Yhtei­söl­li­syyttä, inhimil­li­syyttä ja kehit­tyvää tekno­logiaa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten syöpä­kes­kuksen sädehoi­to­yk­sikkö on tarjonnut röntgen­hoi­ta­jille ja opiske­li­joille moniam­ma­til­lisen ja kehit­tyvän työym­pä­ristön vuodesta 2009 lähtien. Röntgen­hoitaja Satu Vilok­kinen, joka on työsken­nellyt yksikössä sen perus­ta­mi­sesta lähtien, kuvailee työyh­tei­söään toiseksi perheekseen.

Sädehoi­to­yk­sikön röntgen­hoi­tajat tekevät työtä tiiviisti koko työyh­teisön kanssa. Vuorossa olevan työparin kanssa ollaan koko päivä tekemi­sissä, mikä luo vahvan yhteyden kolle­goihin. “Tämä työyh­teisö on aivan huippu­po­rukka!” Aamuisin töihin tullessa on kuin kottiinsa tulisi. Keskus­te­lemme muustakin kuin vain säästä. Tunnemme toisemme hyvin,” Vilok­kinen kertoo iloisena.

Tekniikkaa ja ihmisten kohtaa­mista

Ennen röntgen­hoi­tajan opintoja Satu Vilok­kinen opiskeli teknil­li­sessä korkea­kou­lussa insinöö­riksi, mutta huomasi kaipaa­vansa tekniikan rinnalle ihmisten kohtaa­mista.

“Nautin työstäni sädehoi­to­yk­si­kössä, jossa yhdis­tyvät ihmisten autta­minen ja tekniikka – paras yhdis­telmä, jonka itse voin kuvitella,” Vilok­kinen kertoo.

“Tämä ei ole pelkästään teknistä tekemistä – me toimimme myös lääkärien, fyysi­koiden ja hoitajien kanssa ja kuunte­lemme potilaiden huolia, mikä tekee työstä merki­tyk­sel­listä.”

Sädehoi­to­yk­sikön röntgen­hoi­tajan työssä näkyy tekno­logian jatkuva kehit­ty­minen. “Tämä työ on aivan erilaista kuin silloin, kun aloitin. Uusia laitteita ja ohjel­mistoja otetaan käyttöön säännöl­li­sesti, mahdol­listaa jatkuvan oppimisen,” hän toteaa.

Suurin osa sädehoi­to­yk­sikön potilaista on syöpä­po­ti­laita, jotka saavat sädehoitoa lineaa­ri­kiih­dyt­ti­mellä. Hoito­jaksot voivat vaihdella yhdestä käynnistä jopa 35 käyntiin, joten hoito­tiimin ja potilaan välinen suhde muodostuu usein tiiviiksi. Monet potilaat toivovat ja tarvit­sevat henki­lö­koh­taista kohtaa­mista, sillä sädehoito voi olla jännittävä kokemus. “Alussa potilaat voivat olla jännit­ty­neitä, mutta olen huomannut, että muutaman hoito­kerran jälkeen ollaan jo sen verran tuttuja, että keskustelu kääntyy hoidosta jo muihin, hieman rennompiin asioihin,” Vilok­kinen toteaa.

Toivei­kasta työtä

Syöpä jo pelkästään sanana on pelottava, vaikka Suomessa ja Siun sotessa syöpä­hoito on erinomaista ja useimpien syöpien kohdalla hoitoen­nusteet ovat hyviä. Onko röntgen­hoi­tajan työ surul­lista tai jopa raskasta?

“Työstä tekee toivei­kasta ja palkit­sevaa, kun näkee, että potilaat voivat paremmin ja hyötyvät hoidosta. Iso osa potilaista paranee ja pystyy palaamaan normaaliin elämään hoitojen jälkeen.”

Hän myöntää, että joskus potilas­koh­taa­miset voivat olla myös kosket­tavia.

“Meillä mahdol­lis­tetaan työnohjaus, mikä on tärkeää, jos kokee tarvetta keskus­tella ja purkaa sitä kautta työssä kohtaa­miaan asioita. Meillä on myös erinomainen esihenkilö ja koko työyh­teisö tukee toisiaan,” Vilok­kinen mainitsee.

Paras työpaikka ikinä

Opiske­lijat otetaan Siun soten sädehoi­to­yk­si­kössä avosylin vastaan. Niko Vaini­kainen, kuopio­lainen röntgen­hoi­ta­jao­pis­kelija, on ollut yksikössä kesätyössä lokakuun loppuun saakka ja kertoo oppineensa valta­vasti. “Tässä työssä on paljon opittavaa. Potilaan hoita­misen lisäksi teemme yhteis­työtä lääkä­reiden, fyysi­koiden ja hoitajien kanssa ja ratkomme esimer­kiksi hoidon aikana ilmeneviä sivuvai­ku­tuksia,” Vaini­kainen kertoo.

Vaini­kainen kuvailee kokeneensa yksikössä tasa-arvoista kohtelua heti alusta alkaen. “Kaikki ovat olleet minulle tosi ystäväl­lisiä ja antaneet minun etsiä oman paikkani työryh­mässä.”

Uusien työnte­ki­jöiden pereh­dytys sädehoi­to­yk­si­kössä kestää peräti vuoden. Kesätyön­te­kijänä Vaini­kaisen pereh­dytys on siis jatkunut koko työsuhteen ajan.”Uudella työnte­ki­jällä on aina tuki vieressä, ja voi kysyä apua tarvit­taessa,” hän kiittelee.

Kesätöissä Vaini­kainen on viihtynyt sädehoi­to­yk­si­kössä erinomai­sesti ja suosit­telee yksikköä niin harjoittelu‑, kesätyö- kuin työpai­kak­sikin.

”Tämä on kyllä ollut paras työpaikka, mitä on tähän asti ollut. Täällä on sellainen tekemisen meininki. Jos jollekin tulee idea, niin sitä viedään itse ja yhdessä eteenpäin eikä jäädä odotte­lemaan.”

Kesätöihin tulemista Kuopiosta asti helpotti asunnon saaminen Siun soten kautta. ”Ei tarvinnut yhtään stressata, että mistä löytää äkkiä asunnon. Pystyin aloit­tamaan työt sovitusti ja töiden ohessa etsimään kaikessa rauhassa oman vuokra-asunnon,” Vaini­kainen kiittelee.

Tule meidän työka­ve­riksi!

Haemme 1.12.2024 mennessä vakituiseen tehtävään röntgen­hoi­tajaa syöpä­kes­kukseen. Tehtävien aloituk­sesta ja kestosta neuvot­te­lemme mielel­lämme hakijoiden kanssa. Tavoit­tee­namme on luoda joustava työym­pä­ristö, joka sopii sekä sinulle että meille. Joten ilmaise rohkeasti toiveesi, jotta voimme yhdessä löytää sopivan ratkaisun. Työ on päivä­työtä.

Syöpä­kes­kuk­sessa pääset mukaan moniam­ma­til­liseen ja rentoon työpo­rukkaan, jonka tavoit­teena on antaa alueen syöpä­po­ti­laille ja heidän omaisilleen laadu­kasta syövän hoitoa ja ohjausta. Työtä tehdään potilaan parhaaksi yhdessä eri ammat­ti­laisten kanssa. Käytös­sämme on kaksi nykyai­kaista lineaa­ri­kiih­dy­tintä ja päivi­tetyt hoitoon liittyvät ohjel­mistot. Sädehoi­dossa kohtaat potilaan hoito­jakson aikana useamman kerran. Työ on monipuo­lista, koska pääset osallis­tumaan potilaan hoito­polkuun annos­suun­nit­te­lu­ku­vauk­sesta hoidon toteu­tukseen saakka.

Tehtä­vä­koh­tainen palkka on 2990,92 euroa / kk.

Maksamme henki­lös­töl­lemme työko­ke­muksen perus­teella työko­ke­mus­lisää, joka työko­ke­muksesi määrästä riippuen voi olla 3 % tai 8 %.

Lue lisää ja hae tehtävään tämän linkin kautta: Röntgen­hoitaja, syöpä­keskus