Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote laajentaa Outokummun ja Polvijärven terveysasemilla pilotoidun Hoitajan lähete kuulon kuntoutukseen ‑toimintamallin uusille terveysasemille. Tulevaisuudessa kuulokojeen tarvitseva asiakas pääse Pohjois-Karjalan keskussairaalaan entistä nopeammin hoitajan tekemällä lähetteellä myös Kontiolahden, Niinivaaran, Rantakylän, Siilaisen, Ilomantsin ja Nurmeksen terveysasemien kautta. Myöhemmin toimintamalli laajenee koko hyvinvointialueelle. Toimintamallin käyttöön ottavien terveysasemien hoitajille järjestetään koulutukset maalis-huhtikuussa, ja ajanvaraus asiakkaille avautuu myöhemmin kevään aikana.
Uuden hoitajalähetemallin avulla yli 18-vuotias asiakas saa kuulokojeen entistä nopeammin. Aikaisemmin asiakas joutui jonottamaan terveysaseman lääkärille pääsyä ja lähetettä 2–3 kuukautta, mutta nyt hän saa lähetteen hoitajan kautta noin kuukaudessa. Toimintamalliin perehdytetty hoitaja haastattelee asiakkaan, tekee alustavan kuulontutkimuksen ja kirjoittaa lähetteen keskussairaalaan terveysasemakäynnin yhteydessä. Erillistä käyntiä terveysaseman lääkärillä lähetteen saamiseksi ei enää tarvita.
Erikoissairaanhoidon lääkäri käsittelee lähetteen, ja arvioi kuulokäyrän ja lähetteen tietojen perusteella, tarvitaanko tarkempia tutkimuksia mahdollisen sairauden etsimiseksi. Jos käyntiä korvalääkärillä ei tarvita, potilas ohjataan kuntoutuspolulle kuulokojeen saamiseksi. Keskussairaalassa asiakas menee korva‑, nenä‑, ja kurkkutautien poliklinikan Kuulokeskukseen, jossa audionomi tai sairaanhoitaja tekee tarkemmat kuulontutkimukset ja käynnistää kuulokojesovituksen.
Hoitajalähetemallia pilotoitiin puolentoista vuoden ajan Outokummussa ja Polvijärvellä. Jakson aikana 114 asiakasta ohjautui hoitajan lähetteen kautta keskussairaalaan korvalääkärin vastaanotolle. Pilotoinnin jälkeen toimintamalli jäi Outokummussa ja Polvijärvellä pysyvään käyttöön.
Pilotti on erinomainen esimerkki kehittämistyöstä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon rajapinnassa. Pilotti on vaatinut moniammatillista ja toimialarajoja ylittävää yhteistyötä, kertoo osastonhoitaja Marjukka Varonen.
Uusi toimintamalli on toimiva ja tarpeellinen: Pohjois-Karjalassa on paljon ikääntyviä henkilöitä, ja heidän osuutensa väestöstä arvioidaan puolitoistakertaistuvan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Iän myötä kuulo heikkenee, ja kuulokojeelle tulee tarvetta. Uudella toimintamallilla voidaan tähän tarpeeseen vastata aikaisempaa tehokkaammin. Tästä toimintamallista on asiakkaille merkittävää hyötyä, koska se auttaa heitä saamaan elämänlaatua parantavan kuulokojeen entistä nopeammin, kertoo ylilääkäri Jukka Kokkonen.
Sairaalan kuulokojejono on valitettavasti edelleen pitkä, mutta muiden toimintamallien kehittämisellä pyrimme jatkuvasti lyhentämään sitä. Joka tapauksessa nopeuttamalla lähetteen saamista hoitajalähete lyhentää sitä aikaa, joka kuluu ensikontaktista terveydenhuoltoon siihen, kun kuulokoje on sovitettu ja asiakkaan käytössä, jatkaa Jukka Kokkonen.
Pilotoinnin aikana terveysasemien hoitajat kokivat toimintamallin käyttöönoton hyödyllisenä. Se mahdollistaa asiakkaan hoitoon pääsyn entistä sujuvammin ja nopeammin, koska lääkärin vastaanotolla käyntiä ei lähtökohtaisesti prosessissa enää tarvita. Toimintamallin myötä hoitajien osaaminen on vahvistunut, mikä lisää myös työn mielekkyyttä, täydentää ylihoitaja Katja Ahonen.
Hoitajalähetemallin käyttöönotosta ja ajanvarauksen avautumisesta hoitajien vastaanotoille Kontiolahden, Niinivaaran, Rantakylän, Siilaisen, Ilomantsin ja Nurmeksen terveysasemilla tiedotetaan myöhemmin kevään aikana.