Pohjois-Karjalan keskussairaalassa työskentelevä puheterapeutti Iida Hiltunen on oman alansa asiantuntija terveydenhuollossa.
Puheterapeuttina työskenteleminen ei ollut Hiltuselle itsestään selvä tavoite. Poikkeuksellisena ratkaisuna hän päätti ensin opiskelupaikkakunnakseen Tampereen ja ryhtyi sen jälkeen tutkimaan kaupungin ja yliopiston laajaa koulutustarjontaa. “Hakuvaiheessa logopedian oppiaine tuntui sopivan kiinnostuksiini, vaikka en tarkkaan tiennyt, mitä kaikkea logopedian opinnot ja puheterapeutin työ pitävät sisällään,” hän kertoo. Logopedian opintojen aikana erityisesti lääketieteeseen ja ihmisen fysiologiaan liittyvät teemat vahvistivat Hiltusen kiinnostusta alaa kohtaan.
Logopedian opinnot antoivat Hiltuselle kattavat valmiudet puheterapeuttina toimimiseen, mutta kokemuksen kautta hän on löytänyt erityisiä kiinnostuksen kohteita, kuten neurologisten ja tehohoidettujen potilaiden kanssa työskentelyn.
Arkea aikuisasiakkaiden parissa
Puheterapeutin työ on paljon muutakin kuin ärrä- tai ässäartikulaatiohaasteissa auttamista, joka useimmiten tulee ensimmäisenä mieleen puheterapeutin työstä. Hiltusen työpäivät Joensuussa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa vaihtelevat poliklinikkavastaanottotyön ja osastoilla tehtävän työn välillä. “Teen työtä yksinomaan aikuisasiakkaiden parissa ja suurin osa asiakkaistani on eläkeikäisiä. Nielemis- ja syömisongelmien arviointi ja kuntoutus on iso osa työtäni. Tämä osa-alue puheterapeutin työstä tuli itsellenikin yllätyksenä opintojen aikana.”
Esimerkiksi etenevää neurologista sairautta sairastavien asiakkaiden ja heidän lähipiirinsä kanssa Hiltunen käy läpi, millaisia logopedisiä asioita kyseessä olevaan sairauteen kuuluu ja mitä arjen tukitoimia sairauden eri vaiheissa voidaan tarvita. Käynneillä voidaan tarkastella esimerkiksi kommunikaation tai syömisen apuvälineiden käyttöönottoon liittyviä asioita tai nielemisvaikeuden kompensaatiokeinojen soveltuvuutta. Usein pohditaan myös esimerkiksi seurantakäyntien tai kurkunpään ja nielemistoimintojen tähystystutkimuksen järjestämisen tarvetta.
”Erikoissairaanhoidossa poliklinikalla asiakaskäynnit ovat yleensä arviointipainotteisia ja toisinaan diagnostiikkaa tukevia, mutta asiakkaat käyvät poliklinikkavastaanotolla myös ohjauskäynneillä. Ohjauskäynneillä asiakkaalle voidaan tarpeen mukaan ohjata yksilöllisesti valittuja kuntouttavia ja/tai ylläpitäviä harjoitteita aina kielellisistä harjoitteista puhemotoriikan, äänen tai nielemisen ja syömisen harjoitteisiin.”
Hiltusen erikoisalaa on neurologisten potilaiden kanssa työskentely. Poliklinikkavastaanotolla asioi säännöllisesti muun muassa Parkinsonin tautia, ALS-tautia ja erilaisia muistisairauksia sairastavia henkilöitä. Osasto-olosuhteissa Hiltunen tapaa muun muassa aivoverenkiertohäiriöön sairastuneita ja tehohoitotaustaisia potilaita.
”Nautin työstäni. Saan työskennellä todella mielenkiintoisten asioiden parissa. Siun sotessa olen päässyt oppimaan todella paljon esimerkiksi henkitorviavannepotilaista ja saan työskennellä heidän kanssaan säännöllisesti, mikä on ollut minulle todella mielekästä. Jo opintojeni aikana minulla oli haaveena päästä työskentelemään monimutkaisten tapausten parissa. Tässä työssä ei tule koskaan valmiiksi eikä tarvitsekaan tulla.”
Puheterapeuteille tilaa ja mahdollisuuksia
Puheterapeutteja on Suomessa verrattain vähän, ja ammattilaiset ovat pitkään voineet melkeinpä itse valita työpaikkansa. Hiltunen suosittelee Pohjois-Karjalaa ja Siun sotea työpaikkana lämpimästi. “Työssäni on paljon vapautta, ja olen voinut vaikuttaa siihen, minkälaisten asioiden parissa työskentelen. Työni on hyvin itsenäistä, mutta toisaalta tukea on aina tarjolla, kun sitä tarvitsee,” hän toteaa.
”Joskus työssäni tulee vastaan hyvin harvinaisiakin sairauksia ja tilanteita. Silloin etsin aiheesta tietoa ja pääsen jatkuvasti kehittämään itseäni ja osaamistani, jotta asiakas saisi parhaan mahdollisen avun. Siun sotessa minulla on aikaa tiedon etsimiselle ja uuden oppimiselle, mikä on vaativassa erikoissairaanhoidon työssä ensiarvoisen tärkeää.”
Empatia ja ihmisläheisyys työn voimavaroina
Hiltunen kokee työnsä neurologisten potilaiden parissa erityisen merkitykselliseksi. “Vaikka eteneviä sairauksia ei voida parantaa tai usein edes hidastaa, asiakkaiden ja heidän omaistensa tukeminen ja auttaminen on valtavan tärkeää. Asiakkaille on tärkeää kuulluksi tuleminen ja se, että saa oikea-aikaista tukea,” hän sanoo. Hiltunen kertoo avoimesti, että tunteet ovat joskus läsnä asiakaskohtaamisissa: “Teen työtäni ammattimaisesti, mutta tunteella. On hetkiä, jolloin olen liikuttunut asiakkaan ja omaisten kanssa. Se ei ole mielestäni huono asia.”
Hiltunen painottaa kuitenkin, että työn ja vapaa-ajan erottaminen ja omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. “Empaattisuus on voimavara, mutta rajojen vetäminen auttaa jaksamaan,” hän lisää.
Joensuu – maailman paras kaupunki
Liperistä kotoisin oleva ja elämänsä aikana Suomen eri puolilla kolmessa muussa maakunnassa asunut Hiltunen palasi Pohjois-Karjalaan logopedian opintojen loppuvaiheessa päättöharjoittelun alkaessa. Hän kuvailee nykyistä kotikaupunkiaan Joensuuta täydellisen kokoiseksi asuinpaikaksi, jossa yhdistyvät hyvät palvelut, loistavat ulkoilumahdollisuudet ja kiireetön tunnelma. ”Minua viehättää pohjoiskarjalainen oleminen yleisesti. Vaikka työ voi olla hektistä, on elämässä Pohjois-Karjalassa silti tietynlainen kiireettömyyden tunne. Lisäksi asiakaspalvelutilanteille on usein ominaista aidontuntuinen vuorovaikutus. Minä viihdyn täällä.”
Joensuun työ- ja elinympäristö saavat Hiltuselta täydet pisteet. “Sanon aina, että Joensuu on Suomen, ellei jopa koko maailman paras kaupunki. Monet sanovat, että Joensuu on kaukana kaikesta. Minun mielestäni kaikki muu on kaukana Joensuusta. Se on vain katsontakannasta kiinni,” hän naurahtaa.
Hiltunen uskoo Joensuun tarjoavan viihtyisän ympäristön myös muualta muuttaville. “Pohjoiskarjalainen mentaliteetti on helposti lähestyttävä, ja mielestäni joukkoon on helppo sulautua.”
Katso Pohjois-Karjalan hyvinvointialue — Siun soten avoimet työpaikat ja tule Iidan työkaveriksi! Avoimet työpaikat
Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?
Pohjois-Karjalasta löytyy duunia ja uramahdollisuuksia siinä missä muualtakin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuorokauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.
Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhantärkeyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tuttavallinen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoitettu. Lue lisää ja tule yhdeksi meistä!
Miksipä et muuttaisi Joensuuhun?
Elo Joensuussa on niin ihanaa, että on kerrassaan pöhköä jättää muuttamatta meille. Siksipä muuttamisesta halutaan tehdä mahdollisimman helppoa. Töiden perässä muuttavien kotiutumista helpottaa Muuttoagentti, joka neuvoo veloituksetta henkilökohtaisesti vaikkapa asumiseen tai puolison työllistymiseen liittyvissä kysymyksissä.
Muuttoagentti neuvoo veloituksetta vaikkapa näissä kysymyksissä:
- mistä löytyy töitä?
- mitä kaikkea voi opiskella?
- missä voi asua?
- mitä Joensuussa voi puuhata?