Palve­lustra­tegian päätök­senteko eteni

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen aluehal­litus esittää palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman hyväk­sy­mistä alueval­tuus­tolle. Aluehal­litus käsitteli asiaa kokouk­sessaan 25. syyskuuta.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma hyväk­syttiin hyvin­voin­tia­lue­joh­tajan muutetun esityksen mukai­sesti yksimie­li­sesti. Muutokset koskivat pääasiassa palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman kuvauksia sosiaali- ja terveys­kes­kusten, ‑asemien ja ‑palve­lu­pis­teiden tehtä­vistä ja palve­luista.

Alueval­tuusto päättää palve­lustra­te­giasta ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­masta 9. lokakuuta.

Kaikissa kunnissa olisi jatkos­sakin joko sote-keskus tai sote-asema

Alueval­tuuston päätet­tä­väksi menevän palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman mukaan jokai­sessa Pohjois-Karjalan kunnassa olisi jatkos­sakin joko sote-keskus tai sote-asema. Lähipal­ve­lujen saata­vuutta ja saavu­tet­ta­vuutta täyden­täi­sivät sote-palve­lu­pisteet.

Sote-keskuksia olisi maakun­nassa kahdeksan: Ilomant­sissa, Joensuussa, Kiteellä, Kontio­lah­della, Lieksassa, Liperissä, Nurmek­sessa ja Outokum­mussa. Sote-keskusten tehtävänä on järjestää väestön palve­lu­tar­vetta vastaavat lähipal­velut alueensa sote-asemalle ja ‑palve­lu­pis­teisiin, käytet­tä­vissä olevilla voima­va­roilla.

Sote-asemia olisi puolestaan viisi: Heinä­ve­dellä, Juuassa, Polvi­jär­vellä, Rääkky­lässä ja Tohma­jär­vellä. Muute­tussa esityk­sessä täsmen­nettiin sote-asemien kuvauk­sessa kohtaa suun tervey­den­huollon palve­luista siten, että osalla sote-asemista järjes­tet­täisiin resurssien puitteissa suun tervey­den­huollon palveluja, erityi­sesti lapsille ja nuorille.

Sote-palve­lu­pisteet toimi­sivat niin sanot­tujen pitäjien palve­lujen tukikohtina Enossa, Kesälah­della, Kiihte­lys­vaa­rassa, Lehmossa, Pyhäse­lässä, Tuupo­vaa­rassa ja Valti­molla. Palve­lu­pis­teiden kuvausta täsmen­nettiin siten, että palve­lu­pisteen ollessa tarpeen­mu­kai­sesti auki, siellä tarjot­taisiin kiiree­töntä hoita­ja­vas­taan­ottoa ja muita lähipal­veluja resurssien puitteissa. Sote-palve­lu­pisteen toiminnan järjes­tä­mis­vastuu kuuluu alueen sote-keskuk­selle.

Päätök­senteko valmiiksi vuoden loppuun mennessä

Päätökset palve­lustra­te­giasta ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­masta sekä alueel­li­sista sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­tel­mista on tarkoitus saada tehtyä vuoden loppuun mennessä. Järjes­tä­mis­suun­ni­telma laaditaan jokai­sesta sote-keskuk­sesta sekä sen alueella olevan sote-aseman ja ‑palve­lu­pis­teiden palve­luista. Järjes­tä­mis­suun­ni­tel­mista on määrä päättää aluehal­li­tuk­sessa joulu­kuussa.

Palve­lustra­tegian toimeenpano etenisi vaiheittain ensi vuoden alusta alkaen. Palve­lujen uudis­ta­minen tapah­tuisi pitkällä aikavä­lillä, sillä palve­lustra­tegia ulottuu 15 vuoden päähän, 2030-luvun lopulle saakka.

Aiempi tiedote aiheesta: 18.9.2024 Palve­lustra­tegia lauta­kun­ta­kä­sit­te­lystä aluehal­li­tukseen

Aluehal­li­tuksen 25.9.2024 kokouksen pöytä­kirja on julkaistu Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Pöytä­kirjat ja esitys­lista (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)