Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen — Siun soten koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on otettu käyttöön tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamista tukevat mallit. Terveydenhoitajat voivat varata yläkoulun oppilaalle tai toisen asteen opiskelijalle keskusteluajan, jossa asiaan perehdytään tarkemmin ja tehdään henkilökohtainen lopettamissuunnitelma. Lopettamisen tuen mallin toivotaan madaltavan kynnystä puhua tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyvistä kysymyksistä terveydenhoitajan vastaanotolla ja ottaa vastaan tukea käytön lopettamiseen. Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat nuorille haitallisia.
Pohjois-Karjalassa, kuten myös valtakunnallisesti, on herännyt huoli alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lisääntymisestä. Tupakoinnin vähentyessä nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on yleistynyt. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 12 % yläkoulun 8.–9.luokan oppilaista ja 27 % ammatillisen oppilaitoksen ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista käytti päivittäin jotain tupakkatuotetta tai sähkösavuketta. Samana vuonna Syöpäjärjestöjen toteuttamasta selvityksestä toisen asteen opiskelijoille kävi ilmi, että päivittäin tupakka- ja nikotiinituotteita käyttävistä 85 % oli ajatellut lopettamista tai vähentämistä. Muutosmotivaation ja käytön lopettamisen tukeminen on tärkeää ja siihen on tärkeä tarttua matalalla kynnyksellä. Kaikkien nuoren lähiaikuisten tulisi kannustaa nikotiinittomuuteen ja olla lopettamisen tukena.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja Merja Leppänen on ottanut uuden mallin avosylin vastaan, sillä se antaa valmiin rungon terveydenhoitajan työhön.
- Erilaiset työkalut, kuten motivaatiomittari, auttavat nuorta pohtimaan itse omaa motivaatiota lopettamiselle ja tekemään oman suunnitelman käytön lopettamiseksi. Tämän lisäksi tärkeää on se, että perheissä puhutaan nikotiinituotteista ja niiden käytöstä nuorten kanssa. Toivomme, että perheet rohkeasti ottaisivat yhteyttä terveydenhoitajiin nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen liittyvissä asioissa, kannustaa Merja Leppänen.
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tukea on kehitetty ”EHEÄ — Yhteisiä ratkaisuja vaikuttavaan ehkäisevään päihdetyöhön” ‑hankkeessa yhdessä Siun soten koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä Syöpäjärjestöjen kanssa. Hanke on Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen — Siun soten, Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toteuttama yhteishanke. Hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää terveyden edistämisen määrärahaa.
Tukea tupakka- ja nikotiinituotteiden puheeksiottamiseen huoltajille:
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottaminen ja lopettamisen tukeminen | FressisEdu
Tietoa ja lopettamisen tukea nuorille:
Nikotiinituotteet — Fressis
Koti | Hei lopeta!