Pelas­tus­toi­messa säästö­toimet näyttävät purevan, mutta onnet­to­muuksien henki­lö­va­hingot herät­tävät huolta

Säästö­toimet ja muutokset henki­lös­tö­suun­nit­te­lussa näyttävät purevan Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­lai­toksen ja turval­li­suus­pal­ve­lujen talouteen, mutta onnet­to­muus­ti­lastot ja etenkin tulipa­loissa aiheu­tuneet henki­lö­va­hingot huoles­tut­tavat. Pelas­tus­toimen ja turval­li­suus­pal­ve­lujen osavuo­si­katsaus käsiteltiin Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen — Siun soten turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kun­nassa, tilastot ovat kuluneelta vuodelta syyskuun loppuun saakka.

Pelas­tus­lai­toksen tavoitteet lakisää­teisten palve­lujen tarjoa­mi­seksi etenevät. Laitoksen osavuo­si­kat­sauksen mukaan työai­ka­muu­tok­sesta aiheu­tu­nutta henki­lös­tö­va­jausta on korjattu palkkaa­malla uutta henki­löstöä ja uudis­ta­malla henki­lös­tö­re­surs­si­suun­nit­telua. Käytän­nössä tämä näkyy merkit­tävänä ylityön vähen­ty­mi­sellä (20 000 tuntia), joka puolestaan tuo säästöä ja helpo­tusta laitoksen tiukkaan talous­ti­lan­teeseen. Myös henki­löstön työky­ky­pe­rus­teiset poissaolot ovat vähen­tyneet edelli­sestä vuodesta merkit­tä­västi, lähes 27 prosenttia.

Toiminta ja talous

Pelas­tus­toimen hälytys­teh­täviä on ollut tämän vuoden 2024 syyskuun loppuun yhteensä 1 976 kappa­letta. Pelas­tus­toimen tehtävät ovat vähen­tyneet hieman vähen­tyneet edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tulipa­loista on aiheu­tunut alkuvuoden aikana poikkeuk­sel­lisen suuret henki­lö­va­hingot. Tulipa­loissa on meneh­tynyt syyskuun loppuun mennessä neljä henkilöä ja loukkaan­tunut 14 henkilöä sekä aiheu­tunut 2,7 miljoonan euron omaisuus­va­hingot. Muissa onnet­to­muuk­sissa on vuoden aikana loukkaan­tunut yhteensä 154 henkilöä ja meneh­tynyt seitsemän henkilöä. Pelas­tus­laitos on pelas­tanut 54 henkilöä onnet­to­muuden tai tulipalon aiheut­ta­masta vaara­ti­lan­teesta. Pelas­tus­lai­toksen pelas­taman omaisuuden arvoksi arvioidaan olevan noin 16,6 miljoonaa euroa vuoden 2024 syyskuun loppuun mennessä.

Ensihoi­to­pal­ve­lulla on ollut 24 348 hätäkes­kuksen välit­tämää tehtävää. Hätäkes­kuksen välit­tämät tehtävät ovat vähen­tyneet vähän reilu kolme prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Lisäksi ensihoidon virtu­aa­liyk­si­köllä on ollut 2 447 tehtävää. Virtu­aa­liyk­sikkö auttaa ambulans­siyk­si­köitä kiireet­tömien tehtävien hoita­mi­sessa.

Pelas­tus­laitos on edistänyt myös palve­lujen yhteen­so­vit­ta­mista hyvin­voin­tia­lueen muiden toimia­lojen kanssa. Tämän integraa­tio­toi­minnan vaatimat resurs­soinnit on tehty Nurmeksen, Outokummun ja Kontio­lahden pelas­tus­a­se­mille. Palve­luin­te­graa­tiota tukevia tehtäviä on ollut alkuvuoden aikana pelas­tus­toimen yksiköillä 584 tehtävää ja ensihoi­to­yk­si­köillä 1 803 tehtävää.

Pelas­tus­toimen palve­lutaso on toteu­tunut pääsään­töi­sesti palve­lu­ta­so­pää­töksen mukaisena, mutta palve­lu­ta­sossa on Joensuun ja Honka­lammen alueilla puutteita.

Pelas­tus­lai­toksen valvon­ta­teh­tävät ja onnet­to­muuksien ehkäisyn muut tehtävät ovat toteu­tuneet valvon­ta­suun­ni­telman mukai­sesti. Ensim­mäisen vuosi­nel­jän­neksen aikana suori­tettiin 1 699 valvon­ta­teh­tävää, mikä kattaa lähes kokonaan vuodelle 2024 asete­tusta valvon­ta­ta­voit­teesta. Turval­li­suus­kou­lu­tuksiin on osallis­tunut yhteensä 16 300 henkilöä syyskuun loppuun 2024 mennessä.

Pelas­tus­lai­toksen toimin­ta­tuotot olivat 4,41 miljoonaa euroa ja toimin­ta­kulut 26,55 miljoonaa euroa syyskuun loppuun mennessä. Laaditun ennusteen mukaan tilikauden tulos muodostuu 200 000 euroa ylijää­mäi­seksi. Tulokseen vaikut­tavat tehdyt säästö­toi­men­piteet henki­lös­tö­re­surs­si­suun­ni­teluun ja lakisää­teisiin palve­luihin panos­ta­minen.

Lisäksi lauta­kunta käsitteli kokouk­sessaan pelas­tus­lai­toksen ja turval­li­suus­pal­ve­lujen talous­ar­vio­eh­do­tusta vuodelle 2025. Keskiössä on tarjota maakunnan asukkaille apua hätäti­lan­teissa nykyi­sellä pelas­tus­a­se­ma­ver­kos­tolla myös tulevai­suu­dessa. Tavoit­teena on aloittaa paloa­semien raken­ta­minen vuoden 2025 aikana Heinä­veden Karviossa ja Valti­molla. Lisäksi tavoit­teena on jatkaa kehit­tä­mistä lakisää­teisten palve­lujen saavut­ta­mi­seksi ja edistää erilaisten palve­lujen yhdis­tä­mistä koko hyvin­voin­tia­lu­eella.

Linkki pöytä­kirjaan: Turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta 17.10.2024 (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)