Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten kuntouttavan työtoiminnan palveluissa kokeillaan uudenlaisia sisältöjä kevään aikana. Kokeilujen tavoitteena on monipuolistaa palvelusisältöjä ja menetelmiä niin, että ne tukisivat yhä paremmin asiakkaiden arjen sujuvuutta ja tavoitteiden saavuttamista sekä vahvistaisivat työelämävalmiuksia. Kokeilut ovat osa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen ‑hankkeen kehittämistyötä.
Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on vahvistaa asiakkaan elämänhallintaa ja luoda edellytyksiä työllistymiselle. Palveluissa otetaan käyttöön työ- ja toimintakyvyn mittari, jolla asiakkaan työ- ja toimintakykyä voidaan seurata. Mittarin avulla tuotetaan tietoa asiakkaan tavoitteiden määrittämiseksi, palautekeskustelujen tueksi sekä palvelujen jatkosuunnitteluun. Työ- ja toimintakykyä tuetaan myös uudenlaisella opiskelijayhteistyöllä, kun Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapia- ja toimintaterapiaopiskelijat tarjoavat asiakkaille yksilöllistä arviointia ja ohjausta työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseen.
Lisäksi kuntouttavaan työtoimintaan kehitetään osallistumispassi, jonka avulla seurataan asiakkaan tavoitteiden saavuttamista. Osallistumispassi tekee konkreettisesti näkyväksi, mitä asiakas on tehnyt työtoiminnassa ja auttaa samalla sanoittamaan omaa osaamistaan. Passi toimii ikään kuin asiakkaan CV:nä ja tekee osaamisesta näkyvämpää, projektipäällikkö Tiia Rautiainen kertoo.
Asiakkaita aktivoidaan myös aiempaa vahvemmin mukaan palvelujensa suunnitteluun. Asiakkaan tavoitteiden ja tulevaisuuden suunnitelmien kartoittamiseen kokeillaan uudenlaista työkalua. Työkalun avulla asiakkaalle pystytään suunnittelemaan ja tarjoamaan työtoimintasisältöä, joka tukee hänen yksilöllisiä tavoitteitaan.
Kuntouttavassa työtoiminnassa jokaiselle asiakkaalle on nimetty omatyöntekijä, joka seuraa asiakkaiden tavoitteiden saavuttamista. Kevään aikana asiakastyössä kokeillaan omaohjaajan tiiviitä tukijaksoja asiakkaalle. Tukijaksoja voidaan tarjota esimerkiksi tilanteisiin, jossa asiakas on siirtymässä palvelusta toiseen tai tarvitsee muuten vahvempaa tukea arkeensa.
Etätoiminnan kehittäminen jatkuu uusien kokeilujen rinnalla
Kuntouttavassa työtoiminnassa jatketaan etämuotoisen työtoiminnan kehittämistä. Asiakkaille järjestetään mahdollisuuksia osallistua työtoimintaan etäyhteydellä. Etäkokeilun tavoitteena on vahvistaa osallistujien digitaitoja sekä kokeilla ja arvioida, miten kuntouttavaa työtoimintaa voidaan toteuttaa etäyhteydellä laadukkaasti ja tavoitteellisesti. Kokeiluilla kerätään tietoa ja kokemuksia, miten etätoimintaa voitaisiin jatkossa hyödyntää kivijalkatoiminnan rinnalla.
Viime kesänä etäkokeiluun osallistui 106 asiakasta ja kahdeksan ohjaajaa. Toteutuksesta saatiin uusia näkökulmia ja kokemuksia etätoiminnasta. Rohkeus sähköisten välineiden käyttöön madaltui ja asiakkaat pitivät päivien sisällöstä, Rautiainen kertoo.
Lisäksi kuntouttavassa työtoiminnassa kokeillaan luontolähtöistä ja eläinavusteista toimintaa. Toiminnalla pyritään edistämään asiakkaiden hyvinvointia, tukemaan toimintakykyä ja osallisuutta sekä lieventää sosiaalista jännitystä ryhmätilanteissa.
Luonnossa liikkuminen ja eläinten läsnäolo voi tutkitusti rauhoittaa ihmisiä ja edistää heidän hyvinvointiansa. Kevään aikana kokeilemme, miten luontolähtöistä ja eläinavusteista toimintaa voisi hyödyntää palveluissamme, Rautiainen täydentää.
Uudenlaisia sisältöjä on kehitetty palvelumuotoiluvalmennuksen tuella, johon on osallistunut kuntouttavan työtoiminnan kokemustoimija, Siun soten ja työllisyyspalvelujen ammattilaisia sekä Karelia-ammattikorkeakoulun opettajia ja opiskelijoita. Kokeilujen jälkeen arvioidaan niiden hyötyä, jatkojalostettavuutta ja laajentamisen mahdollisuuksia koko hyvinvointialueelle.
Palvelusisältöjä suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa
Kehittämistyöhön on osallistunut aktiivisesti kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Kuntouttavan työtoiminnan työpajoilla on järjestetty asiakasraatitoimintaa, jossa on kuultu asiakkaiden näkemyksiä toiminnasta. Asiakkaiden näkemykset on otettu huomioon toiminnan suunnittelussa.
Asiakasraatitoiminta on tuotu osaksi työtoimintapäivien sisältöä, mikä on mahdollistanut eri asiakkaiden osallistumisen kaikilta hyvinvointialueen työpajoilta. Palvelumuotovalmennuksen yhteydessä asiakasraateja järjestettiin yhteensä 20. Asiakasraateja järjestettiin kolmesta eri teemasta ja kutakin teemaa käsitteli noin 70 asiakasta. Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä työpajoilla noin 350 kuntouttavan työtoiminnan asiakasta, joten asiakasraatiin osallistuneiden määrää voidaan pitää vaikuttavana.
Asiakasraadeista saatiin merkityksellistä tietoa palvelumuotoiluvalmennukseen ja toiminnan kehittämiseen. Asiakasraatitoiminnan kehittämistä jatketaan hankkeen aikana. Tavoitteena on, että siitä muodostuisi työpajoille pysyvä toimintatapa.
Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen –hanke on EU:n osarahoittama ja toimii vuosina 2024–2027. Hanke toteutetaan ryhmähankkeena Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen ja Karelia-ammattikorkeakoulun kesken. Kuntouttavan työtoiminnan palvelun kehittämisessä kokeillaan uudenlaisia asiakaslähtöisiä toimintamalleja ja sisältöjä, kuten digitaaliset ja liikkuvat palvelut kuntouttavan työtoiminnan pajatoiminnan kivijalkatoiminnan lisänä.
