Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten aluehallitus käsittelee kokouksessaan 18.12.2024 esitystä koko hyvinvointialueen organisaatiota koskevien yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta tuotannollisista ja taloudellisista syistä sekä toiminnan uudelleenjärjestelyjen takia.
Aluehallituksen esityslista julkaistaan perjantain 13.12. aikana Siun soten dynasty-tietopalvelussa: Esityslistat ja pöytäkirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)
Hyvinvointialueen taloudellinen tilanne edellyttää 30 miljoonan euron pysyvien säästöjen saavuttamista ensi vuoden aikana. Lisäksi suunnitteilla on toiminnan uudelleen järjestelyjä, joiden myötä työvoiman tarve hyvinvointialueella on vähenemässä oleellisesti ja pysyvästi.
Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena on löytää nopeasti vaikuttavia säästötoimenpiteitä sekä pysyviä säästöjä toimintoja uudistamalla ja rakenteita keventämällä. Toimenpiteitä etsitään kaikista kustannuseristä. Talousarvioon sisältyvä talouden sopeuttamisohjelma tulee sisältämään koko hyvinvointialuetta koskevia ja toimialuekohtaisia talouden sopeuttamistoimenpiteitä.
Talouden sopeuttamisohjelman tavoitteena on saada hyvinvointialueen talous tasapainoon lakisääteisessä ajassa niin, että sopeuttamisella olisi mahdollisimman vähän haitallisia vaikutuksia lakisääteisten palvelujen järjestämiseen ja henkilöstöön.
– On muistettava, että hyvinvointialueen vastuulla on järjestää lakisääteiset sosiaali‑, terveys- ja pelastuspalvelut alueensa väestölle kaikissa olosuhteissa, taloustilanteesta riippumatta, toteaa hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen.
Mikäli 30 miljoonan euron talouden sopeuttamisesta puolet kohdistettaisiin henkilöstöön, tarkoittaisi se noin 270 henkilötyövuoden pysyvää vähentämistä. Henkilöstöön kohdistuvat sopeuttamistoimenpiteet voisivat tarkoittaa esimerkiksi hallinnon ja tukipalvelujen uudelleen järjestelyjä, määräaikaisuuksien kriittistä tarkastelua, virkojen ja toimien täyttämättä jättämisiä, työtehtävien uudelleenjärjestelyjä, tarkempaa resurssisuunnittelua ja eläköitymisen sekä muun luontaisen poistuman mahdollistamia henkilöstövähennyksiä. Viimeisenä sopeuttamiskeinona ovat työntekijöiden osa-aikaistamiset, lomauttamiset ja irtisanomiset. Toimenpiteet tarkentuvat ja niiden kohdentuminen selviää työnantajan ja pääsopijajärjestöjen välisten neuvottelujen aikana.
Yhteistoimintaneuvottelut käynnistyisivät vuoden vaihteen jälkeen
Jos aluehallitus päättää yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta, käynnistyvät neuvottelut tammikuussa.
Yhteistoimintamenettelyt kestävät minimissään kuusi viikkoa siitä, kun työnantaja esittää työntekijäjärjestöille virallisen neuvottelukutsun. Neuvottelut käydään työnantajan edustajien ja työntekijäjärjestöjen edustajien välillä. Neuvottelujen lopullinen kesto ja sisältö selviävät neuvottelujen aikana, ja lopputulos tulee julkiseksi vasta neuvottelujen päätyttyä.
Mahdolliset osa-aikaistamiset, lomautukset ja irtisanomiset sekä irtisanomisen vaihtoehtona toteutettavat muutokset palvelussuhteiden olennaisiin ehtoihin toteutetaan neuvottelujen päätyttyä.
Siun soten henkilökunnalle asiasta tiedotettiin torstaina 12. joulukuuta iltapäivällä.