Hyvin­voin­tialue myönsi 200 000 euroa järjes­töjen toiminta-avustuksia

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunta päätti 30.1.2025 järjes­töjen toiminta-avustusten myöntä­mi­sestä. Hakemuksia saapui yhteensä 112 eri järjes­töltä ja avustuksia myönnettiin 104 eri järjes­tölle. Yksi toiminta-avustus hakemus saapui hakuajan päätty­misen jälkeen. Toiminta-avustuksia oli jaossa yhteensä 200 000 euron edestä. 

Lista avustusten saajista julkaistu lauta­kunnan 30.1.2025 kokouksen pöytä­kirjan liitteenä. Pöytä­kirja löytyy Siun soten Dynasty-verkko­pal­ve­lusta: Esitys­listat ja pöytä­kirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)

Avustuksia myönnettiin toimintaan, joka sisäl­löltään liittyy hyvin­voin­tia­lueen tehtäviin eli sosiaali- ja tervey­den­huollon sekä pelas­tus­toimen järjes­tä­miseen. Siun soten kriteerien mukaan avustuksia voivat saada Pohjois-Karja­lassa toimivat yleis­hyö­dyl­liset järjestöt sekä maakun­ta­rajat ylittävät järjestöt, jos avustettava toiminta kohdistuu kokonai­suu­dessaan pohjois­kar­ja­lai­sille. 

– Kaikki avustus­ha­ke­mukset kohden­tuivat tärkeään toiminaan. Olemme lauta­kun­nassa iloisia siitä, että pystymme avustamaan niin isoja kuin pieniäkin järjestöjä, ja avustus­kri­teerit täyttä­neitä järjestöjä oli kaikista kunnista, kertoo hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan varapu­heen­johtaja Anna Karjula

Suurin osa toiminta-avustuk­sista myönnettiin erilai­sille potilas‑, sairaus- ja vammais­jär­jes­töille, kulttuu­rialan järjes­töille sekä lapsi- ja perhe­jär­jes­töille. Avustusta myönnettiin muun muassa lapsiin ja perheisiin kohdis­tuvaan toimintaan, hoiva­kotien ja kotipal­velun asiak­kaiden kulttuu­ri­hy­vin­vointiin ja virike­toi­mintaan, eri potilas­ryh­mille räätä­löidyn liikunnan järjes­tä­miseen, vertais­tukeen sekä digitukeen. 

Järjes­töjen toimin­tae­del­ly­tysten turvaa­minen hyvin­voinnin ja terveyden edistä­mi­sessä on yksi hyvin­voin­tia­lueiden lakisää­tei­sistä tehtä­vistä. Järjes­tö­avus­tusten myöntä­minen määrä­rahan puitteissa on hyvin­voin­tia­lu­eelle harkin­nan­va­raista. Siun sotessa järjes­töjen toimin­tae­del­ly­tysten tukemisen tapoja ovat vuosit­taiset, määrä­ra­ha­si­don­naiset toiminta-avustukset sekä kumppanuus- ja yhteis­työ­so­pi­mukset.  

– Keskeisin ehto avustusten saami­selle on se, että avustettava toiminta liittyy hyvin­voin­tia­lueen tehtäviin. Tänä vuonna jo aivan valtaosa hakemuk­sista täytti avustusten kriteerit ja lisäsel­vi­tys­pyyntöjä tarvittiin selvästi aiempaa vähemmän. Näyttää siltä, järjes­töille tarjottu tuki ja tieto ovat olleet tarpeen, ja järjestöt ovat sisäis­täneet hyvin Siun soten avustusten kriteerit sekä eron kuntien myöntämiin järjes­tö­avus­tuksiin, arvioi  projek­ti­suun­nit­telija Minna Patama Siun sotelta.

Jokai­selle hyvin­voin­tia­lueen toiminta-avustusta hakeneelle järjes­tölle lähtee tarkempi tieto päätöksen sisäl­löstä sekä palau­te­kysely toiminta-avustusten hakupro­ses­sista. 

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunta hyväksyi kokouk­sessaan myös järjes­töjen ja hyvin­voin­tia­lueen välisen yhteis­työ­asia­kirjan. Asiakirjan valmistelu on aloitettu keväällä 2024 ja sitä on kirjoi­tettu yhdessä Pohjois-Karjalan Sosiaa­li­tur­vayh­dis­tyksen kanssa. Järjes­töillä on ollut mahdol­lisuus osallistua asiakirjan sisäl­töjen pohti­miseen. Asiakir­jassa tuodaan esille muun muassa tulevai­suuden kehit­tä­mis­tarpeet vuosille 2025–2028. 

Hyvin­voin­tia­lueen hallin­to­sään­nössä järjes­tö­avus­tuk­sista päättä­minen kuuluu hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunnan tehtäviin.

Hyvin­voin­tia­lueen järjes­tö­avus­tukset pähki­nän­kuo­ressa: 

Tietoa järjes­tö­avus­tuk­sista Siun soten verkko­si­vuilla: siunsote.fi/jarjestoavustukset