Perhe­hoitaja tukee asiakkaan turval­lista arkea – Kiinnos­taisiko sinua toimia perhe­hoi­tajana?

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa perhe­hoito on yksi vaihtoehto vammaisen henkilön asumis­pal­ve­lulle. Vammais­pal­velut järjes­tävät perhe­hoitoa niin lapsille, nuorille kuin aikui­sil­lekin. 

Perhe­hoito on ympäri­vuo­ro­kau­tista hoitoa, kasva­tusta ja ohjausta, jota annetaan perhe­hoi­tajan kotona. Vammais­pal­ve­lujen perhe­hoidon tavoit­teena on tukea kehitys­vam­maisen henkilön turval­lista arkea, kasvua ja kehitystä. Perhe­hoito tarjoaa asiak­kaalle kodin­omaisen ja yksilöl­lisiä tarpeita vastaavan elinym­pä­ristön.

– Perhe­hoito tarjoaa asiak­kaalle mahdol­li­suuden kodin­omaiseen hoitoon ja läheisiin ihmis­suh­teisiin sekä edistää hänen perus­tur­val­li­suuttaan ja sosiaa­lisia suhteitaan. Tarkoi­tuksena on tukea asiakkaan arkea ja huolehtia hänen perus­tar­pei­densa toteu­tu­mi­sesta. Kyseessä on taval­lisen arjen eläminen turval­li­sessa kotiym­pä­ris­tössä, sosiaa­li­työn­tekijä Viivi Turunen kertoo.

Siun soten vammais­pal­velut järjes­tävät pitkä- ja lyhytai­kaista perhe­hoitoa sekä vaativaa ja erittäin vaativaa perhe­hoitoa kaike­ni­käi­sille erityis­huoltoa tarvit­se­ville henki­löille. Siun soten vammais­pal­ve­lujen perhe­hoidon eri muotoja käyttää noin 80 asiakasta. Perhe­hoi­tajia Siun soten vammais­pal­ve­luissa on puolestaan noin 50. 

– Etsimme jatku­vasti uusia perheitä kehitys­vam­maisten henki­löiden perhe­hoi­ta­jiksi. Tällä hetkellä tarvetta on erityi­sesti lyhty­ai­kaisen perhe­hoidon perheistä, eli niistä, jotka pystyi­sivät tarjoamaan turval­lisen perheen­omaisen ympäristön lapsille ja nuorille viikon­lopun ajaksi, Turunen kertoo.

Sinustako perhe­hoitaja?

Perhe­hoi­ta­jaksi voi ruveta henkilö, joka on koulu­tuk­sensa, kokemuk­sensa tai henki­lö­koh­taisten ominai­suuk­siensa perus­teella soveltuva antamaan perhe­hoitoa. Perhe­hoi­tajana voi toimia itselleen sopivim­malla tavalla joko yksin tai yhdessä puoli­sonsa kanssa.

 Perhe­hoi­ta­jaksi ryhty­minen edellyttää ennak­ko­val­men­nusta, minkä tarkoi­tuksena on saada tietoa perhe­hoi­dosta ja perhe­hoi­tajana toimi­sesta erityi­sesti kehitys­vam­maisten asiak­kaiden kanssa. Siun sote vastaa Pohjois-Karjalan alueella perhe­hoi­tajien valmen­nuk­sesta, joka toteu­tetaan yhteis­työssä Kiteen kansan­opiston kanssa.

Seuraava kehitys­vam­maisten perhe­hoidon valmennus järjes­tetään 25.–27.10.2024 Kiteen kansan­opis­tolla. Mikäli olet kiinnos­tunut kehitys­vam­maisten henki­löiden perhe­hoi­tajana toimi­mi­sesta tai ennak­ko­val­men­nukseen osallis­tu­mi­sesta, ota yhteyttä perhe­hoidon työte­ki­jöihin. Yhtey­denotto ei vielä sido perhe­hoi­ta­jaksi ryhty­miseen, vaan auttaa kartoit­tamaan henkilön tai perheen valmiuksia toimia perhe­hoi­tajana.  

Ota yhteyttä: