Jokai­sella on oikeus oppimiseen – koulu­ku­raat­torit ja ‑psyko­logit tukevat oppilaan kokonais­val­taista hyvin­vointia

Kouluissa työsken­telee useita eri ammat­ti­laisia, jotka tukevat lapsen oppimista ja sujuvaa arkea. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote järjestää koulu­ter­vey­den­huollon lisäksi opiske­lu­huollon psykologi- ja kuraat­to­ri­pal­velut Pohjois-Karjalan alueen kouluihin ja oppilai­toksiin.

Koulu­ku­raat­torit ja ‑psyko­logit auttavat oppilaita erilai­sissa arjen pulmissa ja haasteissa. Heidän puoleensa voi kääntyä, jos mieliala on matala tai oppimi­sessa, koulun­käyn­nissä tai kaveri­suh­teissa ilmenee pulmia. Jokai­selle koululle on nimetty oma koulu­ku­raattori ja ‑psykologi.

– Ammat­ti­laisiin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyk­sellä. Varhainen yhtey­denotto edesauttaa sitä, että mahdol­lisiin haasteisiin päästään puuttumaan ennen kuin ne kasvavat suurem­miksi, palve­lu­pääl­likkö Sonja Harti­kainen muistuttaa.

Koulu­ku­raat­toriin ja ‑psyko­logiin saa yhteyden joko Wilma-viestillä, soitta­malla tai luokan­opet­tajan kautta. Ammat­ti­laisten yhteys­tiedot löytyvät Siun soten ja koulujen verkko­si­vuilta. 

Koulu­ku­raattori tukee oppilaan hyvää arkea

Koulu­ku­raattori tukee lapsia ja nuoria esimer­kiksi jaksa­miseen, motivaa­tioon ja sosiaa­lisiin suhteisiin liitty­vissä asioissa. Koulu­ku­raat­torin kanssa voi keskus­tella esimer­kiksi kiusaa­mi­sesta, kaveri- ja tunne­tai­doista tai muista mieltä askar­rut­ta­vista asioista.

– Koulu­ku­raat­torin luona keskus­tellaan arjesta ja koulun­käyn­nistä. Tapaa­miset alkavat aina tutus­tu­mi­sella. Jutte­lemme esimer­kiksi kuulu­mi­sista, koulusta, nukku­mi­sesta, ravin­nosta, perheestä ja muista oppilaalle tärkeistä arjen asioista, koulu­ku­raattori Susanna Luosta­rinen kertoo. 

Lapset viettävät ison osan päivästään koulussa. Siksi on tärkeää varmistaa, että lapsen koulun­käynti olisi mahdol­li­simman sujuvaa. Koulussa jokai­sella lapsella on oikeus kokea olonsa turval­li­seksi ja hyväk­sy­tyksi juuri sellai­senaan kuin on.

– Koulun­käyn­nillä on suuri merkitys lapsen hyvin­voin­nille. Oppiai­neiden lisäksi koulussa harjoi­tellaan kaveri­taitoja ja erilai­sissa vuoro­vai­ku­tus­suh­teissa toimi­mista. Jokai­sella on oikeus olla oma itsensä koulussa eikä oppilaan tarvitsisi joutua pelkäämään yksin jäämistä, Luosta­rinen muistuttaa.

– Yhtei­söl­li­sellä oppilas­huol­to­työllä edistämme koko opiske­lu­yh­teisön hyvin­vointia ja luomme yhteis­henkeä. Kun olemme oppilaiden arjessa mukana, pystymme tarttumaan aiemmin tilan­teisiin, missä ilmenee tuen tarpeita, Luosta­rinen jatkaa.

Koulun­käyntiä ja uusien asioiden oppimista tukee se, että lapsella on arjen perus­asiat kunnossa. Kun erilaisia vastoin­käy­misiä tulee, ammat­ti­laiset voivat auttaa ja tukea lasta.

– Olen perus­tylsän arjen puoles­ta­puhuja ja mielestäni arkisuus on hyväksi lapsille ja nuorille. Elämässä tulee myös aikoja, kun tasainen arki horjuu. Se voi johtaa siihen, että keskit­ty­minen on vaikeaa eikä koulun­käynti kiinnosta. Koulu­ku­raattori voi tukea oppilasta erilaisten muutosten keskellä. Joskus jo yksitäi­nenkin keskustelu voi auttaa eteenpäin, Luosta­rinen kertoo.

Luosta­rinen kannus­taakin oppilaita tulemaan rohkeasti jutte­lemaan kuraat­torin kanssa. Myös vanhemmat voivat olla kuraat­toriin yhtey­dessä, jos jostakin asiasta herää huoli. 

– Suosit­telen olemaan yhtey­dessä, jos tulee jokin pulma tai murhe, minkä kanssa kaipaa juttu­ka­veria. Kuraat­to­ri­käyntejä ei tarvitse jännittää, vaan kannattaa tulla rohkeasti jutte­lemaan ja tutus­tumaan, Luosta­rinen kannustaa.

Koulup­sy­kologi edistää mielen­ter­veyttä ja auttaa oppimis­vai­keuksien tunnis­ta­mi­sessa

Koulup­sy­kologi voi auttaa ja tukea oppilaita mielen­ter­veyden haasteissa, oppimis- ja keskit­ty­mis­vai­keuksien arvioin­nissa ja tukitoimien suunnit­te­lussa.

– Koulup­sy­ko­login työssä koros­tuvat mielialaan liittyvät asiat, masen­tu­neisuus sekä jänni­tyksen ja ahdis­tu­nei­suuden teemat. Mielia­la­oi­reilu näkyy erityi­sesti nuorten kanssa työsken­nel­lessä. Myös elämän kriisi- ja muutos­ti­lan­teissa voidaan tarvita tukea, koulup­sy­kologi Salla Asukas kertoo. 

Yksi osa koulup­sy­ko­login työtä on oppimis­tut­ki­musten tekeminen. Oppimis­tut­ki­musten avulla oppilaan tuen tarpeet tulevat näkyväm­miksi ja oppilaalle saadaan järjes­tettyä kouluun oikean­lainen tuki. Oppimis­tut­ki­mukset auttavat myös oppilasta hahmot­tamaan omaa osaamistaan.

– On tärkeää, että oppilas itse huomaa, millaisia asioita osaa ja millaiset asiat puolestaan ovat vaikeita tai hanka­loit­tavat oppimista, Asukas täydentää.

 Koulup­sy­kologi voi työsken­nellä oppilaan kanssa useilla eri tavoilla. Vastaan­ot­to­käynnin sisältö riippuu käsitel­tä­västä pulmasta ja oppilaan iästä. Vastaan­ot­to­käyntien lisäksi koulup­sy­kologi voi olla mukana luokassa seuraa­massa, miten oppitun­nilla oleminen sujuu. 

– Ensim­mäinen käynti on usein tutus­tu­mista ja tilanteen kartoi­tusta. Keskus­telen oppilaan kanssa ja pyrin saamaan käsityksen, mitä nuori itse tilan­teestaan ajattelee, Asukas kertoo. 

Koulup­sy­ko­login vastaa­no­tolle voi ohjautua esimer­kiksi koulu­ter­vey­den­hoi­tajan, opettajan tai koulu­ku­raat­torin suosi­tuk­sesta. Myös vanhemmat voivat olla koulup­sy­ko­logiin yhtey­dessä, jos jokin asia herättää huolta.

– Kaikki pulmat eivät välttä­mättä tule esiin koulu­ym­pä­ris­tössä. On tärkeää, että vanhempi on yhtey­dessä kouluun, jos jokin asia lapsen oppimi­sessa mieti­tyttää. Tuemme tilanteen arvioin­nissa ja pohdimme yhdessä, miten tästä jatketaan eteenpäin. Olemme kouluissa juuri siksi, ettei huolien kanssa jäätäisi yksin, Asukas muistuttaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Koulupsykologi Salla Asukas

Kuvateksti: Koulup­sy­kologi Salla Asukkaan mielestä on tärkeää, että vanhempi on yhtey­dessä kouluun, jos jokin asia lapsen oppimi­sessa mieti­tyttää. Kuva: Siun sote / Antti Pitkä­järvi.

Lapsen oikeuksien viikko kannustaa pohtimaan lapsen oppimisen tukemista

Parhaillaan vietetään lapsen oikeuksien viikkoa, jonka teemana on lapsen oikeus oppimiseen. Viikon aikana on hyvä pysähtyä miettimään, miten aikuiset voisivat tukea lapsen oppimista ja edistää oppimisen iloa. 

– Yleisen hyvin­voinnin tukeminen tukee myös oppimista. Lapsi tarvitsee kehit­tyäkseen ravintoa, unta, liikuntaa ja leikkiä sekä sosiaa­lisia suhteita. Aikuisten tehtävä on luoda lapselle ympäristö, jossa lapsi pystyy oppimaan uusia asioita, Luosta­rinen painottaa. 

Lapselle rakentuu koulussa ymmärrys siitä, mitä asioita hän jo osaa ja mitkä kaipaavat vielä harjoit­telua. Epäon­nis­tu­miset ja itsensä vertaa­minen muihin voivat horjuttaa lapsen motivaa­tiota koulun­käyntiä kohtaan.

– Aikuisina voisimme painottaa sitä, että yrittä­minen on tärkeintä. Aina ei onnistu ensim­mäi­sellä kerralla, mutta kun jaksaa harjoi­tella, voi saavuttaa tavoit­teensa. Ehkäpä voisimme palkita lapsia enemmän sitkeästä harjoit­te­lusta kuin hyvästä suoriu­tu­mi­sesta, Asukas pohtii.

– Epäon­nis­tu­miset tuntuvat pahalta meistä kaikista. Aikuisen tehtävä on tukea lasta pääsemään yli epäon­nis­tu­misen tunteesta. Lisäksi on tärkeää muistaa, ettei itseä kannata verrata muihin. Meillä jokai­sella on erilaisia taitoja eikä kaikessa tarvitse suoriutua saman­ta­soi­sesti, Asukas jatkaa. 

Vanhempien ja huoltajien lisäksi myös muut lasta ympäröivät aikuiset voivat tukea lapsen arkea.

– Myös läheisenä voi huolehtia perheen jaksa­mi­sesta ja voima­va­roista. On välit­tä­mistä kysyä kuulu­misia. Olisikin ihanaa, että huoleh­dit­taisiin yhdessä toinen toises­tamme, Asukas miettii.

– Sama yhdessä tekeminen korostuu myös koulussa. Meitä on monia eri ammat­ti­laisia tukemassa lapsen oppimista ja perheen hyvin­vointia, Asukas kiteyttää.