Hoitajan lähete kuulon kuntou­tukseen ‑toimin­ta­malli laajenee kevään aikana

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote laajentaa Outokummun ja Polvi­järven terveys­a­se­milla pilotoidun Hoitajan lähete kuulon kuntou­tukseen ‑toimin­ta­mallin uusille terveys­a­se­mille. Tulevai­suu­dessa kuulo­kojeen tarvitseva asiakas pääse Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalaan entistä nopeammin hoitajan tekemällä lähet­teellä myös Kontio­lahden, Niini­vaaran, Ranta­kylän, Siilaisen, Ilomantsin ja Nurmeksen terveys­a­semien kautta. Myöhemmin toimin­ta­malli laajenee koko hyvin­voin­tia­lu­eelle. Toimin­ta­mallin käyttöön ottavien terveys­a­semien hoita­jille järjes­tetään koulu­tukset maalis-huhti­kuussa, ja ajanvaraus asiak­kaille avautuu myöhemmin kevään aikana. 

Uuden hoita­ja­lä­he­te­mallin avulla yli 18-vuotias asiakas saa kuulo­kojeen entistä nopeammin. Aikai­semmin asiakas joutui jonot­tamaan terveys­a­seman lääkä­rille pääsyä ja lähetettä 2–3 kuukautta, mutta nyt hän saa lähetteen hoitajan kautta noin kuukau­dessa. Toimin­ta­malliin pereh­dy­tetty hoitaja haastat­telee asiakkaan, tekee alustavan kuulon­tut­ki­muksen ja kirjoittaa lähetteen keskus­sai­raalaan terveys­a­se­ma­käynnin yhtey­dessä. Erillistä käyntiä terveys­a­seman lääkä­rillä lähetteen saami­seksi ei enää tarvita. 

Erikois­sai­raan­hoidon lääkäri käsit­telee lähetteen, ja arvioi kuulo­käyrän ja lähetteen tietojen perus­teella, tarvi­taanko tarkempia tutki­muksia mahdol­lisen sairauden etsimi­seksi. Jos käyntiä korva­lää­kä­rillä ei tarvita, potilas ohjataan kuntou­tus­po­lulle kuulo­kojeen saami­seksi. Keskus­sai­raa­lassa asiakas menee korva‑, nenä‑, ja kurkku­tautien polikli­nikan Kuulo­kes­kukseen, jossa audionomi tai sairaan­hoitaja tekee tarkemmat kuulon­tut­ki­mukset ja käynnistää kuulo­ko­je­so­vi­tuksen. 

Hoita­ja­lä­he­te­mallia pilotoitiin puolen­toista vuoden ajan Outokum­mussa ja Polvi­jär­vellä. Jakson aikana 114 asiakasta ohjautui hoitajan lähetteen kautta keskus­sai­raalaan korva­lää­kärin vastaa­no­tolle. Pilotoinnin jälkeen toimin­ta­malli jäi Outokum­mussa ja Polvi­jär­vellä pysyvään käyttöön. 

Pilotti on erinomainen esimerkki kehit­tä­mis­työstä erikois­sai­raan­hoidon ja perus­ter­vey­den­huollon rajapin­nassa. Pilotti on vaatinut moniam­ma­til­lista ja toimia­la­rajoja ylittävää yhteis­työtä, kertoo osaston­hoitaja Marjukka Varonen. 

Uusi toimin­ta­malli on toimiva ja tarpeel­linen: Pohjois-Karja­lassa on paljon ikään­tyviä henki­löitä, ja heidän osuutensa väestöstä arvioidaan puoli­tois­ta­ker­tais­tuvan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Iän myötä kuulo heikkenee, ja kuulo­ko­jeelle tulee tarvetta. Uudella toimin­ta­mal­lilla voidaan tähän tarpeeseen vastata aikai­sempaa tehok­kaammin. Tästä toimin­ta­mal­lista on asiak­kaille merkit­tävää hyötyä, koska se auttaa heitä saamaan elämän­laatua paran­tavan kuulo­kojeen entistä nopeammin, kertoo ylilääkäri Jukka Kokkonen.

Sairaalan kuulo­ko­jejono on valitet­ta­vasti edelleen pitkä, mutta muiden toimin­ta­mallien kehit­tä­mi­sellä pyrimme jatku­vasti lyhen­tämään sitä. Joka tapauk­sessa nopeut­ta­malla lähetteen saamista hoita­ja­lähete lyhentää sitä aikaa, joka kuluu ensikon­tak­tista tervey­den­huoltoon siihen, kun kuulokoje on sovitettu ja asiakkaan käytössä, jatkaa Jukka Kokkonen.

Pilotoinnin aikana terveys­a­semien hoitajat kokivat toimin­ta­mallin käyttöönoton hyödyl­lisenä. Se mahdol­listaa asiakkaan hoitoon pääsyn entistä sujuvammin ja nopeammin, koska lääkärin vastaa­no­tolla käyntiä ei lähtö­koh­tai­sesti proses­sissa enää tarvita. Toimin­ta­mallin myötä hoitajien osaaminen on vahvis­tunut, mikä lisää myös työn mielek­kyyttä, täydentää ylihoitaja Katja Ahonen. 

Hoita­ja­lä­he­te­mallin käyttöö­no­tosta ja ajanva­rauksen avautu­mi­sesta hoitajien vastaa­no­toille Kontio­lahden, Niini­vaaran, Ranta­kylän, Siilaisen, Ilomantsin ja Nurmeksen terveys­a­se­milla tiedo­tetaan myöhemmin kevään aikana. 
 

Avainsanat: