Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue käynnistää yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote käynnistää koko hyvin­voin­tia­lueen organi­saa­tiota koskevat yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut tuotan­nol­li­sista ja talou­del­li­sista syistä sekä toiminnan uudel­leen­jär­jes­te­lyjen takia. Tavoit­teena on löytää keinot, joilla saavu­tetaan 30 miljoonan euron pysyvät säästöt ensi vuonna. Hyvin­voin­tia­lueen aluehal­litus päätti neuvot­te­lujen käynnis­tä­mi­sestä kokouk­sessaan 18. joulu­kuuta.

– Yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen käynnis­tä­minen on aina raskas valinta. Tavoit­tee­namme on kuitenkin saada talous tasapainoon lakisää­tei­sessä ajassa niin, että sopeut­ta­mi­sella olisi mahdol­li­simman vähän haital­lisia vaiku­tuksia lakisää­teisten palve­lujen järjes­tä­miseen ja henki­löstöön, kertoo hyvin­voin­tia­lue­johtaja Kirsi Leivonen.

– On muistettava, että hyvin­voin­tia­lueen vastuulla on järjestää lakisää­teiset sosiaali‑, terveys- ja pelas­tus­pal­velut alueensa väestölle kaikissa olosuh­teissa, talous­ti­lan­teesta riippu­matta, Leivonen toteaa.

Yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen tavoit­teena on löytää nopeasti vaikut­tavia säästö­toi­men­pi­teitä sekä pysyviä säästöjä toimintoja uudis­ta­malla ja raken­teita keven­tä­mällä. Toimen­pi­teitä etsitään kaikista kustan­nuse­ristä, kuten henki­lös­tö­ku­luista, palve­lujen ostoista, aineista ja tarvik­keista sekä muista toimin­ta­ku­luista.

Mikäli puolet säästö­ta­voit­teesta kohdis­tuisi henki­löstöön, tarkoit­taisi se noin 270 henki­lö­työ­vuoden pysyvää vähen­tä­mistä. Henki­löstöön kohdis­tuvat sopeut­ta­mis­toi­men­piteet voivat tarkoittaa esimer­kiksi hallinnon ja tukipal­ve­lujen uudelleen järjes­telyjä, määrä­ai­kai­suuksien kriit­tistä tarkas­telua, virkojen ja toimien täyttä­mättä jättä­misiä, työteh­tävien uudel­leen­jär­jes­telyjä, tarkempaa resurs­si­suun­nit­telua ja eläköi­ty­misen sekä muun luontaisen poistuman mahdol­lis­tamia henki­lös­tö­vä­hen­nyksiä. Viimeisenä sopeut­ta­mis­keinona ovat työnte­ki­jöiden osa-aikais­ta­miset, lomaut­ta­miset ja irtisa­no­miset.

– Yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­luissa käsitellään kaikkia vaihtoeh­toisia henki­löstöön kohdis­tuvia sopeu­tus­toimia. Toimen­piteet tarken­tuvat ja niiden kohden­tu­minen selviää vasta neuvot­te­lujen aikana, kertoo Leivonen.

Yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut käynnis­tyvät vuoden vaihteen jälkeen ja ne kestävät minimissään kuusi viikkoa ensim­mäi­sestä neuvot­te­lu­ker­rasta. Neuvot­telut käydään työnan­tajan edustajien ja työnte­ki­jä­jär­jes­töjen edustajien välillä. Neuvot­te­lujen lopul­linen kesto ja sisältö selviävät neuvot­te­lujen aikana, ja loppu­tulos tulee julki­seksi vasta neuvot­te­lujen päätyttyä.

Mahdol­liset osa-aikais­ta­miset, lomau­tukset ja irtisa­no­miset sekä irtisa­no­misen vaihtoehtona toteu­tet­tavat muutokset palve­lus­suh­teiden olennaisiin ehtoihin toteu­tetaan neuvot­te­lujen päätyttyä.

Aluehal­li­tuksen pöytä­kirja julkaistaan myöhemmin tällä viikolla Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa osoit­teessa: Esitys­listat ja pöytä­kirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)

Avainsanat: