Alueval­tuusto pienensi hyvin­voin­tia­lueen ensi vuoden säästö­summaa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten alueval­tuusto päätti keski­viikkona 11. joulu­kuuta vuoden 2025 talous­ar­viosta. Alueval­tuusto päätti pienentää vuoden 2025 talouden sopeut­ta­mis­oh­jelman loppusummaa 40 miljoo­nasta eurosta 30 miljoonaan euroon.

– Alueval­tuuston päätös säästö­ta­voitteen pienen­tä­mi­sestä sekä muut talous­ar­vioon tehdyt muutokset kertovat siitä, että toiminnan kehit­tä­minen ja palve­lujen toimivuus halutaan varmistaa talouden tasapai­not­ta­misen rinnalla, arvioi alueval­tuuston puheen­johtaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

Talous­ar­vioon liittyviä muutos­esi­tyksiä tehtiin kokouk­sessa kaikkiaan parikym­mentä ja päätök­sestä jätettiin kuusi eriävää mieli­pi­dettä. Sopeut­ta­mis­oh­jelman pienen­tä­misen ohella alueval­tuusto päätti muun muassa hyvin­voin­tia­lueen hanke­salkun säilyt­tä­mi­sestä vuoden 2024 tasolla, omahoitaja- ja ‑lääkä­ri­mallin pilotoi­mi­sesta talous­suun­nit­te­lu­kau­della sekä omais­hoidon ja perhe­hoidon resurssien säilyt­tä­mi­sestä vähintään nykyi­sellä tasolla.

Alueval­tuuston kokouksen pöytä­kirja julkaistaan myöhemmin tällä viikolla Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Esitys­listat ja pöytä­kirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)

Talous tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä

Lain mukaan hyvin­voin­tia­lueiden talous­ar­vioiden ja talous­suun­ni­tel­ma­vuosien on oltava ylijää­mäiset ja kumula­tii­viset alijäämät katettu viimeistään vuoden 2026 tilin­pää­tök­sessä. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella alijäämää on kerty­mässä vuoden 2024 loppuun mennessä lähes 70 miljoonaa euroa. Vuonna 2025 toteu­tet­tavat 30 miljoonan euron säästöt eivät siis riitä, vaan toiminnan uudis­ta­mista ja talouden tasapai­not­ta­mista on jatkettava vuonna 2026.

Pohjois-Karjalan väestön palve­lu­tar­peeseen perustuva lasken­nal­linen rahoitus on vuonna 2025 noin 898 miljoonaa euroa. Rahoi­tus­lain­säännön siirty­mä­tasaus kuitenkin pienentää rahoi­tusta noin 60 miljoo­nalla eurolla, jolloin ensi vuoden yleis­kat­teel­linen rahoitus on noin 837 miljoonaa.

Alueval­tuuston hyväk­sy­millä muutok­silla hyvin­voin­tia­lueen ensi vuoden talous­arvion toimin­ta­tuotot ovat 137 miljoonaa euroa ja toimin­ta­kulut 934 miljoonaa euroa. Erotus katetaan valtion rahoi­tuk­sella. Strate­gi­sesti erittäin tärkeäksi tunnus­lu­vuksi, vuosi­kat­teeksi, muodostuu noin 37 miljoonaa euroa ja poistojen jälkeen talous­arvio on valmis­teltu 20 miljoonaa euroa ylijää­mäi­seksi. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2025 hyvin­voin­tia­lueen toimin­ta­kulut eivät voi nousta lainkaan vuoden 2024 tasosta.

Talous­ar­vio­esi­tyk­sellä tulee olemaan talouden sopeut­ta­mis­oh­jelman seurauksena merkit­täviä henki­lös­tö­vai­ku­tuksia, ja mahdol­listen tuotan­nol­lista ja talou­del­listen syistä käytävien yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen käynnis­tä­mi­sestä päätetään talous­arvion vahvis­ta­misen jälkeen aluehal­li­tuk­sessa 18. joulu­kuuta.