Siun sote tarjoaa tukea nuorille tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden käytön lopet­ta­mi­seksi

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen — Siun soten koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huol­lossa on otettu käyttöön tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden käytön lopet­ta­mista tukevat mallit. Tervey­den­hoi­tajat voivat varata yläkoulun oppilaalle tai toisen asteen opiske­li­jalle keskus­te­luajan, jossa asiaan pereh­dytään tarkemmin ja tehdään henki­lö­koh­tainen lopet­ta­mis­suun­ni­telma. Lopet­ta­misen tuen mallin toivotaan madal­tavan kynnystä puhua tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden käyttöön liitty­vistä kysymyk­sistä tervey­den­hoi­tajan vastaa­no­tolla ja ottaa vastaan tukea käytön lopet­ta­miseen. Kaikki tupakka- ja nikotii­ni­tuotteet ovat nuorille haital­lisia.

Pohjois-Karja­lassa, kuten myös valta­kun­nal­li­sesti, on herännyt huoli alaikäisten tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden käytön lisään­ty­mi­sestä. Tupakoinnin vähen­tyessä nikotii­ni­pussien ja sähkö­sa­vuk­keiden käyttö on yleis­tynyt. Vuoden 2023 koulu­ter­veys­ky­selyn mukaan 12 % yläkoulun 8.–9.luokan oppilaista ja 27 % ammatil­lisen oppilai­toksen ensim­mäisen ja toisen vuoden opiske­li­joista käytti päivittäin jotain tupak­ka­tuo­tetta tai sähkö­sa­vu­ketta. Samana vuonna Syöpä­jär­jes­töjen toteut­ta­masta selvi­tyk­sestä toisen asteen opiske­li­joille kävi ilmi, että päivittäin tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teita käyttä­vistä 85 % oli ajatellut lopet­ta­mista tai vähen­tä­mistä. Muutos­mo­ti­vaation ja käytön lopet­ta­misen tukeminen on tärkeää ja siihen on tärkeä tarttua matalalla kynnyk­sellä. Kaikkien nuoren lähiai­kuisten tulisi kannustaa nikotii­nit­to­muuteen ja olla lopet­ta­misen tukena. 

Koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huollon tervey­den­hoitaja Merja Leppänen on ottanut uuden mallin avosylin vastaan, sillä se antaa valmiin rungon tervey­den­hoi­tajan työhön. 

- Erilaiset työkalut, kuten motivaa­tio­mittari, auttavat nuorta pohtimaan itse omaa motivaa­tiota lopet­ta­mi­selle ja tekemään oman suunni­telman käytön lopet­ta­mi­seksi. Tämän lisäksi tärkeää on se, että perheissä puhutaan nikotii­ni­tuot­teista ja niiden käytöstä nuorten kanssa. Toivomme, että perheet rohkeasti ottai­sivat yhteyttä tervey­den­hoi­tajiin nikotii­ni­tuot­teiden käytön lopet­ta­miseen liitty­vissä asioissa, kannustaa Merja Leppänen. 

Tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden käytön lopet­ta­misen tukea on kehitetty ”EHEÄ — Yhteisiä ratkaisuja vaikut­tavaan ehkäi­sevään päihde­työhön” ‑hankkeessa yhdessä Siun soten koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huollon sekä Syöpä­jär­jes­töjen kanssa. Hanke on Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen — Siun soten, Pohjois-Karjalan Syöpäyh­dis­tyksen ja Pohjois-Karjalan kansan­ter­veyden keskuksen toteuttama yhteis­hanke. Hanke saa sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriön myöntämää terveyden edistä­misen määrä­rahaa. 

Tukea tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden puheek­siot­ta­miseen huolta­jille:
Tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden käytön puheeksi ottaminen ja lopet­ta­misen tukeminen | FressisEdu

Tietoa ja lopet­ta­misen tukea nuorille:
Nikotii­ni­tuotteet — Fressis 
Koti | Hei lopeta!