Pohjois-Karjalan perhekeskuksen maakunnallinen ohjausryhmä jakoi torstaina 21.11.2024 vuosittaiset tunnustukset ammattilaisille esimerkillisestä työstä lasten, nuorten ja perheiden parissa.
Lapsen oikeuksien viikolla jaettavilla perhekeskustunnustuksilla tuodaan esille tärkeää työtä, jota lasten, nuorten ja perheiden parissa tehdään Pohjois-Karjalan alueella. Tunnustuksia jaettiin maakunnan perhekeskustoimijoille eli Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten, kuntien, järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien ammattilaisille, jotka työskentelevät lasten ja perheiden kanssa.
– Pohjois-Karjalan perhekeskusverkoston palvelulupauksessa sanotaan, että kun tarvitset tukea tai apua, autamme sinua toimimalla yhdessä ja olemalla mukana elämässäsi. Perhekeskustunnustusten kautta ohjausryhmä haluaa kiittää lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivia ammattilaisia siitä, että he kulkevat perheiden rinnalla lupauksen mukaisesti ja tekevät siitä arjessa totta, lapsiperhepalvelujen palvelupäällikkö ja Siun soten perhekeskusvastaava Sonja Hartikainen kertoo.
Perhekeskustunnustuksia jaettiin useille eri toimijoille
Vuonna 2024 perhekeskustunnustuksia jaettiin neljässä eri kategoriassa: monialainen perhekeskusyhteistyö, perhekeskustoimintaa vahvistanut tapahtuma, tilaisuus tai toiminta, perhekeskuskohtaaminen asiakkaan tai verkoston kanssa sekä vuoden perhekeskustulokas. Näiden kategorioiden lisäksi jaettiin erityistunnustukset pitkäjänteisestä elämäntyöstä lasten ja heidän perheidensä hyväksi sekä pitkän linjan perhekeskustoiminnasta.
– Tänä vuonna palkitsimme toimijoita hyvin erilaisista onnistumisen näkökulmista. Tunnustuksia kohdennettiin sekä pitkäaikaiseen elämäntyöhön että kiitokseksi vahvasti sitoutumisesta yhteiseen työhön. Kiitos ja kannustus onnistumisissamme auttaa meitä kaikkia toimimaan arjessa perheiden kanssa parhaan taitomme mukaisesti ja tuo voimaa myös hankalimmissa hetkissä, Hartikainen kertoo.
Perhekeskuksen maakunnallinen ohjausryhmä valitsi perhekeskustunnustusten saajat ammattilaisten antamien ehdotusten joukosta. Ohjausryhmä sai ehdotuksia palkittavista yhteensä noin 40.
- Monialainen perhekeskusyhteistyö
Siun sote, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos
Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen henkilöstö on hienosti esillä useissa lapsia ja perheitä kohtaavissa tapahtumissa, luo esimerkkiä toiminnallaan perustehtävänsä ylittämisestä ja edistää myönteisesti yhteistyöverkostoja. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen toiminta lasten ja nuorten kanssa edistää positiivista käsitystä auttamisen ja tuen tehtävissä toimivista ammattilaisista.
- Perhekeskustoimintaa vahvistanut tapahtuma, tilaisuus tai toiminta
Kasvun tuen vanhempain ilta, Karsikon koulu
Karsikon koulun järjestämä kasvun tuen vanhempainilta kokosi yhteen joukon lasten, nuorten ja perheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia ja teki heidän toimintaansa tutummaksi oppilaiden perheille. Tapahtuma tarjosi perheille tietoa matalan kynnyksen tuen mahdollisuuksista ja auttoi perhekeskustoimijoita verkostoitumaan keskenään.Toiminnallinen perheilta, Ylämyllyn koulun alakoulu
Säännöllisesti toteutettava toiminnallinen perheilta suunnitellaan ja toteutetaan perhekeskustoimijoiden laajana yhteistyönä. Illan tavoitteena on koota perheet toimimaan yhdessä sekä saada heidät tietoiseksi erilaisista palveluista, joita lasten ja perheiden tueksi on tarjolla. Tapahtuma on kerännyt laajasti positiivista palautetta osallistujilta.
- Perhekeskuskohtaaminen asiakkaan tai verkoston kanssa
Anne Kärki, sosiaaliohjaaja, Siun sote
Anne Kärki on lämmin, kekseliäs ja hienosti toimijoita yhdistävä perhekeskustoimija. Hänellä on kyky luoda turvaa ja arjen tukea lapsen ja perheen ympärille niin asiakasasioissa ja kuin perhekeskusverkoston toimintaan liittyvissä asioissa. Kärjen pohtiva keskustelu antaa tilaa uusille ajatuksille ja jäsentää jo olemassa olevaa toimintaa lasten ja perheiden parhaaksi.
- Vuoden perhekeskustulokas
Taru Räty, hyvinvointikoordinaattori, Ilomantsin kunta
Taru Rädyn ote työhön on kehittävä, positiivinen ja perhekeskuksen tavoitteiden mukaan yhteiseen työhön kutsuva. Räty on työllään kehittänyt Ilomantsin kohtaamispaikkatoimintaa ja saanut siitä myönteistä palautetta.
- Pitkäaikainen elämäntyö lasten ja heidän perheidensä hyväksi
Riitta Könttä ja Tarja Könttä, lastenohjaajat, Lieksan seurakunta
Riitta Könttä ja Tarja Könttä ovat tehneet lieksalaisten lapsiperheiden kanssa työtä jo yli 40 vuoden ajan. He kohtaavat lapsia ja perheitä suurella ammattitaidolla sekä huomioivat myös vertaistuen tarpeen perheiden arjessa.
- Pitkän linjan perhekeskustoimija
Sonja Hartikainen, palvelupäällikkö, Siun sote
Sonja Hartikainen on pitkän linjan perhekeskustoimija. Vuorovaikutustaidot, empaattisuus ja kyky ajatella laajasti perhekeskushengessä tekevät hänestä mieluisen yhteistyökumppanin. Hartikainen kunnioittaa kumppanuutta ja kohtaa ihmiset lämmöllä ja kannustaen.
Ammattilaisten yhteistyöllä tavoitellaan yhä sujuvampia palveluja Pohjois-Karjalan lapsille, nuorille ja perheille
Lapsille, nuorille ja perheille suunnatut palvelut muodostavat verkostoituneen kokonaisuuden, josta Pohjois-Karjalassa käytetään nimeä perhekeskus.
Perhekeskustoiminnalla tarkoitetaan kaikkea perheiden kanssa tehtävää toimintaa ja palvelua Siun sotessa, kunnissa sekä kolmannella ja yksityisellä sektorilla. Näitä palveluja ovat muun muassa lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, varhaiskasvatuspalvelut ja koulut sekä järjestöjen toiminta.
Perhekeskustoiminnan tavoitteena on tukea lapsen sujuvaa ja hyvää arkea niin, että lapset ja perheet saisivat tarvitsemansa avun ja tuen varhaisessa vaiheessa, oikea-aikaisesti ja koordinoidusti. Lapsiperheille perhekeskustoiminta näyttäytyy toimijoiden välisenä monialaisena yhteistyönä. Perheen ympärillä olevat toimijat tekevät yhteistyötä, jotta perhe saisi tilanteeseensa parhaan mahdollisen tuen.
Perhekeskustoiminnalla pyritään tarjoamaan ratkaisuja perheiden ja eri toimijoiden kohtaamiin haasteisiin, kuten palvelujen hajanaisuuteen ja palvelujen tarpeen kasvuun.