Mieli­piteet palve­luista jakau­tuivat Siun soten asukas­ky­se­lyssä – asukkailta kiitosta osaavalle henki­lös­tölle

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue — Siun sote toteutti vuosit­taisen asukas­ky­selyn marras-joulu­kuussa. Kyselyllä kartoi­tettiin asukkaiden näkemyksiä Siun soten palve­luista. Kysely toteu­tettiin uuden­lai­sella Polis-osallis­tu­mi­sa­lus­talla. Kyselyn tarkoi­tuksena oli tuoda yhteen joukko ihmisiä yhteisen asian äärelle ja mahdol­listaa valitun aiheen käsittely sekä mieli­pi­teiden jakaminen raken­ta­valla tavalla. Kyselyn tuloksia hyödyn­netään Siun soten palve­lujen kehit­tä­mi­sessä.

Asukkaiden mieli­pi­teitä kartoi­tettiin alustalla esite­tyillä väitteillä, joista vastaajat pystyivät olemaan samaa tai eri mieltä sekä ohittamaan väitteen. Väitteet käsit­te­livät laajasti Siun soten palveluja. Kyselyyn osallistui 745 asukasta, jotka antoivat yhteensä 28 397 ääntä väitteisiin. Lisäksi osallis­tujat jättivät alustalle omia väitteitä, joista muut osallis­tujat pystyivät jättämään oman mieli­pi­teensä.

Kyselyyn vastaajien mieli­piteet palve­luista jakau­tuivat väittämien perus­teella kahteen eri mieli­pi­de­ryhmään. Vastaa­jista noin 260 kuului ryhmään, joka luottaa tulevaan. Tähän ryhmään kuuluvia yhdisti se, että Siun soten palvelut vastaavat heidän tarpeitaan. Heille palvelut ovat saata­vissa itselleen sopivalla tavalla. He kokevat saavansa tarvit­se­mansa neuvonnan ja ohjauksen. He kokevat, että aukio­loajat vastaavat heidän asioin­ti­tar­peitaan ja he kokevat henki­lö­kunnan olevan ystäväl­listä ja osaavaa. 

Toisen mieli­pi­de­ryhmän luottamus on puolestaan koetuk­sella. Tähän ryhmään kuului noin 440 vastaajaa. Ryhmään kuuluvat kokevat mm., että Siun soten takai­sin­soit­to­palvelu ei toimi. He eivät luota siihen, että he saavat Siun sotesta tarvit­se­mansa ympäri­vuo­ro­kau­tisen hoivan tai palvelun. Heidän mielestään asiointi ei ole helppoa, palvelut eivät vastaa tarpeita ja he kokevat, että Siun soten palve­luiden saatavuus ei ole hyvä. 

Kyselyssä esitet­tyjen tausta­väit­tämien perus­teella ikä ei vaikut­tanut siihen, kumpaan mieli­pi­de­ryhmään osallistuja kuuluu. Tausta­väit­teiden perus­teella on hieman toden­nä­köi­sempää, että luottamus on koetuk­sella henki­löllä, joka asuu haja-asutusa­lu­eella.

Kiitosta ja kehitet­tävää 

Kyselyn perus­teella yli kaksi kolmasosaa vastaa­jista koki, että Siun soten henki­lö­kunta on ystäväl­listä ja osaavaa. Valtaosa asukkaista kertoi myös tietä­vänsä mistä hyvin­vointia ja terveyttä edistävää tietoa voi hakea. Kysely osoitti myös asukkaiden kiinnos­tusta etäpal­ve­luihin, sillä yli kaksi kolmasosaa osallis­tu­jista hyödyn­täisi etäpal­ve­luita, jos se olisi mahdol­lista asian hoita­mi­seksi.

Kehitet­tävää reilut kaksi kolmasosaa osallis­tu­jista näki mm. yhtey­denoton sujuvuu­dessa ja palve­lujen saata­vuu­dessa. Osallis­tujat ilmai­sivat vahvasti mieli­pi­teensä myös siitä, että asuin­paikka ei saisi vaikuttaa palve­lujen saata­vuuteen. Valtaosa osallis­tu­jista kaipasi myös parempia vaiku­tus­mah­dol­li­suuksia hyvin­voin­tia­lueen toimintaan. 

- Vuosittain toteu­tettava asukas­kysely on yksi tapa lisätä asukkaiden vaiku­tus­mah­dol­li­suuksia. Saimme kyselyssä palau­tetta myös uudesta tavasta toteuttaa asukas­kysely. Saimme palau­tetta käytetyn alustan toimi­vuu­desta ja siitä, että verkossa toteu­tettuun kyselyyn olisi haluttu vastata myös paperilla. Myös avoimen palautteen antamisen mahdol­li­suutta kaivattiin. Näihin asioihin meidän on jatkossa kiinni­tettävä huomiota kyselyitä tehdessä. Seuraa­vaksi tuloksia käsitellään Siun soten toimia­lueilla. Tätä kautta asukas­pa­laute menee osaksi käytännön työn kehit­tä­mistä, erityis­asian­tuntija Sirpa Turunen kertoo.

Osallis­tujat pitivät tärkeänä myös sitä, että kyselyn tulok­sista kerrotaan. Vain viidesosa koki, että asukas­pa­laute huomioidaan palve­lujen kehit­tä­mi­sessä.

- Asukas­pa­laute on erittäin tärkeä osa palve­lujen kehit­tä­mistä. Tämän kyselyn tulokset on käsitelty osalli­suus­va­lio­kun­nassa, jonka tehtävänä on edistää hyvin­voin­tia­lueen asukkaiden ja palve­lujen käyttäjien osalli­suutta ja vaikut­ta­mista hyvin­voin­tia­lueen toimintaan. Tulokset on esitelty myös alueval­tuus­tolle. Siun sotessa tehdään paljon hyvää työtä, sen palau­tekin kertoo. Palautteen avulla tietoa muodostuu koko ajan ja samalla meidän tulee ottaa palaute osaksi kehit­tä­mistä, osalli­suus­va­lio­kunnan puheen­johtaja Anu Huusko sanoo.