Siun sote julkaisi digitaa­li­sissa palve­luissa hyvin­voinnin digipolut

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote avasi uudet ravit­se­mukseen, liikku­miseen ja nukku­miseen liittyvät hyvin­voinnin digipolut. Ne tarjoavat maksut­toman tieto­pankin, jonka avulla hyvin­voin­tia­lueen aikuisten on entistä helpompaa tehdä terveel­lisiä valintoja omassa arjessaan, muuttaa elinta­pojaan, ja vaikuttaa siten omaan hyvin­voin­tiinsa ja tervey­teensä. Hyvin­voinnin digipol­kujen materi­aalit ja vinkit ovat käytet­tä­vissä ajasta ja paikasta riippu­matta digitaa­listen palve­lujen kautta. Hyvin­vointiin liittyviä digipolkuja on kolme: Syö terveel­li­semmin, Lähde liikkeelle ja Nuku paremmin.

Syö terveel­li­semmin ‑digipolku sisältää suoma­laisiin ravit­se­mus­suo­si­tuksiin pohjau­tuvaa tietoa terveyttä edistä­västä ruoka­va­liosta. Digipolku tarjoaa käytännön työkaluja ja vinkkejä terveyttä edistävän ruoka­valion toteut­ta­miseen. Lähde liikkeelle ‑digipolku kannustaa liikku­misen aloit­ta­mi­sessa, ja se auttaa löytämään itselle sopivia keinoja lisätä liikuntaa omaan arkeen. Nuku paremmin ‑digipolku auttaa paran­tamaan unen laatua ja määrää. Se antaa unen laatua ja vireys­tasoa lisääviä ohjeita.  

Jokainen digipolku sisältää kansal­lisiin suosi­tuksiin perus­tuvaa tietoa. Digipo­luilla on vapaa­eh­toisia, itsenäi­sesti tehtäviä harjoi­tuksia, jotka auttavat oppimi­sessa ja ohjeiden sovel­ta­mi­sessa arkeen. 

Käyttäjä voi käydä läpi saman­ai­kai­sesti yhtä tai useampaa digipolkua. Yksit­täisen digipolun voi käydä läpi järjes­tel­mäl­li­sesti tai siitä voi poimia vain itselle kiinnos­ta­vimmat aiheet esimer­kiksi ravit­se­mukseen liittyen. Etene­minen digipo­lulla tapahtuu itsenäi­sesti, omaan tahtiin. Aikaa yhden digipolun läpikäy­miseen on vuoden ajan. Digipolun läpi käytyään käyttäjä voi aloittaa saman digipolun uudelleen alusta. Käyttäjä voi tallentaa digipo­lulla oleviin tehtäviin liittyviä omia muistiin­panoja, jotka säilyvät myös digipolun lopet­ta­misen jälkeen. Digipolut tukevat käyttäjää ja tarjoavat ohjeita hyvin­vointiin ilman suoraa keskus­te­lu­yh­teyttä tervey­den­huollon ammat­ti­laisiin. 

Hyvin­voinnin digipolut ovat osa Siun soten digitaa­lisia palveluja siunsote.fi/digi. Digipolkuja voi käyttää tunnis­tau­tu­neena sekä tieto­ko­neella että mobii­li­so­vel­luksen kautta. 

Siun soten digitaa­lisia palveluja voi käyttää paikasta riippu­matta sekä tieto­koneen selaimen että matka­pu­he­limeen tai tablettiin ladat­tavan mobii­li­so­vel­luksen avulla. Siun soten digitaa­lisiin palve­luihin ja erilaisiin ohjevi­deoihin voi tutustua osoit­teessa siunsote.fi/digi. Samasta osoit­teesta löytyvät myös mobii­li­so­vel­luksen lataus­linkit. 

Hyvin­voinnin digipolut on tarkoi­tettu aikui­sille itsehoidon tueksi. Mikäli käyttä­jällä on perus­sai­rauksia tai muita rajoit­teita, jotka tulee ottaa huomioon ruoka­va­liossa, liikun­nassa ja nukku­mi­sessa, ohjaa digipol­kujen alussa oleva ohjeistus ottamaan tarvit­taessa yhteyttä tervey­den­huoltoon. Näin varmis­tetaan yksiöl­listen ja käyttäjän tervey­den­tilaan sovel­tuvien ohjeiden saaminen. Digipolun käyttäjän suosi­tellaan ottavan yhteyttä tervey­den­huoltoon myös niissä tilan­teissa, että hän tarvitsee ammat­ti­laisen apua elinta­po­jensa muutta­mi­sessa. Yhteyden voi ottaa helposti esimer­kiksi digitaa­listen palve­lujen kautta Elinta­paohjaus-kanavalla. 

Hyvin­voinnin digipolut on kehitetty osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa 

Hyvin­voinnin digipolut on kehitetty Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) alueel­li­sessa Hyvin­vointia ja Kestäviä palveluja Pohjois-Karja­lassa ‑hankkeessa (HyKe). Hanke on Euroopan unionin rahoittama (NextGe­ne­ra­tionEU). Nyt julkaistuja hyvin­voinnin digipolkuja kehitetään palaut­teiden perus­teella hankkeen keston ajan vuoden 2025 loppuun saakka. Tämän jälkeen hyvin­voinnin digipolut ja niiden jatko­ke­hit­tä­minen ovat osa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue — Siun soten digitaa­listen palve­lujen kokonai­suutta. 
 

Avainsanat: