Pohjois-Karja­lassa pääsee mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luihin nopeasti

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa yli 90 % mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luiden uusista asiak­kaista pääsee palve­luihin 14 vuoro­kau­dessa. Perus­ter­vey­den­huollon tasoista mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­lujen kiiree­töntä hoitoon pääsyä on nopeu­tettu keskit­tä­mällä ajanva­raukset ja hoidon tarpeen arvioinnit asian­tun­ti­ja­sai­raan­hoi­ta­jille, jotka auttavat asiak­kaita sekä puheli­mitse että digitaa­listen palve­lujen chat-kanavan kautta. Muutoksen jälkeen on luovuttu verkkoa­jan­va­rauk­sesta. Moni asiakas saa tarvit­se­mansa avun jo ensim­mäisen yhtey­denoton aikana.
Palvelun saamista nopeut­tavat uudet toimin­ta­mallit ja digitaa­liset työkalut, joista keskeisin on terapia­na­vi­gaattori. Siihen on sisäl­ly­tetty Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen suosit­te­lemia oiremit­ta­reita yleisimpien mielen­ter­veyden ongelmien kartoit­ta­mi­seksi. Terapia­na­vi­gaat­to­rilla selvi­tetään myös terveyteen ja toimin­ta­kykyyn vaikut­tavia tekijöitä kuten mahdol­lista akuuttia kriisiä, nukku­misen ongelmia ja asiakkaan kokemaa toimin­ta­kykyä. 

Asiak­kaiden hoidoissa käytetään tutki­tusti toimivia menetelmiä kuten lyhyt­te­rapiaa ja ryhmä­muo­toista hoitoa. Hyvin­voin­tia­lu­eella on myös kehitetty mielen­terveys- ja päihde­pal­ve­luihin liittyviä hoito- ja palve­lu­ketjuja, jotka yhden­mu­kais­tavat tiettyjen sairauksien hoitoa ja sujuvoit­tavat toimi­joiden välistä työnjako perus­ter­vey­den­huol­lossa, erikois­sai­raan­hoi­dossa, työter­veys­huol­lossa ja sosiaa­li­pal­ve­luissa. Hoito- ja palve­lu­ketjuja on kehitetty esimer­kiksi ahdis­tu­nei­suuden hoitoon ja aikui­sille ADHD-asiak­kaille. Hoito- ja palve­lu­ket­juissa on osio asiak­kaille ja heidän lähei­silleen omahoitoa varten ja tiedon saami­seksi. 

- Vaikka hoito- ja palve­lu­ketjut antavat ohjausta ja neuvoja, meihin saa olla yhtey­dessä mielen­ter­veyteen ja päihteisiin liitty­vissä asioissa matalalla kynnyk­sellä. Vaikka kansal­liset perus­ter­vey­den­huollon hoito­takuun määräajat muuttui­vatkin yli 23-vuotiaiden osalta vuoden alusta, meidän tavoit­tee­namme on edelleen auttaa kaikkia asiak­kaita kahden viikon sisällä, kertoo ylilääkäri Johanna Suvanto. 

Yhtey­denotto kiireet­tö­missä mielen­terveys- ja päihde­asioissa arkipäivinä

 

Yhtey­denotto kiireel­li­sissä mielen­ter­veyteen liitty­vissä asioissa 

•    Päivys­tyksen puhelin­numero 013 330 2132  
•    Aikuisp­sy­kiatrian tehos­tettu avohoito palvelee koko hyvin­voin­tia­lu­eella. Se arvioi virka-ajan ulkopuo­lella myös kaike­ni­käisten lasten ja nuorten hoidon tarpeen
•    Tehos­te­tussa avohoi­dossa hoidetaan vakavia, akuutteja mielen­ter­vey­den­häi­riöitä, jotka vaativat välitöntä tutki­musta ja hoitoa. Tällaisia voivat olla esimer­kiksi psykoot­tisuus eli todel­li­suus­tajun häiriin­ty­minen tai itsetu­hoisuus. 

Lisätietoa hoito- ja palve­lu­ket­juista: https://palveluketjut.siunsote.fi 
 

Avainsanat: