Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Karjalan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden yhteistiedote:
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue kokeilevat uudenlaista yhteistyötä vammaisten henkilöiden etäpäivätoimintojen järjestämisessä. Hyvinvointialueet käynnistävät helmikuussa kokeilun hyvinvointialuerajat ylittävästä etäryhmätoiminnasta, joka täydentää jo hyvinvointialueilla tarjottavia etäpalveluja.
Etäpalvelut ovat ryhmämuotoista päivätoimintaa digilaitteen välityksellä. Etäpalvelut ovat paikkaan sitoutumaton palvelumuoto, joka soveltuu kaikille digitaalisista palveluista kiinnostuneille asiakkaille. Uudenlaisen toiminnan tavoitteena on tarjota asiakkaille entistä kattavampia sisältöjä.
– Kokeilulla kerätään kokemuksia, miten hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä voisi hyödyntää vammaispalvelujen etätoiminnoissa. Kun meitä on useampi hyvinvointialue mukana, voimme tarjota asiakkaillemme monipuolisempia etäryhmä- ja kurssisisältöjä, palvelusuunnittelija Tarja Huotari Siun sotesta kertoo.
– Olemme kaikki edistäneet virtuaalista päivätoimintaa omilla alueillamme onnistuneesti. Voimme oppia toisiltamme hyväksi koettuja menetelmiä sekä keinoja luoda laadukasta sisältöä tukien asiakkaiden osallisuutta, ohjaaja Samuli Niemi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta jatkaa.
Kokeilu käynnistyy hyvinvointiteemaisella etäryhmällä, johon osallistuu noin kymmenen asiakasta. Asiakkaita on mukana jokaiselta hyvinvointialueelta. Hyvinvointiryhmässä käsitellään hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä teemoja, kuten ravitsemusta, liikuntaa, mielen hyvinvointia ja turvataitoja. Ryhmässä myös pohditaan, miten esimerkiksi musiikki, tanssi ja eläimet voivat tukea hyvinvointia. Ryhmä sisältää hyvinvoinnin teemoihin pureutuvia tietoiskuja sekä yhteistä keskustelua aiheista.
Kokeilussa mukana olevat hyvinvointialueet ohjaavat etäryhmää vuoroviikoin. Ensimmäinen ryhmäkerta keskittyy tutustumiseen, jolloin kaikilta hyvinvointialueelta on ohjaajia mukana. Samoin viimeisellä kerralla kurssi kootaan yhteen kaikkien ohjaajien voimin. Kurssin jälkeen asiakkailta ja ohjaajilta kerätään palautetta, jonka pohjalta toimintaa jatkokehitetään.
– Kokeilu osoittaa, miten hyvinvointialueet voivat yhdessä kehittää palveluita, jotka toimivat yli aluerajojen. On tärkeää, että asiakkaat voivat osallistua toimintaan kiinnostustensa mukaan. Kuuntelemalla sekä asiakkaiden että ammattilaisten kokemuksia kokeilusta voimme kehittää etätoimintoja ja ottaa ensimmäisen askeleen kohti laajempaa etäpalvelumallia, kehittämisasiantuntija Jenni Peltonen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta toteaa.
Siun sotessa on hyödynnetty etäpalveluja jo vuodesta 2020 alkaen
Siun soten vammaispalvelujen työ- ja päivätoiminnassa on hyödynnetty aktiivisesti digitaalisia palveluja jo vuodesta 2020 alkaen. Kuluneiden vuosien aikana etäpalvelut ovat kehittyneet monipuoliseksi uudeksi palvelumuodoksi. Etäpalvelut tavoittavat tällä hetkellä asiakkaita kaikista kunnista Pohjois-Karjalan alueella ja lukuvuoden 2023–2024 aikana vammaispalvelujen etäpalveluihin osallistui yhteensä noin 90 asiakasta ympäri maakuntaa.
Siun sote järjestää vammaisille henkilöille sekä ryhmämuotoista että yksilöllistä toimintaa digilaitteen välityksellä. Toimintaa järjestetään kaikille avoimena etäpäivätoimintana sekä suljettuina etäkursseina ja ‑ryhminä. Kaikille avoin etäpäivätoiminta on suunnattu toimintakeskuksiin sekä kotona tai asumisyksiköissä asuville asiakkaille. Etäpäivätoiminta voi sisältää esimerkiksi tanssituokioita, askartelua sekä musiikkia. Suljetut etäkurssit ja ‑ryhmät puolestaan kootaan asiakkaiden toiveiden mukaan.
Lisäksi digilaitteen välityksellä voidaan toteuttaa etätyöhönvalmennusta, mikä pitää sisällään erilaisia koulutuksia ja vertaistukitoimintaa. Etätyöhönvalmennuksessa käydään läpi laajasti työnhakuun liittyviä asioita ja selvennetään asiakkaan työelämävahvuuksia erilaisten harjoitusten kautta. Koulutuksia toteutetaan yhteistyössä TE-palvelujen kanssa.
– Etätyöhönvalmennuksessa asiakkaat ovat voineet suorittaa työhön liittyviä tärkeitä koulutuksia. Osa asiakkaistamme on suorittanut esimerkiksi hygieniapassikoulutuksen osana etäpalvelujamme, Siun soten etäpäivätoiminnan ohjaaja Leena Koljonen-Sorsa kertoo.
Työ- ja päivätoiminnan etäpalvelut ovat tarkoitettu kaikille digitaalisista palveluista kiinnostuneille asiakkaille. Asiakasta tuetaan digilaitteiden käytössä ja tavoitteena on, että asiakas saa taitoja ja rohkeutta toimia myös muissa digitaalisissa ympäristöissä.
– Toimintaperiaatteemme on, että kaikki vammaispalvelujen asiakkaat ovat tervetulleita tutustumaan etäpalvelutarjontaan. Etätyöskentely ei välttämättä sovi kaikille, mutta soveltuvuus selviää vain kokeilemalla. Etäpalvelujen rinnalla tarjoamme edelleen työ- ja päivätoimintaa myös lähipalveluna. Tavoitteena ei ole korvata lähipalveluja, vaan monipuolistaa asiakkaan osallistumismahdollisuuksia, Koljonen-Sorsa kertoo.