Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote hakee palvelusetelituottajia tarjotakseen uuden palvelun ja nopeuttaakseen koululaisten silmien taittovian toteamista ja hoitoa. Vuosittain 200–500 koululaista tarvitsee tarkempaa näön tutkimusta kouluterveydenhuollossa. Palveluseteli on vaihtoehto Siun soten omana toimintana järjestetylle palvelulle.
Kouluterveydenhuollon palveluihin sisältyy oppilaan terveydentilan toteamista varten tarpeelliset silmälääkärin erikoistutkimukset. Mikäli kouluterveydenhuollon tekemässä tarkastuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaiset seulontarajat ylittyvät, voidaan koululaiselle myöntää palveluseteli optometristin näöntutkimukseen. Optometristi on laillistettu optikkoa, jolla on rajattuun lääkkeenmääräämiseen oikeuttava koulutus, ja jolla on pätevyys suorittaa silmien terveystarkastuksia. Siun soten kouluterveydenhuolto voi koululaisen taittovikaa epäiltäessä tehdä yhteistyötä optometristin kanssa, jos oppilas on vähintään 8‑vuotias ja koulussa toisella luokalla. Optometristi voi määrätä silmälasit taittovian korjaamiseksi. Taittovian hoito, kuten silmälasit, eivät sisälly palvelusetelin piiriin. Jos optometristin tutkimuksessa todetaan oireita tai löydöksiä, joihin tarvitaan silmälääkärin tutkimus, ohjataan koululainen kouluterveydenhuollon kautta jatkotutkimuksiin Siun soten silmäkeskukseen.
Heikentynyt näkö voi haitata eri tavoin. Kouluissa käytetään paljon audiovisuaalisia laitteita ja menetelmiä. Koululaisella on oltava hyvä kauko- ja lähinäkö, jotta hän pystyy seuraamaan opetusta. Heikentynyt näkö voi aiheuttaa muun muassa oppimisvaikeuksia ja päänsärkyä. Näön tutkiminen voi olla tarpeen myös ajokykyyn liittyen.
- Toivomme, että löydämme koululaisten näöntutkimuksia varten palvelusetelituottajia, jotta voimme toteuttaa tämän uuden palvelun. Toivomme myös, että hyväksyttyjä palvelusetelituottajia löytyy jatkossa eri puolilta Pohjois-Karjalaa, jotta koululaiset voivat saada palvelua läheltä asuinpaikkaansa, kertoo apulaisylilääkäri Katri Räsänen.
- Palvelusetelin kautta saamme tuotettua palvelua aikaisempaa nopeammin. Tällä hetkellä jonotusaika silmäkeskukseemme on yli 3 kuukautta. Palvelusetelin avulla tutkimuksiin tulisi päästä 2 viikon sisällä, jatkaa Katri Räsänen.
Hyväksytyt palvelusetelituottajat edellytyksenä palvelusetelin toteutumiselle
Siun sote on valmistellut koululaisten näöntutkimuksen palveluseteliä yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien kanssa alusta alkaen parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Siun sote on avannut Palse.fi-portaalissa optometristin näöntutkimuksen palvelusetelituottajaksi hakeutumisen 14.10.2024 alkaen. Palse.fi-portaali on palvelusetelituottajien ja asiakkaiden käyttöliittymä palvelusetelijärjestelmään. Palvelusetelituottajat hallinnoivat portaalissa mm. toteutuneet palvelutapahtumat. Asiakkaat puolestaan voivat vertailla Palse.fi-portaalissa palvelusetelituottajia sekä seurata käytettävissä olevaa palvelusetelin saldoa.
- Siun soten palvelusetelitiimi järjestää yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa infotilaisuuden koululaisten näöntutkimuksen palvelusetelistä 23.10.2024 klo 13.30 alkaen Teams-etätilaisuutena. Toivomme, että uuden palvelusetelin käyttöönotto herättää kiinnostusta eri puolilla maakuntaa optometristin palveluja tarjoavien yksityisten palveluntuottajien keskuudessa, kertoo palvelusetelipalvelujen erityisasiantuntija Sonja Ilves.
Siun soten palvelusetelituottajaksi voi hakeutua jatkuvasti. Palvelusetelituottajaksi voi hakeutua ilman osallistumista 23.10. infotilaisuuteen. Lisätietoja Siun soten käytössä olevista palveluseteleistä, palvelusetelituottajaksi hakeutumisesta ja velvoitteista löytyy osoitteesta www.siunsote.fi/palvelusetelituottajaksi-hakeutuminen. Siun soten palvelusetelitiimi myös neuvoo palvelusetelituottajaksi hakeutumisessa.