”Savirannan henki” puhut­telee niin asiak­kaita kuin työnte­ki­jöitä

Joensuusta lähtöisin oleva Jonna Kettunen löysi Polvi­jär­veltä itselleen sopivan työn ja kodin.

Jonna Kettunen, sosionomi AMK työsken­telee työ- ja päivä­toi­minnan ohjaajana Polvi­järven Ruvas­lah­della sijait­se­vassa kehitys­vam­maisten työ- ja päivä­toi­min­tayk­sikkö Saviran­nassa. Hän kertoo työnsä olevan hyvin monipuo­lista ja asiakas­läh­töistä. Työ- ja päivä­toi­minta Saviran­nassa koostuu erilai­sista aktivi­tee­teista, joita suunni­tellaan asiak­kaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan.

“Työ- ja päivä­toi­minnan ohjaajana kuuluu asiakastyön lisäksi toimis­to­töitä, kuten toiminnan suunnit­telua, palve­lusuun­ni­telmien päivit­tä­miseen liittyviä palave­reita sekä yhtey­den­pitoa eri sidos­ryhmien kanssa. Työpäivät alkavat ja päättyvät asiakas­kul­je­tuksiin, jotka meillä hoidetaan itse. Saviran­nassa, keskellä maaseutua, toiminta-aika on noin kello 9–15 ja sinä aikana keski­tytään asiakas-eli ohjaus­työhön. Saviran­nassa toimintaa suunni­tellaan huomioiden asiak­kaiden toiveet ja henki­lö­koh­taiset tavoitteet. Meillä on suuri vapaus suunni­tella toimintaa yhdessä työka­ve­reiden ja asiak­kaiden kanssa – ja se on yksi työni parhaista puolista. ”

Vuode­najat vaikut­tavat toiminnan sisältöön. Saviran­nassa tehdään myös ulkotöitä ja hyödyn­netään alueen lähiluontoa. Jonna kertoo, että asiak­kaiden kesto­toi­veita ovat makka­ran­pais­to­retket läpi vuoden, talvella lumityöt ja kesällä ruohon leikkaa­minen. Osana työtoi­mintaa valmis­tetaan myös joka päivä lounas koko porukalle.

”Työtoi­minnan lisäksi Saviran­nassa harjoi­tellaan esimer­kiksi kogni­tii­visia- ja vuoro­vai­ku­tukseen liittyviä taitoja,” Jonna kuvailee.

Savirantaa juhlittiin kesällä!

Saviranta täytti kesällä jo 40 vuotta. Toiminta on muuttunut vuosien saatossa. Aikai­semmin osa Savirannan asiak­kaista asui paikan päällä, mutta nykyisin heistä osa asuu itsenäi­sesti omissa kodeissa, osa asumis­pal­ve­lu­yk­si­köissä sekä perhe­hoi­to­ko­deissa ympäri Polvi­järveä. Lisäksi vielä muutamia vuosia sitten Saviran­nassa oli eläimiä, kuten lampaita ja vuohia, mutta asiak­kaiden nykyinen toimin­takyky huomioiden niistä päätettiin luopua. Tilalle on tullut uusia aktivi­teetteja!

”Toimi­tamme ei ole sidottuna Savirantaan. Olemme hyödyn­täneet esimer­kiksi Outokummun uimahallia sekä Polvi­järven vapaa-aikataloa. Asiakkaat ovat vaikut­taneet tykkäävän ja ottaneet innos­tu­neena vastaan näitä uusia juttuja. Toiminta voi todel­lakin olla paljon muutakin kuin maatilan töitä ja eläin­ten­hoitoa.”

Muutok­silla on pyritty varmis­tamaan, että toiminta vastaa paremmin asiak­kaiden jaksa­mista ja tarpeita.

Vahva yhteisö ja aidot kohtaa­miset

Saviranta on tärkeä paikka monille asiak­kaille, ja sen merkitys korostuu erityi­sesti loma-aikoina, kun toimintaa ei ole. Yhtei­söl­lisyys on tärkeä osa Jonna Kettusen työtä, ja se näkyy sekä asiak­kaiden että työyh­teisön keskuu­dessa.

“Yhteisö on tosi tärkeä monelle. Esimer­kiksi heinä­kuussa, kun meillä oli loma-aika, niin monella asiak­kaalla oli ikävä Savirantaan ja he kyselivät, eikö loma jo kohta loppuisi. Se on tärkeä paikka heille. Puhumme Savirannan hengestä, mikä on vahvasti vaikut­tanut siihen, että itsekin viihdyn täällä.”

Jonna kertoo samalla myös työyh­teisön merki­tyk­sestä ja siitä, miten pienessä tiimissä on panos­tettu hyvään yhteis­henkeen.

“Me ollaan pieni työyh­teisö. Meitä on neljä työ- ja päivä­toi­minnan puolella, ja yksi tuetun asumisen ohjaaja. Me ollaan hitsau­duttu hyvin yhteen. Meillä on hyvä huumori ja pystytään olemaan avoimia toisil­lemme. Olemme myös tehneet töitä sen eteen, että meillä on hyvä olla töissä. Meillä nauretaan paljon työpäivien aikana.”

Asiak­kaiden kanssa työskentely tuo päivään aitoutta, ja Kettunen kokee, että työssä voi olla oma itsensä.

“Parasta asiak­kailta on välitön palaute. Asiakkaat ovat aitoja ja omia itsejään. Ei siinä auta ohjaa­jankaan mennä liikaa työroo­linsa taakse – Saviran­nassa ollaan ihmisiä ihmisille. Asiak­kailta olen oppinut sen, että kaikki ei ole niin vakavaa. Täällä voi olla aidosti oma itsensä.”

Polvi­jär­vellä on tilaa hengittää

Jonna Kettunen ja hänen puoli­sonsa muuttivat Polvi­jär­velle viisi vuotta sitten, ja mukava työyh­teisö on auttanut Kettusta kotiu­tu­mi­sessa uudelle paikka­kun­nalle. Vaikka Polvi­järvi on pieni paikka­kunta, sen läheisyys Joensuuhun ja luonnon­lä­heisyys tekevät siitä viihtyisän.

“Polvi­jär­vellä on tilaa olla ja hengittää. Täällä on kaipaa­maani väljyyttä elää omassa rauhassa. Me asutaan maaseu­dulla, mutta kuitenkin Polvi­järven kirkonkylä on vain muutaman kilometrin päässä. Polvi­jär­veltä on myös lyhyt matka Joensuuhun, missä puolisoni käy töissä.”

Kiinnos­taako Polvi­järvi?

Polvi­järven kuntaan voit tutustua oheisista linkeistä:

 

Katso Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue — Siun soten avoimet työpaikat: Avoimet työpaikat
 

Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?

Pohjois-Karja­lasta löytyy duunia ja uramah­dol­li­suuksia siinä missä muual­takin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuoro­kauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhan­tär­keyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tutta­val­linen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoi­tettu. Lue lisää ja tule yhdeksi meistä!