Siun sotessa tehdään työtä lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäi­se­mi­seksi

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa tehdään työtä lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäi­se­mi­seksi. Lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäisy on hyvin­vointia, terveyttä ja arjen turval­li­suutta edistävää työtä. Siun sote vastaa omalla toimia­lallaan lähisuh­de­vä­ki­vallan suunni­tel­mal­li­sesta ehkäi­se­mi­sestä Pohjois-Karja­lassa.

Lähisuh­de­vä­ki­val­lalla tarkoi­tetaan väkivaltaa, jonka tekijä ja kohde ovat keskenään lähei­sessä suhteessa. Väkivalta kohdistuu läheiseen henkilöön, kuten nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen tai lähisu­ku­laiseen. 

Lähisuh­de­vä­ki­valta voi ilmetä esimer­kiksi fyysisenä, henkisenä, seksu­aa­lisena tai talou­del­lisena väkivaltana. Lähisuh­de­vä­ki­vallan teot ja kokemukset eivät välttä­mättä näy ulospäin. Kotiym­pä­ris­tössä tapah­tuvaa lähisuh­de­vä­ki­valtaa voi olla haastavaa tunnistaa väkival­laksi tai tilanteet salataan. 

– Lähisuh­de­vä­ki­valta vaikuttaa monella tavoin ihmisten terveyteen, hyvin­vointiin, turval­li­suuteen ja toimin­ta­kykyyn. Väkivallan tunnis­ta­minen ja kokemuk­sista puhuminen on edellytys väkivallan kierteen katkai­se­mi­seksi, lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäi­sytyön asian­tuntija Sanna Pirinen kertoo.

Siun sotessa on järjes­tetty viime vuosien aikana koulu­tusta ammat­ti­lai­sille lähisuh­de­vä­ki­vallan tunnis­ta­miseen ja puheek­siottoon liittyen, jotta lähisuh­de­vä­ki­valtaan liitty­vistä kokemuk­sista ja kysymyk­sistä keskustelu mahdol­lis­tuisi asiakas- ja potilas­työssä entistä paremmin. 

– Koulu­tamme ammat­ti­lai­siamme tunnis­tamaan lähisuh­de­vä­ki­valtaa sekä ottamaan teeman puheeksi asiakas­ta­paa­mi­sissa. Tavoit­tee­namme on, että palve­luis­samme kartoi­tetaan syste­maat­ti­sesti lähisuh­de­vä­ki­vallan ilmene­mistä ja riskiä, Pirinen kertoo.

Apua lähisuh­de­vä­ki­valtaan, tunnis­ta­miseen ja ehkäisyyn

Lähisuh­de­vä­ki­val­ta­ti­lan­teissa avun hakeminen mahdol­li­simman varhai­sessa vaiheessa on tärkeää. Väkivallan kierteen voi kuitenkin katkaista missä kohtaa vain. Hyvin­voin­tia­lu­eella on useita eri kanavia, mihin voi olla yhtey­dessä, jos arjessa ilmenee väkivaltaa tai turvat­to­muutta. Myös oma huoli läheisen tilan­teesta kannattaa ottaa puheeksi.

Myös Pohjois-Karjalan alueen järjestöt, kuten Kriisi­keskus, Rikosuh­ri­päi­vystys, Perhea­siain neuvot­te­lu­keskus ja Perhei­den­paikka ry tukevat lähisuh­de­vä­ki­vallan uhreja ja tekijöitä. Lisäksi kansal­linen Nolla­linja auttaa puheli­mitse ympäri vuoro­kauden kaikkia, jotka ovat kokeneet lähisuh­de­vä­ki­valtaa tai sen uhkaa.

Lähisuh­de­vä­ki­valtaa ehkäistään yhdessä

Lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäi­sytyö toteutuu Pohjois-Karja­lassa monia­laisena viran­omaisten ja järjes­töjen yhteis­työnä, jonka koordi­naa­tiossa Siun sotella on keskeinen rooli.

Pohjois-Karja­lassa työsken­telee organi­saa­tio­rajat ylittävä lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäi­sy­työ­ryhmä Lähesty, joka koostuu Siun soten, poliisin, oppilai­tosten, seura­kunnan sekä alueen järjes­töjen ja yhdis­tysten toimi­joista. Siun sote koordinoi lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäisyn kokonai­suutta Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukai­sesti.

Lähesty-työryhmän tavoit­teena on koota ja tuottaa tilan­ne­kuvaa lähisuh­de­vä­ki­vallan ilmene­mi­sestä Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella, tukea alueen palve­lu­pol­kujen ja palve­lujen kehit­tä­mistä tuotta­malla tutkittua ja käytännön tietoa päätöksen teon pohjaksi sekä edistää lähisuh­de­vä­ki­vallan varhaista tunnis­ta­mista ja puuttu­mista. Työryhmän toimintaa ohjaa lähisuh­de­vä­ki­vallan ehkäi­sytyön ohjaus­ryhmä. 

Oranssit päivät ‑kampanja taistelee naisiin kohdis­tuvaa väkivaltaa vastaan 

Lähisuh­de­vä­ki­valta voi koskettaa ketä tahansa iästä ja sukupuo­lesta riippu­matta. Erityisen haavoit­tu­vassa asemassa ovat naiset, joista joka kolmas kokee väkivaltaa elämänsä aikana.

Siun sote on mukana YK:n kansain­vä­li­sessä Oranssit päivät ‑kampan­jassa, joka on kampanja naisiin kohdis­tuvan väkivallan lopet­ta­mi­seksi. Kampanja toteu­tetaan 25.11.–10.12.2024. Kampanjan aikana Lähesty-työryhmän edustajia on tavat­ta­vissa Pop up ‑pisteillä ympäri maakuntaa. Lisäksi kampanjan käynnis­ty­mis­päivänä 25.11. Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalan K‑talo ja Nurmek­sessa sijaitseva Nurmes-talo valaistaan kampanjan teeman mukaan orans­siksi. 

Tule tapaamaan Lähesty-työryhmän edustajia kolle­goineen Pop up ‑pisteille: