Alueel­liset sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­telmat lausun­to­kier­rok­selle – päätök­senteko joulu­kuussa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten palve­lustra­tegian toimeen­panoon liittyvien alueel­listen sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­telmien ensim­mäiset versiot on julkaistu Siun soten verkko­si­vuilla osoit­teessa www.siunsote.fi/palvelustrategia.

Järjes­tä­mis­suun­ni­tel­missa kuvataan palve­lu­tar­jonnan tavoi­tetaso, johon sote-keskuk­sissa pyritään käytet­tä­vissä olevilla talou­del­li­silla ja henki­lös­tö­voi­ma­va­roilla. Mikäli voima­varat sallivat, voidaan palveluja tarjota suunni­tel­massa kuvattua laajemmin.

Järjes­tä­mis­suun­ni­telmat on lähetetty kuntiin sekä hyvin­voin­tia­lueen toimie­limiin lausut­ta­vaksi ja niiden henki­lös­tö­vai­ku­tuksia käsitellään yhteis­toi­min­nassa henki­löstön edustajien kanssa ennen päätök­sen­tekoa. Suunni­telmat viimeis­tellään lausun­to­kier­roksen jälkeen ja aluehal­li­tuksen on määrä päättää niistä kokouk­sessaan 18. joulu­kuuta.

Kahdeksan alueel­lista järjes­tä­mis­suun­ni­telmaa

Järjes­tä­mis­suun­ni­telmat on laadittu alueval­tuuston päättämän palve­lustra­tegian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman mukai­sesti. Kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa on jatkos­sakin sosiaali- ja terveys­keskus tai ‑asema. Sote-palve­lu­pisteet turvaavat palve­lujen saata­vuutta pitäjissä ja suurim­missa kaupun­gi­no­sissa.

Palve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­telma on tehty kahdeksan sote-keskuksen alueelle. Kukin sote-keskus vastaa vaiku­tusa­lu­eellaan sijait­sevien sote-asemien ja ‑palve­lu­pis­teiden palve­lujen käytännön toteu­tuk­sesta. Suunni­tel­missa kuvataan palve­lu­va­li­koiman lisäksi arviot hyvin­voin­tia­lueen tilatar­peista sekä laskelmat suunni­telman talous­vai­ku­tuk­sista.

Suunni­telmat perus­tuvat kunkin alueen väestön palve­lu­tar­peeseen siten, että jokaisen kunnan väestö­määrää on paino­tettu THL:n sairas­ta­vuusin­dek­sillä. Väestön palve­lu­tarve vaihtelee eri puolilla maakuntaa, minkä vuoksi palve­lu­va­li­koima ja palve­lujen tuotta­misen tavoissa on vaihtelua eri toimi­pai­koissa.

Suunni­telmien toimeenpano alkaisi vaiheittain vuoden 2025 alusta alkaen.

Palve­lu­va­li­koima eri toimi­pai­koissa

Sosiaali- ja terveys­kes­kuk­sissa olisi alueen asukkaiden palve­lu­tarpeen mukai­sesti hoitajan, lääkärin, fysio­te­ra­peutin, mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen, neuvo­la­pal­ve­lujen ja suun tervey­den­huollon vastaan­ot­to­pal­veluja kaikkina arkipäivinä. Lääkärin kiire­vas­taanotto olisi arkipäi­visin. Näytteen­ot­to­pal­velut toimi­sivat niin ikään arkisin ja kuvan­ta­mis­pal­velut järjes­tet­täisiin sote-keskuk­silla Kontio­lahtea lukuun ottamatta. Sote-keskusten yhtey­dessä toimi­sivat kuntou­tus­sai­raalat eli perus­ter­vey­den­huollon vuodeo­sastot. Lasten kuntou­tusta, työttömien tervey­den­hoi­tajan vastaan­ottoa sekä geriatrian polikli­nikan palveluja sote-keskuk­sissa olisi viikoittain.

Sote-asemilla järjes­tet­täisiin alueen asukkaiden palve­lu­tarpeen mukai­sesti hoitajan vastaan­ot­to­pal­veluja useana päivänä viikossa. Lääkärin kiireet­tömiä vastaan­ottoja asemilla olisi keski­määrin 2–3 päivänä viikossa. Sote-asemilla järjes­tet­täisiin myös fysio­te­rapiaa, mielen­terveys- ja päihde­pal­veluja sekä neuvo­la­pal­veluja väestön palve­lu­tarpeen perus­teella, mutta ei kaikkina arkipäivinä. Näytteen­ottoa järjes­tet­täisiin myös sote-asemilla näytteen­ot­to­määrien perus­teella. Sote-asemilla olisi säännöl­li­sesti tarjolla myös työttömien tervey­den­hoi­tajan vastaan­ottoa sekä geriatrian polikli­nikan palveluja.

Palve­lu­pis­teissä hoitajan vastaanotto toimisi 1–3 päivänä viikossa. Lääkärin vastaan­ottoa ei olisi lähipal­veluna. Viikoittain paikan päällä olisi myös muita palveluja alueen asukkaiden tarpeeseen vastaten. Näytteen­ottoa järjes­tet­täisiin kaikissa palve­lu­pis­teissä. Geriatrian polikli­nikan ja työttömien tervey­den­hoi­tajan palveluja palve­lu­pis­teil­läkin olisi säännöl­li­sesti.

Koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huolto järjes­tet­täisiin nykyiseen tapaan oppilai­tok­silla koko maakun­nassa. Hammas­hoi­dossa lasten suun terveys­tar­kas­tukset sekä ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­lujen asukkaiden hoidon tarpeen arvioinnit olisi tarkoitus järjestää lähipal­veluna.

Sosiaa­li­pal­velut järjes­tet­täisiin nykyi­sellä tavalla koko maakun­nassa. Sekä ikään­ty­neiden palve­luista että perhe- ja sosiaa­li­pal­ve­luista suurin osa toteu­tetaan tälläkin hetkellä kotikäyn­teinä tai asiakkaan kanssa sovitussa paikassa. Asumis­pal­velut, kuntouttava päivä­toi­minta tai päivä- ja työtoi­minta eivät liity sote-keskusten, ‑asemien ja ‑palve­lu­pis­teiden toimin­ta­malliin eivätkä järjes­tä­mis­suun­ni­telmat siten koske niitä.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuusto päätti palve­lustra­te­giasta 9.10.2024. Sote-keskukset sijait­sevat Ilomant­sissa, Joensuussa, Kiteellä, Kontio­lah­della, Lieksassa, Liperissä, Nurmek­sessa ja Outokum­mussa. Sote-asemat ovat Heinä­ve­dellä, Juuassa, Polvi­jär­vellä, Rääkky­lässä ja Tohma­jär­vellä. Sote-palve­lu­pisteet täyden­tävät palve­lujen saavu­tet­ta­vuutta Enossa, Kesälah­della, Kiihte­lys­vaa­rassa, Lehmossa, Hammas­lah­della, Tuupo­vaa­rassa ja Valti­molla.