Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ikääntyneiden asumispalveluissa on otettu käyttöön Miun kotiutuminen ‑jakso. Lähtökohtaisesti kaikki asumispalveluun tulevat ikääntyneet aloittavat arkensa uudessa kodissaan arviointijaksolla, jonka aikana asukkaan yksilöllinen palvelujen tarve arvioidaan. Arviointi toteutetaan asukkaan voimavarojen ja toimintakyvyn mukaan. Miun kotiutuminen ‑jakson tavoitteena on varmistaa, että asiakas saa tarvettaan vastaavaa asumispalvelua.
Outokumpuun avattiin heinäkuussa 2024 uusi ikääntyneiden asumisyksikkö Kotikumpu. 60-paikkaseen yksikköön muutti asukkaita jo tiloiltaan ja toiminnoiltaan toimimattomiksi käyneistä Iltaruskon ja Hopeakuusen yksiköistä. Lisäksi Kotikumpuun muutti seitsemän uutta asukasta. Uudet asukkaat osallistuivat Miun kotiutuminen ‑jaksolle.
- Miun kotiutuminen ‑jaksolla asukas on keskiössä. Asukkaan mielipiteet, toiveet, elämäntavat, voimavarat ja toimintakyky huomioidaan jakson toteutuksessa. Läheisten rooli arviointijaksolla on myös tärkeä, ja heidän osallistumistansa toivotaan. Kotikumpuun muuttaneiden asukkaiden arviointijaksot kestivät 4–8 viikkoa, palveluvastaava Jenna Hirvonen kertoo.
Arviointijaksot toteutettiin moniammatillisesti. Aloituspalaveriin osallistuivat asukas, hänen läheisensä, sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja sosiaaliohjaaja. Arviointijakson aikana myös muu henkilökunta osallistui arviointiin. Jokainen asukas asetti jakson aikana itselleen tavoitteita ja kertoi toiveistaan.
- Tavoitteena on, että ikääntyneet voivat jatkaa oman näköistä elämäänsä ja arkea uudessa kodissaan. Eräs asukas esimerkiksi halusi kokeilla uudestaan saunomista, kun se ei aiemmassa kodissa enää onnistunut. Moni asukas on myös toivonut voivansa olla muiden asukkaiden seurassa ja nauttia musiikista, sosiaaliohjaaja Piia Nieminen sanoo.
- Fyysisinä tavoitteina on ollut esimerkiksi, että pääsee kävelemään omasta asunnosta ruokatilaan itsenäisesti. Fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen on tärkeää, ja siinä tuemme. Usein toiveet ovat hyvin pieniä, ja ne meidän on helppo täällä toteuttaa, Hirvonen jatkaa.
Palvelut asukkaan tarpeiden mukaisesti
Outokummun uusi Kotikumpu on niin sanottu yhdistelmäyksikkö, kuten valtaosa Siun soten ikääntyneiden asumisyksiköistä on. Yhdistelmäyksikössä on sekä yhteisöllistä asumista että ympärivuorokautista palveluasumista. Asumismuoto määräytyy yksiköllisen palvelutarpeen mukaan.
Uudet asukkaat tulevat arviointijaksolle pääsääntöisesti yhteisöllisen asumisen asukkaiksi. Jakson aikana selvitetään, mikä asumismuoto on asiakkaan tarpeita vastaava.
- Kotikummun uusista asukkaista osa jatkoi arviointijakson jälkeen yhteisöllisessä asumisessa ja osa tarvitsi enemmän hoitoa ja hoivaa, joten heille sopiva asumismuoto oli ympärivuorokautinen palveluasuminen. Jos asukkaan palvelutarve lisääntyy, ei hänen tarvitse muuttaa. Ympärivuorokautinen hoito ja hoiva voidaan antaa kaikkiin yksiköiden asuntoihin, palveluesihenkilö Mia Poutanen kertoo.
Asukkaat ja heidän läheisensä ovat olleen hyvin tyytyväisiä Miun kotiutuminen ‑jaksoon.
- Muutto asumispalveluihin on iso muutos. Läheiset ovatkin kiitelleet sitä, että asukkaat on otettu ajan kanssa vastaan arviointijaksolla. Hyvää palautetta on saatu myös siitä, että asukkaita on kuultu ja heidän toiveitaan, tavoitteitaan ja odotuksia on kuunneltu ja huomioitu. Läheisten osallistaminen on ollut tärkeää, jotta he pysyvät mukana muutoksessa ja uudessa arjessa. Tämä helpottaa esimerkiksi puolisoiden arjen jatkumista, jos toinen jatkaa edelleen asumista yhteisessä kodissa ja toinen muuttaa asumisyksikköön, Hirvonen kertoo.
Kotikumpu palvelujen läheisyydessä
Kotikumpu sijaitsee keskustassa aivan palvelujen ytimessä. Terveyspalvelut, kirkko, kaupat, kahvilat ja ravintolat ovat aivan asumisyksikön tuntumassa. Palvelujen läheisyys mahdollistaa monenlaista tekemistä asukkaiden kanssa.
- Eräs asukkaamme oli todella iloinen, kun hän pääsi pitkästä aikaa valitsemaan ja shoppailemaan itselleen mieluisia vaatteita. Hän pitää shoppailusta, mutta ei ollut päässyt tekemään sitä pitkään aikaan. Asukkaat voivat myös käydä ostamassa omia eväitä läheisestä kaupasta. Ja olemme käyneet myös terassilla virvokkeilla ja jätskillä. Tästä on niin helppo mennä ja tulla, iloitsee virikeohjaaja Minna Kaasinen.
Kotikummussa on kiinnitetty huomiota myös piha-alueisiin ja isoihin terasseihin, joilla voi nauttia ulkoilmasta, vaikka vuoteesta.
- Kotikummun piha-alue on viihtyisä istutuksineen ja levähdyspenkkeineen. Pihalla on mahdollista grillata ja nauttia samalla elävästä tulesta. Muutama ulkokuntosalilaitekin löytyy aktiivista arkea ylläpitämään. Puutarhanhoidosta kiinnostuneet asukkaat ovat jo ideoineet, mitä voimme laittaa pihalle kasvamaan ensi kesänä. Piha mahdollistaa monenlaista touhua, Kaasinen kertoo.
Ulkoalueiden lisäksi tilojen toimivuuteen on kiinnitetty huomiota myös sisällä. Jokaisella asukkaalla on oma huone, jossa on wc ja suihku. Osassa asunnoissa on myös keittiö. Yhteisissä tiloissa mahtuu puuhastelemaan koko talon väen kanssa.
- Meille on jo muodostunut koko talon yhteinen tapahtuma eli perjantaibingo, jossa voi voittaa myös palkintoja. Meillä on kori, josta palkinnon voi sitten valita. Korissa on ollut mm. keksejä, aurinkorasvaa ja limpparia. Bingosta on tullut meille jo perinne. Moni muistisairasasukaskin muistaa jo minut nähdessään bingon ja kysyy, että onko tänään bingoa, Kaasinen naurahtaa.
Kotikummussa työskentelee moniammatillinen henkilöstö. Asukkaiden arjen tukena on sairaanhoitajia, sosiaaliohjaaja, lähihoitajia, hoiva-avustajia, viriketyöntekijöitä ja fysioterapeutteja.