Kuntout­ta­vassa työtoi­min­nassa kokeillaan uuden­laisia sisältöjä kevään aikana

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten kuntout­tavan työtoi­minnan palve­luissa kokeillaan uuden­laisia sisältöjä kevään aikana. Kokei­lujen tavoit­teena on monipuo­listaa palve­lusi­sältöjä ja menetelmiä niin, että ne tukisivat yhä paremmin asiak­kaiden arjen sujuvuutta ja tavoit­teiden saavut­ta­mista sekä vahvis­tai­sivat työelä­mä­val­miuksia. Kokeilut ovat osa Kuntout­tavan työtoi­minnan maakun­nal­linen kehit­tä­minen ‑hankkeen kehit­tä­mis­työtä.

Kuntout­tavan työtoi­minnan tavoit­teena on vahvistaa asiakkaan elämän­hal­lintaa ja luoda edelly­tyksiä työllis­ty­mi­selle. Palve­luissa otetaan käyttöön työ- ja toimin­ta­kyvyn mittari, jolla asiakkaan työ- ja toimin­ta­kykyä voidaan seurata. Mittarin avulla tuotetaan tietoa asiakkaan tavoit­teiden määrit­tä­mi­seksi, palau­te­kes­kus­te­lujen tueksi sekä palve­lujen jatko­suun­nit­teluun. Työ- ja toimin­ta­kykyä tuetaan myös uuden­lai­sella opiske­li­jayh­teis­työllä, kun Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun fysio­te­rapia- ja toimin­ta­te­ra­piao­pis­ke­lijat tarjoavat asiak­kaille yksilöl­listä arviointia ja ohjausta työ- ja toimin­ta­kyvyn vahvis­ta­miseen. 

Lisäksi kuntout­tavaan työtoi­mintaan kehitetään osallis­tu­mis­passi, jonka avulla seurataan asiakkaan tavoit­teiden saavut­ta­mista. Osallis­tu­mis­passi tekee konkreet­ti­sesti näkyväksi, mitä asiakas on tehnyt työtoi­min­nassa ja auttaa samalla sanoit­tamaan omaa osaamistaan. Passi toimii ikään kuin asiakkaan CV:nä ja tekee osaami­sesta näkyvämpää, projek­ti­pääl­likkö Tiia Rautiainen kertoo. 

Asiak­kaita aktivoidaan myös aiempaa vahvemmin mukaan palve­lu­jensa suunnit­teluun. Asiakkaan tavoit­teiden ja tulevai­suuden suunni­telmien kartoit­ta­miseen kokeillaan uuden­laista työkalua. Työkalun avulla asiak­kaalle pystytään suunnit­te­lemaan ja tarjoamaan työtoi­min­ta­si­sältöä, joka tukee hänen yksilöl­lisiä tavoit­teitaan.

Kuntout­ta­vassa työtoi­min­nassa jokai­selle asiak­kaalle on nimetty omatyön­tekijä, joka seuraa asiak­kaiden tavoit­teiden saavut­ta­mista. Kevään aikana asiakas­työssä kokeillaan omaoh­jaajan tiiviitä tukijaksoja asiak­kaalle. Tukijaksoja voidaan tarjota esimer­kiksi tilan­teisiin, jossa asiakas on siirty­mässä palve­lusta toiseen tai tarvitsee muuten vahvempaa tukea arkeensa. 

Etätoi­minnan kehit­tä­minen jatkuu uusien kokei­lujen rinnalla

Kuntout­ta­vassa työtoi­min­nassa jatketaan etämuo­toisen työtoi­minnan kehit­tä­mistä. Asiak­kaille järjes­tetään mahdol­li­suuksia osallistua työtoi­mintaan etäyh­tey­dellä. Etäko­keilun tavoit­teena on vahvistaa osallis­tujien digitaitoja sekä kokeilla ja arvioida, miten kuntout­tavaa työtoi­mintaa voidaan toteuttaa etäyh­tey­dellä laaduk­kaasti ja tavoit­teel­li­sesti. Kokei­luilla kerätään tietoa ja kokemuksia, miten etätoi­mintaa voitaisiin jatkossa hyödyntää kivijal­ka­toi­minnan rinnalla.

Viime kesänä etäko­keiluun osallistui 106 asiakasta ja kahdeksan ohjaajaa. Toteu­tuk­sesta saatiin uusia näkökulmia ja kokemuksia etätoi­min­nasta. Rohkeus sähköisten välineiden käyttöön madaltui ja asiakkaat pitivät päivien sisäl­löstä, Rautiainen kertoo.

Lisäksi kuntout­ta­vassa työtoi­min­nassa kokeillaan luonto­läh­töistä ja eläina­vus­teista toimintaa. Toimin­nalla pyritään edistämään asiak­kaiden hyvin­vointia, tukemaan toimin­ta­kykyä ja osalli­suutta sekä lieventää sosiaa­lista jänni­tystä ryhmä­ti­lan­teissa.

Luonnossa liikku­minen ja eläinten läsnäolo voi tutki­tusti rauhoittaa ihmisiä ja edistää heidän hyvin­voin­tiansa. Kevään aikana kokei­lemme, miten luonto­läh­töistä ja eläina­vus­teista toimintaa voisi hyödyntää palve­luis­samme, Rautiainen täydentää. 

Uuden­laisia sisältöjä on kehitetty palve­lu­muo­toi­lu­val­men­nuksen tuella, johon on osallis­tunut kuntout­tavan työtoi­minnan kokemus­toimija, Siun soten ja työlli­syys­pal­ve­lujen ammat­ti­laisia sekä Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun opettajia ja opiske­li­joita. Kokei­lujen jälkeen arvioidaan niiden hyötyä, jatko­ja­los­tet­ta­vuutta ja laajen­ta­misen mahdol­li­suuksia koko hyvin­voin­tia­lu­eelle.

Palve­lusi­sältöjä suunni­tellaan yhdessä asiak­kaiden kanssa 

Kehit­tä­mis­työhön on osallis­tunut aktii­vi­sesti kuntout­tavan työtoi­minnan asiak­kaita. Kuntout­tavan työtoi­minnan työpa­joilla on järjes­tetty asiakas­raa­ti­toi­mintaa, jossa on kuultu asiak­kaiden näkemyksiä toimin­nasta. Asiak­kaiden näkemykset on otettu huomioon toiminnan suunnit­te­lussa. 

Asiakas­raa­ti­toi­minta on tuotu osaksi työtoi­min­ta­päivien sisältöä, mikä on mahdol­lis­tanut eri asiak­kaiden osallis­tu­misen kaikilta hyvin­voin­tia­lueen työpa­joilta. Palve­lu­muo­to­val­men­nuksen yhtey­dessä asiakas­raateja järjes­tettiin yhteensä 20. Asiakas­raateja järjes­tettiin kolmesta eri teemasta ja kutakin teemaa käsitteli noin 70 asiakasta. Pohjois-Karja­lassa on tällä hetkellä työpa­joilla noin 350 kuntout­tavan työtoi­minnan asiakasta, joten asiakas­raatiin osallis­tu­neiden määrää voidaan pitää vaikut­tavana.

Asiakas­raa­deista saatiin merki­tyk­sel­listä tietoa palve­lu­muo­toi­lu­val­men­nukseen ja toiminnan kehit­tä­miseen. Asiakas­raa­ti­toi­minnan kehit­tä­mistä jatketaan hankkeen aikana. Tavoit­teena on, että siitä muodos­tuisi työpa­joille pysyvä toimin­tatapa.

 
Kuntout­tavan työtoi­minnan maakun­nal­linen kehit­tä­minen –hanke on EU:n osara­hoittama ja toimii vuosina 2024–2027. Hanke toteu­tetaan ryhmä­hank­keena Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ja Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun kesken. Kuntout­tavan työtoi­minnan palvelun kehit­tä­mi­sessä kokeillaan uuden­laisia asiakas­läh­töisiä toimin­ta­malleja ja sisältöjä, kuten digitaa­liset ja liikkuvat palvelut kuntout­tavan työtoi­minnan pajatoi­minnan kivijal­ka­toi­minnan lisänä.

Avainsanat: