Palve­lustra­tegia lauta­kun­ta­kä­sit­te­lystä aluehal­li­tukseen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten uudel­leen­val­mis­teltu palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma etenevät kohti päätök­sen­tekoa aluehal­li­tuk­sessa ja ‑valtuus­tossa. Hyvin­voin­tia­lueen tulevai­suus­lau­ta­kunta käsitteli suunni­telmia kokouk­sessaan 17.syyskuuta ja aluehal­li­tuk­selle asia viedään 25. syyskuuta.

Alueval­tuuston on määrä päättää palve­lustra­te­giasta ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­masta 9. lokakuuta.

Täsmen­nyksiä ja tarken­nuksia lausun­to­kier­roksen pohjalta

Palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman luonnokset olivat lausut­tavina kesän ajan. Lausun­toaika päättyi 23.8. ja sen aikana hyvin­voin­tialue sai kaikkiaan 66 lausuntoa suunni­tel­mista.

Lausun­to­kier­roksen perus­teella palve­lustra­tegiaa ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telmaa täsmen­nettiin muun muassa siten, että myös Kontio­lah­delle tulisi sote-keskus. Lisäksi pienempien kuntien sote-asemien lääkä­ri­vas­taa­no­toille määri­teltiin kunnan asukas­lukuun suhteu­tettu tavoi­tetaso.

Lausun­to­kier­roksen perus­teella täsmen­netty palve­lustra­tegia- ja palve­lu­verk­ko­luonnos sekä saapuneet lausunnot tulevai­suus­lau­ta­kunnan 17.9. kokouksen pöytä­kir­jalla: Tulevai­suus­lau­ta­kunnan kokous 17.9.2024 (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)

Päätökset palve­lustra­te­giasta ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­masta sekä alueel­li­sista sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­tel­mista on tarkoitus saada tehtyä vuoden loppuun mennessä. Suunni­telmien toteutus alkaisi vaiheittain ensi vuoden alusta alkaen. Toteutus tapahtuu pitkällä aikavä­lillä, sillä palve­lustra­tegia ulottuu 15 vuoden päähän, 2030-luvun lopulle saakka.

Kaikissa kunnissa olisi jatkos­sakin joko sote-asema tai sote-keskus

Lauta­kun­ta­kä­sit­te­lystä eteenpäin lähtevän palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman mukaan jokai­sessa Pohjois-Karjalan kunnassa olisi jatkos­sakin joko sote-asema tai sote-keskus. Palve­lujen saata­vuutta täyden­täi­sivät suurim­missa kunnissa sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen palve­lu­pisteet, jotka voisivat sijaita joko Siun soten tai yhteis­työ­kump­panin tiloissa.

Sote-keskuksia olisi maakun­nassa kahdeksan: Ilomant­sissa, Joensuussa, Kiteellä, Kontio­lah­della, Lieksassa, Liperissä, Nurmek­sessa ja Outokum­mussa. Sote-keskukset vastai­sivat alueensa sote-asemilla ja palve­lu­pis­teissä tuotet­ta­vista palve­luista ja muodos­tai­sivat näin entistä laajemman, toimin­ta­var­memman ja vetovoi­mai­semman työyh­teisön ammat­ti­lai­sille. Sote-asemia olisi viisi: Heinä­ve­dellä, Juuassa, Polvi­jär­vellä, Rääkky­lässä ja Tohma­jär­vellä. Sote-palve­lu­pisteet puolestaan toimi­sivat niin sanot­tujen pitäjien palve­lujen tukikohtina Enossa, Kesälah­della, Kiihte­lys­vaa­rassa, Lehmossa, Pyhäse­lässä, Tuupo­vaa­rassa ja Valti­molla. Palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma on laadittu siten, että 95 %:lle pohjois­kar­ja­lai­sista lähin sosiaali- ja tervey­den­huollon toimi­paikka olisi korkeintaan 40 minuutin ajomatkan päässä.

Palve­lu­va­li­koimaan kuuluvat myös digitaa­liset palvelut sekä liikkuvat palvelut, jotka voidaan tuoda asiak­kaiden lähelle monipal­ve­luau­tolla, jalkau­tuvina palve­luina esimer­kiksi kouluille tai päivä­ko­teihin tai pop-up-tyyliin, kuten rokotus­ta­pah­tumat. Kotiin vietävät palvelut, kuten muun muassa kotihoito ja kotisai­raan­hoito, kuuluvat myös palve­lu­va­li­koimaan ja jatkuvat kuten tähänkin saakka.

Palve­lustra­tegia pohjautuu tietoon maakunnan väestö­ra­kenteen ja alueen asukkaiden palve­lu­tar­peiden muutok­sista seuraavan 15 vuoden aikana. Palve­lustra­tegian lähtö­kohtana on turvata perus­tason palvelut, ja varmistaa väestön tarpeisiin vastaavat, parhaat mahdol­liset palvelut pohjois­kar­ja­lai­sille käytet­tä­vissä olevilla talou­del­li­silla ja henki­lös­tö­re­surs­seilla.

Aluehal­li­tuksen 25.9. kokouksen esitys­lista julkaistaan perjan­taina 20.9. Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Pöytä­kirjat ja esitys­lista (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)