Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025. Uusi vammaispalvelulaki sisältää säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista. Kehitysvammalakiin jää itsemääräämisoikeuden vahvistamista, perusoikeuksien rajoittamista sekä tahdosta riippumatonta erityishuoltoa koskevat säännökset.
Vammaispalvelulakiin on määritetty kolmen vuoden siirtymäaika. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan palvelut jatkuvat entisellään päätöksiin merkityn voimassaoloajan tai enintään kolme vuotta, jos palvelutarve ei muutu. Asiakas voi myös halutessaan pyytää palvelujensa tarkistamista uuden vammaispalvelulain mukaisiksi.
Vammaispalvelulain uudistuksen tavoitteena on toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä ehkäistä ja poistaa esteitä, jotka rajoittavat vammaisen henkilön yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja osallistumisen toteutumista yhteiskunnassa. Lisäksi uudella lailla pyritään tukemaan vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista sekä turvaamaan vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
Miten lakiuudistus heijastuu asiakkaiden palveluihin?
Kaikki vammaispalveluja ja kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevat voimassa olevat päätökset tarkistetaan vastaamaan uutta vammaispalvelulainsäädäntöä seuraavasti:
- asiakkaan aloitteesta aikaisintaan 1.1.2025 alkaen,
- hyvinvointialueen aloitteesta, jos asiakkaan palvelutarve muuttuu tai
- viimeistään kolmen vuoden mittaisen siirtymäajan kuluessa eli vuoden 2027 loppuun mennessä.
Vanhan vammaispalvelulain perusteella tehdyt päätökset ja kehitysvammaisten erityishuollon mukaiset erityishuolto-ohjelmat pysyvät lähtökohtaisesti voimassa päätöksiin merkityn voimassaoloajan, jonka jälkeen palveluista tehdään uuden lain mukainen päätös. Toistaiseksi voimassa olevat päätökset ovat puolestaan voimassa enintään vuoden 2027 loppuun saakka. Kaikki uuden lain voimaantulon jälkeen saapuvat hakemukset käsitellään uuden vammaispalvelulainsäädännön mukaisesti.
Palvelupäätöksiä tarkistaessa vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä tai ‑ohjaaja tekee asiakkaan kanssa palvelutarpeen arvioinnin. Arvioinnissa tarkistetaan, että palvelut vastaavat asiakkaan palvelutarvetta ja palvelujen myöntämisedellytykset täyttyvät. Tämän jälkeen työntekijä tekee asiakkaalle päätökset palveluista.
Asiakkaalla voi olla voimassa sekä uuden että vanhan lainsäädännön mukaisia päätöksiä eri palveluista kolmen vuoden siirtymäaikana. Kaikkia palvelupäätöksiä ei siis päivitetä uuden lain mukaiseksi samalla kertaa, jos palvelutarve ei sitä edellytä tai asiakas itse halua.
Asiakas voi hakea uuden vammaispalvelulain mukaisia palveluja aikaisintaan 1.1.2025. Palvelua voi hakea täyttämällä sähköisen vammaispalveluhakemuksen Miunpalveluissa, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten verkkosivujen kautta tulostettavalla hakemuksella tai ottamalla yhteyttä vammaispalvelun puhelinneuvontaan. Jos palveluja haetaan vielä vuoden 2024 aikana, käsitellään hakemukset nykyisen lainsäädännön mukaisesti.
Voit lukea lisää vammaispalvelulain uudistuksesta verkkosivuiltamme: Vammaispalvelulain uudistus — siunsote.fi.