Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa yli 90 % mielenterveys- ja päihdepalveluiden uusista asiakkaista pääsee palveluihin 14 vuorokaudessa. Perusterveydenhuollon tasoista mielenterveys- ja päihdepalvelujen kiireetöntä hoitoon pääsyä on nopeutettu keskittämällä ajanvaraukset ja hoidon tarpeen arvioinnit asiantuntijasairaanhoitajille, jotka auttavat asiakkaita sekä puhelimitse että digitaalisten palvelujen chat-kanavan kautta. Muutoksen jälkeen on luovuttu verkkoajanvarauksesta. Moni asiakas saa tarvitsemansa avun jo ensimmäisen yhteydenoton aikana.
Palvelun saamista nopeuttavat uudet toimintamallit ja digitaaliset työkalut, joista keskeisin on terapianavigaattori. Siihen on sisällytetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosittelemia oiremittareita yleisimpien mielenterveyden ongelmien kartoittamiseksi. Terapianavigaattorilla selvitetään myös terveyteen ja toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä kuten mahdollista akuuttia kriisiä, nukkumisen ongelmia ja asiakkaan kokemaa toimintakykyä.
Asiakkaiden hoidoissa käytetään tutkitusti toimivia menetelmiä kuten lyhytterapiaa ja ryhmämuotoista hoitoa. Hyvinvointialueella on myös kehitetty mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyviä hoito- ja palveluketjuja, jotka yhdenmukaistavat tiettyjen sairauksien hoitoa ja sujuvoittavat toimijoiden välistä työnjako perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, työterveyshuollossa ja sosiaalipalveluissa. Hoito- ja palveluketjuja on kehitetty esimerkiksi ahdistuneisuuden hoitoon ja aikuisille ADHD-asiakkaille. Hoito- ja palveluketjuissa on osio asiakkaille ja heidän läheisilleen omahoitoa varten ja tiedon saamiseksi.
- Vaikka hoito- ja palveluketjut antavat ohjausta ja neuvoja, meihin saa olla yhteydessä mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvissä asioissa matalalla kynnyksellä. Vaikka kansalliset perusterveydenhuollon hoitotakuun määräajat muuttuivatkin yli 23-vuotiaiden osalta vuoden alusta, meidän tavoitteenamme on edelleen auttaa kaikkia asiakkaita kahden viikon sisällä, kertoo ylilääkäri Johanna Suvanto.
Yhteydenotto kiireettömissä mielenterveys- ja päihdeasioissa arkipäivinä
- Puhelinnumero 013 330 2145
- Palvelee ma-pe klo 8–15.30
- Palvelun kautta voi kysyä neuvoa mielen hyvinvointiin, riippuvuuksiin tai päihteisiin liittyvissä huolissa, myös nimettömästi digitaalisten palvelujen siunsote.fi/digi kautta Mielen hyvinvointi ‑chatissa
- Palvelun saaminen on sujuvampaa, jos asiakas on täyttänyt esitietokyselyn ennen yhteydenottoa: terapianavigaattori.fi
Yhteydenotto kiireellisissä mielenterveyteen liittyvissä asioissa
• Päivystyksen puhelinnumero 013 330 2132
• Aikuispsykiatrian tehostettu avohoito palvelee koko hyvinvointialueella. Se arvioi virka-ajan ulkopuolella myös kaikenikäisten lasten ja nuorten hoidon tarpeen
• Tehostetussa avohoidossa hoidetaan vakavia, akuutteja mielenterveydenhäiriöitä, jotka vaativat välitöntä tutkimusta ja hoitoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi psykoottisuus eli todellisuustajun häiriintyminen tai itsetuhoisuus.
Lisätietoa hoito- ja palveluketjuista: https://palveluketjut.siunsote.fi