Vammais­pal­ve­lujen lainsää­däntö uudistuu 1.1.2025 – asiakkaan palvelut jatkuvat ennallaan palve­lu­pää­tösten tarkis­ta­miseen saakka

Uusi vammais­pal­ve­lulaki astuu voimaan 1.1.2025. Uusi vammais­pal­ve­lulaki sisältää säännökset vammai­sille henki­löille järjes­tet­tä­vistä sosiaa­li­huollon erityis­pal­ve­luista. Kehitys­vam­ma­lakiin jää itsemää­rää­mi­soi­keuden vahvis­ta­mista, perus­oi­keuksien rajoit­ta­mista sekä tahdosta riippu­ma­tonta erityis­huoltoa koskevat säännökset.

Vammais­pal­ve­lu­lakiin on määri­tetty kolmen vuoden siirty­mäaika. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan palvelut jatkuvat entisellään päätöksiin merkityn voimas­sao­loajan tai enintään kolme vuotta, jos palve­lu­tarve ei muutu. Asiakas voi myös halutessaan pyytää palve­lu­jensa tarkis­ta­mista uuden vammais­pal­ve­lulain mukai­siksi. 

Vammais­pal­ve­lulain uudis­tuksen tavoit­teena on toteuttaa vammaisen henkilön yhden­ver­tai­suutta, osalli­suutta ja osallis­tu­mista yhteis­kun­nassa sekä ehkäistä ja poistaa esteitä, jotka rajoit­tavat vammaisen henkilön yhden­ver­tai­suuden, osalli­suuden ja osallis­tu­misen toteu­tu­mista yhteis­kun­nassa. Lisäksi uudella lailla pyritään tukemaan vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemää­rää­mi­soi­keuden toteu­tu­mista sekä turvaamaan vammaisen henkilön yksilöl­lisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.

Miten lakiuu­distus heijastuu asiak­kaiden palve­luihin?

Kaikki vammais­pal­veluja ja kehitys­vam­maisten erityis­huoltoa koskevat voimassa olevat päätökset tarkis­tetaan vastaamaan uutta vammais­pal­ve­lu­lain­sää­däntöä seuraa­vasti: 

Vanhan vammais­pal­ve­lulain perus­teella tehdyt päätökset ja kehitys­vam­maisten erityis­huollon mukaiset erityis­huolto-ohjelmat pysyvät lähtö­koh­tai­sesti voimassa päätöksiin merkityn voimas­sao­loajan, jonka jälkeen palve­luista tehdään uuden lain mukainen päätös. Toistai­seksi voimassa olevat päätökset ovat puolestaan voimassa enintään vuoden 2027 loppuun saakka. Kaikki uuden lain voimaan­tulon jälkeen saapuvat hakemukset käsitellään uuden vammais­pal­ve­lu­lain­sää­dännön mukai­sesti.

Palve­lu­pää­töksiä tarkis­taessa vammais­pal­ve­lujen sosiaa­li­työn­tekijä tai ‑ohjaaja tekee asiakkaan kanssa palve­lu­tarpeen arvioinnin. Arvioin­nissa tarkis­tetaan, että palvelut vastaavat asiakkaan palve­lu­tar­vetta ja palve­lujen myöntä­mi­se­del­ly­tykset täyttyvät. Tämän jälkeen työntekijä tekee asiak­kaalle päätökset palve­luista. 

Asiak­kaalla voi olla voimassa sekä uuden että vanhan lainsää­dännön mukaisia päätöksiä eri palve­luista kolmen vuoden siirty­mä­aikana. Kaikkia palve­lu­pää­töksiä ei siis päivitetä uuden lain mukai­seksi samalla kertaa, jos palve­lu­tarve ei sitä edellytä tai asiakas itse halua. 

Asiakas voi hakea uuden vammais­pal­ve­lulain mukaisia palveluja aikai­sintaan 1.1.2025. Palvelua voi hakea täyttä­mällä sähköisen vammais­pal­ve­lu­ha­ke­muksen Miunpal­ve­luissa, Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten verkko­si­vujen kautta tulos­tet­ta­valla hakemuk­sella tai ottamalla yhteyttä vammais­pal­velun puhelin­neu­vontaan. Jos palveluja haetaan vielä vuoden 2024 aikana, käsitellään hakemukset nykyisen lainsää­dännön mukai­sesti.

Voit lukea lisää vammais­pal­ve­lulain uudis­tuk­sesta verkko­si­vuil­tamme: Vammais­pal­ve­lulain uudistus — siunsote.fi.