Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Karjalan ja Varsinais-Suomen hyvin­voin­tia­lueet kokei­levat uuden­laista yhteis­työtä vammaisten henki­löiden etäpäi­vä­toi­min­tojen järjes­tä­mi­sessä

Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Karjalan ja Varsinais-Suomen hyvin­voin­tia­lueiden yhteis­tiedote:

Länsi-Uudenmaan hyvin­voin­tialue, Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote ja Varsinais-Suomen hyvin­voin­tialue kokei­levat uuden­laista yhteis­työtä vammaisten henki­löiden etäpäi­vä­toi­min­tojen järjes­tä­mi­sessä. Hyvin­voin­tia­lueet käynnis­tävät helmi­kuussa kokeilun hyvin­voin­tia­lue­rajat ylittä­västä etäryh­mä­toi­min­nasta, joka täydentää jo hyvin­voin­tia­lueilla tarjot­tavia etäpal­veluja. 

Etäpal­velut ovat ryhmä­muo­toista päivä­toi­mintaa digilaitteen välityk­sellä. Etäpal­velut ovat paikkaan sitou­tu­maton palve­lu­muoto, joka soveltuu kaikille digitaa­li­sista palve­luista kiinnos­tu­neille asiak­kaille. Uuden­laisen toiminnan tavoit­teena on tarjota asiak­kaille entistä katta­vampia sisältöjä.

– Kokei­lulla kerätään kokemuksia, miten hyvin­voin­tia­lueiden välistä yhteis­työtä voisi hyödyntää vammais­pal­ve­lujen etätoi­min­noissa. Kun meitä on useampi hyvin­voin­tialue mukana, voimme tarjota asiak­kail­lemme monipuo­li­sempia etäryhmä- ja kurssi­si­sältöjä, palve­lusuun­nit­telija Tarja Huotari Siun sotesta kertoo.

– Olemme kaikki edistäneet virtu­aa­lista päivä­toi­mintaa omilla alueil­lamme onnis­tu­neesti. Voimme oppia toisil­tamme hyväksi koettuja menetelmiä sekä keinoja luoda laadu­kasta sisältöä tukien asiak­kaiden osalli­suutta, ohjaaja Samuli Niemi Länsi-Uudenmaan hyvin­voin­tia­lu­eelta jatkaa.

Kokeilu käynnistyy hyvin­voin­ti­tee­mai­sella etäryh­mällä, johon osallistuu noin kymmenen asiakasta. Asiak­kaita on mukana jokai­selta hyvin­voin­tia­lu­eelta. Hyvin­voin­ti­ryh­mässä käsitellään hyvin­voinnin edistä­miseen liittyviä teemoja, kuten ravit­se­musta, liikuntaa, mielen hyvin­vointia ja turva­taitoja. Ryhmässä myös pohditaan, miten esimer­kiksi musiikki, tanssi ja eläimet voivat tukea hyvin­vointia. Ryhmä sisältää hyvin­voinnin teemoihin pureu­tuvia tietoiskuja sekä yhteistä keskus­telua aiheista. 

Kokei­lussa mukana olevat hyvin­voin­tia­lueet ohjaavat etäryhmää vuoro­viikoin. Ensim­mäinen ryhmä­kerta keskittyy tutus­tu­miseen, jolloin kaikilta hyvin­voin­tia­lu­eelta on ohjaajia mukana. Samoin viimei­sellä kerralla kurssi kootaan yhteen kaikkien ohjaajien voimin. Kurssin jälkeen asiak­kailta ja ohjaa­jilta kerätään palau­tetta, jonka pohjalta toimintaa jatko­ke­hi­tetään.

– Kokeilu osoittaa, miten hyvin­voin­tia­lueet voivat yhdessä kehittää palve­luita, jotka toimivat yli aluera­jojen. On tärkeää, että asiakkaat voivat osallistua toimintaan kiinnos­tus­tensa mukaan. Kuunte­le­malla sekä asiak­kaiden että ammat­ti­laisten kokemuksia kokei­lusta voimme kehittää etätoi­mintoja ja ottaa ensim­mäisen askeleen kohti laajempaa etäpal­ve­lu­mallia, kehit­tä­mis­asian­tuntija Jenni Peltonen Varsinais-Suomen hyvin­voin­tia­lu­eelta toteaa.

Siun sotessa on hyödyn­netty etäpal­veluja jo vuodesta 2020 alkaen

Siun soten vammais­pal­ve­lujen työ- ja päivä­toi­min­nassa on hyödyn­netty aktii­vi­sesti digitaa­lisia palveluja jo vuodesta 2020 alkaen. Kuluneiden vuosien aikana etäpal­velut ovat kehit­tyneet monipuo­li­seksi uudeksi palve­lu­muo­doksi. Etäpal­velut tavoit­tavat tällä hetkellä asiak­kaita kaikista kunnista Pohjois-Karjalan alueella ja lukuvuoden 2023–2024 aikana vammais­pal­ve­lujen etäpal­ve­luihin osallistui yhteensä noin 90 asiakasta ympäri maakuntaa. 

Siun sote järjestää vammai­sille henki­löille sekä ryhmä­muo­toista että yksilöl­listä toimintaa digilaitteen välityk­sellä. Toimintaa järjes­tetään kaikille avoimena etäpäi­vä­toi­mintana sekä suljet­tuina etäkurs­seina ja ‑ryhminä. Kaikille avoin etäpäi­vä­toi­minta on suunnattu toimin­ta­kes­kuksiin sekä kotona tai asumi­syk­si­köissä asuville asiak­kaille. Etäpäi­vä­toi­minta voi sisältää esimer­kiksi tanssi­tuo­kioita, askar­telua sekä musiikkia. Suljetut etäkurssit ja ‑ryhmät puolestaan kootaan asiak­kaiden toiveiden mukaan. 

Lisäksi digilaitteen välityk­sellä voidaan toteuttaa etätyö­hön­val­men­nusta, mikä pitää sisällään erilaisia koulu­tuksia ja vertais­tu­ki­toi­mintaa. Etätyö­hön­val­men­nuk­sessa käydään läpi laajasti työnhakuun liittyviä asioita ja selven­netään asiakkaan työelä­mä­vah­vuuksia erilaisten harjoi­tusten kautta. Koulu­tuksia toteu­tetaan yhteis­työssä TE-palve­lujen kanssa.

– Etätyö­hön­val­men­nuk­sessa asiakkaat ovat voineet suorittaa työhön liittyviä tärkeitä koulu­tuksia. Osa asiak­kais­tamme on suorit­tanut esimer­kiksi hygie­nia­pas­si­kou­lu­tuksen osana etäpal­ve­lu­jamme, Siun soten etäpäi­vä­toi­minnan ohjaaja Leena Koljonen-Sorsa kertoo.

Työ- ja päivä­toi­minnan etäpal­velut ovat tarkoi­tettu kaikille digitaa­li­sista palve­luista kiinnos­tu­neille asiak­kaille. Asiakasta tuetaan digilait­teiden käytössä ja tavoit­teena on, että asiakas saa taitoja ja rohkeutta toimia myös muissa digitaa­li­sissa ympäris­töissä. 

– Toimin­ta­pe­ri­aat­teemme on, että kaikki vammais­pal­ve­lujen asiakkaat ovat terve­tul­leita tutus­tumaan etäpal­ve­lu­tar­jontaan. Etätyös­kentely ei välttä­mättä sovi kaikille, mutta sovel­tuvuus selviää vain kokei­le­malla. Etäpal­ve­lujen rinnalla tarjoamme edelleen työ- ja päivä­toi­mintaa myös lähipal­veluna. Tavoit­teena ei ole korvata lähipal­veluja, vaan monipuo­listaa asiakkaan osallis­tu­mis­mah­dol­li­suuksia, Koljonen-Sorsa kertoo.

Avainsanat: