Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten säästö­ta­voitteet kosket­tavat myös pelas­tus­lai­tosta

Hyvin­voin­tia­lueen aluehal­litus on päättänyt muuttaa talous­arvion valmis­te­lu­pe­ri­aat­teita niin, että vuoden 2025 säästö­ta­voite kasvaa 40 miljoonan euron suurui­seksi. Säästöt kohden­netaan toimia­lueille talous­ar­vioiden suhteessa, pelas­tus­lai­toksen ja turval­li­suus­pal­ve­luiden lasken­nal­linen osuus noin 1,4 miljoonaa euroa. Säästö­toi­men­piteet kohdis­tetaan toimia­lueille vuoden 2025 ensim­mäisen vuosi­nel­jän­neksen aikana.

Hyvin­voin­tia­lueen alueval­tuusto on hyväk­synyt joulu­kuussa 2023 pelas­tus­toimen ja ensihoidon palve­lu­ta­so­pää­tökset vuosille 2024–2027. Tulevat säästö­toi­men­piteet eivät mahdol­lista pelas­tus­toimen kehit­tä­mis­suun­ni­telman toimeen­pa­ne­mista suunni­tel­lussa aikatau­lussa ja ne saattavat edellyttää myös muita sellaisia toimen­pi­teitä, jotka on mahdol­lista toteuttaa vain pelas­tus­toimen ja ensihoidon palve­lu­ta­so­pää­töksiä muutta­malla.

Mahdol­li­silla muutok­silla on vaiku­tuksia pelas­tus­toimen ja ensihoidon lakisää­teisiin palve­luihin. Pelas­tus­johtaja Markus Viita­niemi toteaa, että palve­lu­ta­so­muu­tokset ovat mahdol­lisia, mutta tässä vaiheessa vaiku­tuksia palve­lu­tasoon on liian aikaista arvioida, koska säästö­toi­men­piteet tarken­tuvat vuoden 2025 alkupuo­lella. Mahdol­liset muutokset pelas­tus­toimen ja ensihoidon palve­lu­ta­so­pää­töksiin vaatii alueval­tuuston päätöksen kevään 2025 aikana.

Pelas­tus­laitos on kuluvana vuonna onnis­tu­massa tiukassa talouden hoidossa ja säästö­ta­voit­teissaan, koska laaditun talous­en­nusteen mukaan toimia­lueen toimin­ta­kulut tulevat toteu­tumaan 0,8 miljoonaa euroa talous­ar­viota pienempänä ja toimia­lueen tilikauden tulos­en­nuste on muodos­tumaan 0,2 miljoonaa euroa ylijää­mäi­seksi.

Pelas­tus­lai­toksen toimintaa on korjattu lakisää­tei­selle tasolle

Hyvin­voin­tialue panosti kuluneena vuonna lakisää­teisiin palve­luihin, minkä avulla pelas­tus­laitos on korjannut kuluvan vuoden aikana toimin­taansa lakisää­tei­selle tasolle ja on palkannut lisää henki­löstöä painopis­te­pe­las­tus­a­se­mille Nurmekseen ja Outokumpuun. Nämä resurs­soinnit näkyvät pelas­tus­lai­tok­selle asetet­tujen hälyty­sai­ka­ta­voit­teiden saavut­ta­misena ja henki­löstön paran­tu­neena työhy­vin­vointina. Näistä toimen­pi­teistä huoli­matta edelleen yksit­täi­sissä riski­ruu­duissa on puutteita Ylämyllyn ja Joensuun Ranta­kylän alueilla. Lisäksi Lehmon alueelle on muodos­tu­massa yksit­täisiin riski­ruu­tuihin pitkä­ai­kaisia puutteita. Nurmeksen alueen riski­ruu­duissa toimin­ta­val­miuden pitkä­ai­kaiset puutteet ovat korjaan­tuneet henki­lös­tö­li­säysten johdosta.

Turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta päätti kokouk­sessaan esittää aluehal­li­tuk­selle ja edelleen alueval­tuus­tolle, että pelas­tus­toimen ja ensihoidon palve­lu­ta­so­pää­tökset vuosille 2024–2027 avataan päivi­tystä varten. Asia tuodaan uudelleen päätet­tä­väksi, kun strate­gisen uudis­tus­oh­jelman toimen­pi­teistä on tehty päätökset.

Turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunnan pöytä­kirja 14.11.2024 (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)