Ehkäi­sy­neuvola laajentuu digitaa­lisiin palve­luihin

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue — Siun sote on avannut raskauden ehkäisyn digipolun ja ehkäisyn sähköisen seuran­ta­lo­makkeen. Samalla ehkäi­sy­neu­volan etävas­taa­notot siirtyvät Teamsista Siun soten digitaa­lisiin palve­luihin. Raskauden ehkäisyn digipolku on tarkoi­tettu kaikille raskauden ehkäisyä tarvit­se­ville asiak­kaille ikään ja sukupuoleen katso­matta. 

Asiakas voi aloittaa raskauden ehkäisyn suunnit­te­le­misen digipolun kautta itsenäi­sesti. Raskauden ehkäisyn digipo­lulta saa luotet­tavaa ja ajanta­saista tietoa raskauden ehkäisyyn tarkoi­te­tuista valmis­teista sekä niiden sovel­tu­vuu­desta eri henki­löille ja erilaisiin elämän­ti­lan­teisiin. Digipo­lulla kerrotaan terveyteen liitty­vistä tekijöistä, jotka voivat estää tiettyjen ehkäi­sy­val­mis­teiden käytön. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimer­kiksi aural­linen migreeni tai nikotii­ni­val­misteen käyttö. Digipolku tarjoaa tietoa myös seksi­tau­deista ja seksi­tautien ehkäi­systä. Digipolun kautta asiakas saa ohjeet, kuinka varataan aika ehkäi­sy­neu­volan ammat­ti­lai­selle ehkäisyn aloitusta varten. 

Asiakas voi myös olla ennen ehkäisyn suunnit­telun aloitusta yhtey­dessä ehkäi­sy­neu­volaan tai koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huoltoon. Yhtey­denotto tehdään sähköisen ajanva­rauksen, puhelin­pal­velun tai Siun soten digitaa­li­sissa palve­luissa olevan neuvo­la­pal­ve­luiden chatin kautta. Tämän jälkeen asiakas ohjataan aina raskauden ehkäisyn digipo­lulle ja pyydetään tutus­tumaan digipolun sisältöön. 

Ennen ehkäi­sy­neu­volan tervey­den­hoi­tajan tapaa­mista asiakasta pyydetään täyttämään digipo­lulla oleva Raskauden ehkäisy ‑esitie­to­lomake. Siinä kysytään mm. asiakkaan paino ja veren­paine. Samalla kysytään vanhempien, sisarusten ja omien lasten mahdol­li­sista verisuo­ni­tu­kok­sista. Näiden tietojen perus­teella voidaan arvioida mahdol­lisia esteitä tiettyjen ehkäi­sy­val­mis­teiden aloit­ta­mi­selle. 

Varsi­nainen vastaanotto ammat­ti­laisen kanssa tehdään joko lähivas­taan­ottona tai etävas­taan­ottona digitaa­listen palve­lujen kautta. Ehkäisyn aloit­ta­mista koske­vassa tapaa­mi­sessa joko tutus­tutaan asiak­kaalle sopiviin ehkäi­sy­val­mis­te­vaih­toeh­toihin ja valitaan hänelle mieluisin tai keski­tytään asiakkaan jo etukäteen valit­semaan ehkäi­sy­val­mis­teeseen. Jos asiakas on valinnut etukäteen ehkäi­sy­val­misteen, sen aloitus­päätös voidaan tehdä vastaanoton yhtey­dessä, jos asiakkaan terveys­tiedot eivät estä kyseisen valmisteen aloitusta. 

Jos asiak­kaalla on jo käytössä hänelle sopiva ehkäisy, hän voi uusia reseptin Siun soten digitaa­li­sista palve­luista löytyvän Ehkäisyn seuranta ‑lomakkeen kautta. Asiakas voi täyttää lomakkeen milloin tahansa, ja tervey­den­hoitaja tarkistaa sen neljän arkipäivän sisällä. Jos ehkäisyä voidaan jatkaa samalla valmis­teella, resepti menee lääkärin uusit­ta­vaksi. Lääkäri uusii reseptin kahdeksan arkipäivän sisällä resep­ti­pyynnön saapu­mi­sesta. Asiakas saa tiedon uudesta resep­tistä teksti­viestinä. Jos Ehkäisyn seuranta ‑lomakkeen kautta ilmenee este valmisteen käytön jatka­mi­selle, ammat­ti­lainen laittaa asiak­kaalle viestin digitaa­listen palve­luiden kautta, ja pyytää asiakasta varaamaan ajan ehkäisyn vaihta­miseen joko lähi- tai etävas­taa­no­tolle. Jos tapaa­minen toteu­tetaan etänä, asiakas saa ohjeet etävas­taa­no­tolle liitty­mistä varten 1–2 päivää ennen etävas­taan­ottoa. Etävas­taanotto toteu­tetaan Siun soten digitaa­listen palve­lujen kautta.

Jos asiakas on alle 25-vuotias ja valmiste on käytössä raskauden ehkäisyyn, hän saa maksut­tomat ehkäi­sy­val­misteet. Asiakas voi noutaa ne tervey­den­hoi­ta­jalta tai noutoau­to­maa­tista. Siun soten logolla varus­tetut noutoau­to­maatit sijait­sevat Joensuussa Siilaisten terveys­a­seman kahvion aulassa ja Suvika­dulla S‑marketin tiloissa.  

Siun soten digitaa­lisia palveluja voi käyttää paikasta riippu­matta sekä tieto­koneen selaimen että matka­pu­he­limeen tai tablettiin ladat­tavan mobii­li­so­vel­luksen avulla. Siun soten digitaa­lisiin palve­luihin ja erilaisiin ohjevi­deoihin voi tutustua osoit­teessa siunsote.fi/digi. Samasta osoit­teesta löytyvät myös mobii­li­so­vel­luksen lataus­linkit. 

Lisätietoja: Ehkäisy aloituksen lomake Yliop­pi­laiden tervey­den­hoi­to­säätiön (YTHS) asiak­kaille:
https://www.yths.fi/palvelut/raskaudenehkaisy-ja-seksuaaliterveys/ 

Avainsanat: