Kardio­logian ja neuro­logian profes­sorit ovat aloit­taneet Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote ja Itä-Suomen yliopisto UEF ovat käynnis­täneet yhteis­työssä kardio­logian ja neuro­lo­giaan osa-aikaiset profes­suurit. Profes­suurien perus­ta­minen on merkittävä panostus tutkimus‑, koulutus‑, kehit­tämis- ja innovaa­tio­toi­minnan kehit­tä­mi­selle Itä-Suomen yhteis­työ­alu­eella. Itä-Suomen YTA-alueeseen kuuluvat Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen lisäksi yliopis­tol­lista sairaalaa ylläpitävä Pohjois-Savon hyvin­voin­tialue, Etelä-Savon hyvin­voin­tialue ja Keski-Suomen hyvin­voin­tialue. Profes­suu­reihin liitty­västä akatee­mi­sesta yhteis­työstä ja lääke­tie­teel­li­sestä tutki­muk­sesta on hyötyä pohjois­kar­ja­lai­sille sydän- ja verisuo­ni­sai­rauksien ja neuro­lo­gisten sairauksien tutki­muksena, ennal­taeh­käisynä ja vaikut­tavana hoitona.

Kardio­logian profes­suuriin on valittu kardio­logian ylilääkäri, dosentti Tuomas Rissanen, joka työsken­telee Siun soten sydän­kes­kuk­sessa. Neuro­logian profes­suuriin on valittu neuro­logian ylilääkäri, dosentti Jussi Sipilä, jota työsken­telee Siun soten neuro­logian klini­kassa.

- Pidämme uusia profes­suureja konkreet­tisena osoituksena Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ja Itä-Suomen yliopiston välisen yhteistyön tiivis­ty­mi­sestä. Tavoit­teena on, että profes­suurien myötä hyvin­voin­tia­lu­eel­lamme lisääntyvä korkea­ta­soinen tieteel­linen tutkimus ja ammat­ti­laisten huippuo­saa­minen houkut­te­levat hyvin­voin­tia­lu­eel­lemme erikois­lää­kä­reitä ja lisäävät olemassa olevan henki­löstön pitovoimaa, kertoo hyvin­voin­tia­lue­johtaja Kirsi Leivonen.

Profes­suurit vaikut­tavat hyvin­voin­tia­lueen vetovoi­mai­suuteen esimer­kiksi lääkä­ri­kou­lu­tuksen kautta. Lääke­tieteen kandi­daatit suorit­tavat opiske­lu­jensa erikois­tu­mis­jaksoja, jolloin heidät voidaan rekry­toida hyvin­voin­tia­lu­eelle harjoit­te­lemaan, kesätöihin ja valmis­tu­misen jälkeen vakituisiin virkoihin. Kardio­logian profes­suuri tukee kardio­logian ja sisätautien erikois­lää­kärien koulu­tusta. Myös neuro­logian profes­suuri tukee erikois­lää­kä­ri­kou­lu­tusta.
Kardio­logian profes­suuri tukee erikois­lää­kä­reiden kliinisen osaamisen kehit­tä­mistä ja lisää laajan päivys­tyksen keskus­sai­raalan vetovoimaa erityi­sesti sydän­kes­kuk­sessa.

- Pohjois-Karja­lassa on erityisen suuri sydän- ja verisuo­ni­sai­rauksien sairas­tavuus. Kardio­logian profes­suuri tukee jo ennestään aktii­vista sydän- ja verisuo­ni­sai­rauksien tutki­musta Pohjois-Karja­lassa. Pohjois-Karjalan keskus­sai­raala on tunnettu erityi­sesti käytännön lähei­sestä ja yksilöl­li­sestä erikois­lää­kä­ri­kou­lu­tuk­sesta, kertoo Tuomas Rissanen.

Neuro­logian profes­suuri tukee neuro­logian toiminnan ja teoreet­tisen osaamisen kehit­tä­mistä sekä neuro­logian alan tutki­muksen toteut­ta­mista maakun­nassa.

-  Pohjois-Karja­lassa on havaittu tiettyjä neuro­lo­gisen tauti­kirjon ja sairas­ta­vuuden erityis­piir­teitä erityi­sesti hermoston rappeu­ma­sai­rauk­sissa. Neuro­logian profes­suurin kautta ymmär­ryk­semme näistä neuro­lo­gi­sista sairauk­sista paranee, ja voimme hoitaa maakun­tamme potilaita entis­täkin paremmin. Luonnol­li­sesti verisuo­ni­sai­rauksien suuri taakka maakun­nas­samme näkyy aivoha­ve­reiden määräs­säkin, ja työ näiden sairauksien hoidon kehit­tä­mi­sessä jatkuu. Profes­suuri myös mahdol­listaa erikois­lää­kä­ri­kou­lu­tuksen aiempaa voimak­kaimmin toimin sekä tieteel­lisen tutki­muksen yhdis­tä­misen koulu­tukseen. Koulu­tuk­sessa on kuitenkin jatkos­sakin keskeistä käytännön työ kokeneiden erikois­lää­kä­reiden tuella ja ohjauk­sessa, kertoo Jussi Sipilä.

Uudet profes­suurit ja yliopis­to­yh­teistyö tukevat koko hyvin­voin­tia­lueen toiminnan ja palve­lujen kehit­tä­mistä ja laajan päivys­tyksen keskus­sai­raalan toimin­ta­val­miuden ylläpi­tä­mistä.

- Toimin 30 vuotta kardio­logina, ja kun katson alan kehit­ty­mistä tällä jaksolla, uskon, että kardio­logian profes­suurin avulla pysymme alan kehit­ty­misen kärjessä myös tulevai­suu­dessa. Voimme nostaa sydän­po­ti­laiden hoidon niin hyvälle tasolle kuin mahdol­lista, kertoo aluehal­li­tuksen puheen­johtaja Juha Mustonen.

- Toivotaan, että nämä eivät jää hyvin­voin­tia­lueen ainoiksi profes­suu­reiksi. Ehkä meillä jonakin päivänä voi olla esimer­kiksi kirurgian tai yleis­lää­ke­tieteen profes­suuri, visioi Juha Mustonen.

-  Myös hoito­tieteen, sosiaa­li­tie­teiden tai johta­misen profes­suu­reista olisi hyvin­voin­tia­lu­eel­lemme hyötyä, lisää hyvin­voin­tia­lue­johtaja Kirsi Leivonen.

Nimitet­tyjen henki­löiden esittelyt

Kardio­logian profes­suuri

Tuomas Rissanen on valmis­tu­tunut lääke­tieteen lisen­si­aa­tiksi ja tohto­riksi Kuopion yliopis­tosta vuonna 2006 ja kardio­logian erikois­lää­kä­riksi Itä-Suomen yliopis­tosta vuonna 2012. Moleku­laa­risen lääke­tieteen dosen­tuurin arvon hän sai vuonna 2007. Hän on toiminut osasto­ny­li­lää­kärinä Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa vuodesta 2014 ja Sydän­kes­kuksen ylilää­kärinä vuodesta 2018. Hänen tutki­mus­työnsä alkoi sydän- ja verisuo­ni­sai­rauksien geeni­te­ra­piasta, jonka jälkeen se on keskit­tynyt sepel­val­ti­mo­taudin preven­tioon ja toimen­pi­de­hoi­toihin sekä rytmi­häi­riöiden tunnis­ta­miseen mobii­li­lait­teella. Hän on ohjannut 7 väitös­kir­ja­työtä. Tuomas Rissa­sella on 1 aikuinen ja 2 teini-ikäistä lasta.

Neuro­logian profes­suuri

Jussi Sipilä on valmis­tunut Turun yliopis­tosta lääke­tieteen lisen­si­aa­tiksi vuonna 2005, neuro­logian erikois­lää­kä­riksi vuonna 2013 ja lääke­tieteen tohto­riksi vuonna 2017. Neuro­logian dosentin arvon hän sai vuonna 2018. Hän on toiminut erikois­lää­kärinä Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa vuodesta 2015 ja neuro­logian klinikan ylilää­kärinä vuodesta 2019. Hänen tutki­mus­työnsä alkoi Hunting­tonin taudista, jonka jälkeen se on laajen­tunut koskemaan monien sekä yleisten että harvi­naisten neuro­lo­gisten sairauksien epide­mio­logiaa ja kliinistä kuvaa. Hän on ohjannut valmiiksi yhden väitös­kir­jatyön ja ohjaa tällä hetkellä kahta väitös­kir­ja­työtä. Jussi Sipilällä on 2 lasta.