.

Kiinnos­taako Heinävesi?

Siun soten kaikki avoimet työpaikat löydät tästä linkistä: Avoimet työpaikat

Heinä­veden kuntaan voit tutustua oheisista linkeistä: